Opinie

De Nederlandse staat moet geen oorlogsmisdadigers beschermen

 Gevangenen aan het werk in kamp Vught. Beeld anp
Gevangenen aan het werk in kamp Vught.Beeld anp

Er lopen in Nederland nog altijd ongestraft oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog rond, schrijft Arnold Karskens, voorzitter van de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. Open het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, alleen dan is vervolging mogelijk.

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Sterker: we hebben de plicht het te blijven roepen. Misschien slecht ter been, maar niet seniel lopen in Nederland nog altijd ongestraft oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog rond. Vaak betreft het leden van SS-Wachbataillon NordWest waarvan de 3300 leden werkzaam waren als kampbewakers. Ze schoten op wie wilde vluchten en ze maakten deel uit van executiepelotons, zoals bij concentratiekamp Vught. Ook werkten Nederlandse kampbewakers in vernietigingskamp Auschwitz.

In een proces donderdag 11 oktober voor de Amsterdamse rechtbank, afdeling Bestuursrecht, zullen de raadslieden van de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden, Cary Knoops-Hamburger en Geert-Jan Knoops, wijzen op de volkenrechtelijke verplichting van de Nederlandse Staat om het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, met dossiers en namen, te openen.

Voorrang

Ons land heeft het Genocide Verdrag in 1966 geratificeerd. Ook het Rome Statuut, opgenomen in de Wet Internationale Misdrijven uit 2003, en de Geneefse Conventie uit 1949 verplicht Nederland tot vervolging van verdachten van genocide en misdadigers tegen de menselijkheid. Resolutie 60/147 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uit 2005 dwingt staten om slachtoffers informatie te verschaffen omtrent de daders.

Deze internationale verdragen hebben voorrang op de nationale wetten, zoals de Archiefwet en de bescherming van de privacy, waarop het Nationaal Archief zich baseert bij het gesloten houden van de dossiers.

De stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden speurt naar de laatste oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog omdat bij het Openbaar Ministerie al jaren de animo ontbreekt. De stichting heeft links en sporen naar oorlogsmisdadigers, maar stuit op een dichte deur. Door tegenwerking en het zich onttrekken aan internationale wetgeving plaatst Nederland zich op het niveau van een willekeurige bananenrepubliek.

Officier van justitie Johan Klunder, aangesteld voor het vervolgen van oorlogsmisdadigers, heeft de stichting laten weten dat speuren geen prioriteit heeft omdat de maatschappelijk belangstelling is afgenomen, bekende voortvluchtige politieke delinquenten, zoals Boere, Bicker, Bruins en Faber, inmiddels zijn overleden en er geen nieuwe opsporingsindicaties bestaan.

In Europa leven nog altijd honderden misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog. In Duitsland staat binnenkort een 94-jarige SS-bewaker voor de rechtbank. Hij was jong in die dagen, maar een radartje in een concentratiekamp waar naar schatting tussen de 60.000 en misschien wel meer dan 85.000 Joden, krijgsgevangenen en intellectuelen zijn vermoord.

Het Simon Wiesenthal Centrum houdt een lijst bij van de meest gezochte oorlogsmisdadigers. Mededogen vanwege hun levensfase is ongepast, hun slachtoffers konden nooit zo oud worden.

Schrijnend verdriet

Het vervolgen van oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog met naar schatting 65 miljoen doden is niet alleen een plicht voor een zichzelf respecterende rechtsstaat. Een strafproces doet recht aan het schrijnend verdriet van nabestaanden, zelfs bij de tweede of derde generatie.

Plegers van volkerenmoord en oorlogsmisdrijven, in de Tweede Wereldoorlog maar ook in recente oorlogen, denk aan strijders van de Islamitische Staat mogen nooit het idee krijgen dat zij eenmaal op gevorderde leeftijd niet voor vervolging hoeven vrezen, omdat bij justitie de puf eruit is. Voor het blijvend vervolgen van Nederlandse oorlogsmisdadigers is een ongehinderde toegang tot de dossiers van het Nationaal Archief een voorwaarde. Tegenwerking is een gotspe.

Lees ook:

'Open Nationaal Archief voor jacht op oorlogsmisdadigers'

De Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden neemt juridische stappen tegen het Nationaal Archief, dat weigert informatie te verschaffen over Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van de SS concentratiekamp Vught hebben bewaakt.

'Aan een milde Karskens heb je niks'

Oorlogsjournalist Arnold Karskens windt zich op over de tamheid die hij bij journalisten signaleert. In zijn nieuwe boek 'Journalist te koop' interviewt hij gedreven vrijdenkers. 'Er is niets mooiers dan de journalistieke drive.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden