De Nederlandse liefde voor jeans verovert de wereld

Spijkerbroekmerken G-Star, Blue Blood en Denham doen het vooral internationaal goed

PETRA VISSERS

Terwijl modegoeroes graag lacherig doen over de Hollandse spijkerbroek, veroveren Nederlandse jeansmerken de wereldmarkt. Broeken van merken als G-Star, Denham en Blue Blood liggen in winkels en warenhuizen over de hele wereld. Ondanks een kwakkelende modemarkt verwachten alle bedrijven de komende jaren te groeien.

Groot geworden in een land waar spijkerbroeken tot de nationale klederdracht behoren, kon G-Star uitgroeien tot een mondiaal succesverhaal. Het merk heeft 320 winkels wereldwijd, van China tot Amerika. In 68 landen verkoopt het bedrijf kleding, vaak in exclusieve warenhuizen en via franchisehouders. Al met al wordt G-Star op 6500 plekken verkocht en had het bedrijf in 2011 een omzet van 750 miljoen euro.

De komende jaren verwacht G-Star manager Patrick Kraaijeveld het aantal verkooppunten flink uit te breiden. In New York probeerde G-Star het een paar keer zij aan zij met luxemerken als Gucci en Prada, nu richt het bedrijf zich weer op het openen van eigen winkels. De winkel in Hongkong is op dit moment de grootste, maar deze wordt op 12 december van de troon gestoten als G-Star in Shanghai 1000 vierkante meter, een kwart voetbalveld, aan mode opent.

In Nederland hoort het merk met winkels in bijvoorbeeld de Amsterdamse P.C. Hooftstraat in het middensegment qua prijzen. "Maar in het buitenland zetten we altijd iets hoger in", zegt Kraaijeveld. In Shanghai wordt het merk gelanceerd als luxe en exclusief. "Na een jaar of zeven verdwijnt dat imago en dan zitten we weer waar we horen: hoog in het midden", aldus Kraaijeveld.

Ook het Nederlandse jeansmerk Blue Blood is in het buitenland net iets exclusiever dan in eigen land. Volgens salesmanager Oktay Özkan komt dat vooral doordat Nederlanders op elke straathoek spijkerbroeken tegenkomen, terwijl een jeanswinkel in het buitenland nog bijzonder is. Reden dat juist de spijkerbroek populair is, is dat 'het een klassiek kledingstuk is dat op verschillende manieren wordt gedragen'.

De Nederlandse handelsgeest en het feit dat het hele volk verslingerd is aan spijkergoed doet de rest. Daardoor hebben ontwerpers de afgelopen decennia veel ervaring en kennis opgedaan over het maken van spijkerbroeken, wat resulteert in originaliteit en kwaliteit.

Blue Blood verkoopt in de Benelux, Duitsland, Groot-Brittannië, Turkije en Indonesië. In 2013 opent het merk de eerste winkels in Scandinavië en Frankrijk. Özkan verwacht de komende jaren dan ook een omzetgroei van 20 tot 30 procent, vooral in Turkije en Aziatische landen. "Landen met een snelgroeiende economie en veel jonge mensen", zegt hij.

Niet alleen de gevestigde merken profiteren van de populariteit van Nederlandse spijkerbroeken. Ook nieuwe spelers doen het goed. Het Nederlandse Denham bestaat in januari vijf jaar en heeft winkels in Engeland en Japan. Het Engelse modemagazine Elle bombardeerde de spijkerbroeken van het merk vorig jaar tot een van de mooiste nieuwkomers. Een onverminderd populair kledingstuk dus. En een prima investering, vindt Kraaijeveld van G-Star. "Jeans zijn als mooie wijn." Ook in economisch mindere tijden houdt die zijn waarde. "En zo blijkt er ook in deze tijd ruimte om te groeien."

'Coca-cola van de mode' zorgt voor miljardenexport
Nederland exporteert jaarlijks voor rond de 4 miljard euro aan jeans naar het buitenland, meer dan het importeert.

"Amsterdam is echt het centrum van creativiteit als het gaat om jeans", zegt Mariëtte Hoitink van HTNK, een modeadviesbureau. Ze is ook verbonden aan het 'House of Denim', dat alle kennis op het gebied van jeans in Amsterdam verbindt.

Niet alleen Nederlandse merken hebben hun hoofdkantoor in de hoofdstad, ook buitenlandse modebedrijven vestigen zich hier graag. "Alle belangrijke designers komen naar Amsterdam om het straatbeeld te bekijken", zegt ze. Nederlanders hebben namelijk gemiddeld vijf jeans in de kast hangen, tegenover een gemiddelde van 0,6 wereldwijd. "Nederlanders zijn de meest veeleisende consumenten als het aankomt op jeans. Daarnaast zijn ze meester in het combineren en dragen van denim", zegt ze. Het wereldwijde succes van jeans is volgens Hoitink nog maar het begin. "Iedereen weet wat een spijkerbroek is, het is het coca-cola van de modewereld."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden