De Nederlandse Anna Wintour? Nog even oefenen

Nederland krijgt er een BN'er bij. Vogue is haar naam en alle mode- minnende jongetjes en meisjes kunnen niet wachten tot ze ter wereld komt. De precieze datum van haar geboorte is nog ongewis, maar wie de ouders zijn weten we natuurlijk wel. Heel modern zijn dat twee dames, Karin Swerink en Fiona Hering. Swerink werd bekend als hoofdredacteur van het goedlopende jonge vrouwenblad Glamour, Fiona Hering is de blonde verschijning in voor haar figuur niet altijd even vergevingsgezinde modecreaties in RTL Boulevard. De twee horen al een tijdje bij elkaar, Hering is de fashion editor at large van Glamour.

En dat betekent dat ze de wereld rondreist en over mode schrijft. Als Fiona het niet interessant vindt, hoeven wij het niet te weten.

Swerink moet de Nederlandse Anna Wintour worden, de vrouw die sinds 1988 de scepter zwaait over het Vogue-koninkrijk in de Verenigde Staten. De grote ontwerpers der aarde showen hun collectie niet voordat Wintour er met een klein knikje haar goedkeuring aan heeft gegeven. Modellen en beroemdheden staan in de rij om te poseren voor het blad. En zijn bereid om kilo's af te vallen als miss Wintour daar om vraagt. "Als Anna Wintour zegt dat je negen kilo moet afvallen om op de cover van Vogue te staan, dan doe je dat", aldus Oprah Winfrey. En dat is dan ook precies wat het tv-icoon deed.

Maar de Nederlandse aanstaande hoofdredacteur Swerink wil er nog niet echt aan. "Mijn kracht zit in een goed blad maken en niet in de buitenkant van de wereld." Terwijl die buitenkant van essentieel belang is voor Vogue, het is immers niet voor niks de modebijbel.

Dat Wintour een secreet is, daar is iedereen het wel over eens. Maar het maakt niet zo veel uit, ze is immers briljant in haar vak. En het hoort er ook wel een beetje bij in het land der fashion magazines, een beetje modebaas cultiveert haar innerlijke bitch. Zoals Elle- hoofdredacteur Cecile Narinx die een seizoen jurylid was toen RTL op zoek ging naar een nieuwe jonge modeontwerper. Narinx kan als geen ander haar hooghartige zelf aanzetten voor de camera, inclusief stalen blik en zuinig glimlachje.

Daar moet Swerink nog een beetje op oefenen. En keihard werken om een knaller van een eerste nummer neer te zetten. Zoals Wintour in 1988 deed met niet alleen een gezichtsfoto op de cover, maar ook het bovenlichaam van het model erbij. Het topmodel droeg een couture jasje op een spijkerbroek, vernieuwend destijds. Zo'n list moet Swerink de komende maanden ook verzinnen. Zodat we er niet alleen een BN'er bij krijgen, maar die BN'er ook echt een blijvertje blijkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden