De Nederlander heeft het illegale aanbod ook ontdekt

Een schrale troost wellicht: de Nederlander staat niet in de top 10 van H2 Gambling Capital, onderzoeker van de mondiale gokmarkt. Australië en Singapore staan steevast bovenaan. In die landen wordt niet alleen het meest gegokt, maar vooral ook het meest verloren. De Australische gokker verliest zelfs ruim vier keer zoveel als de Nederlander.

In Nederland doen 8,7 miljoen mensen mee aan een kansspel. In 2013 bedroeg het legale bruto spelresultaat (dat is de totale inleg minus de totale uitkering aan prijzen) van de gokmarkt 2,2 miljard euro. Dat geld verdween voor een deel naar de schatkist in de vorm van kansspelbelasting. Het ging in 2013 om een bedrag van 480 miljoen euro. Maar het is niet alleen de schatkist die met het gokgeld wordt gevuld. Een vrijwel even groot bedrag (494 miljoen euro) werd besteed aan goede doelen, waaronder de sport.

Op bescheiden schaal wordt door een sportvereniging wel eens een loterij opgetuigd voor een nieuw tennisveld of een nieuwe kantine. De omzet van die loterijen wordt becijferd op 4,9 miljoen euro. Bij bedragen boven de 4000 euro moet voor dit soort loterijen een vergunning bij de Kansspelautoriteit worden aangevraagd. Voor de loterijen beneden die grens is gemeentelijke toestemming voldoende.

Nederlander laten zich daarnaast verleiden door illegaal aanbod, helaas voor de schatkist en de goede doelen. De 'zwarte lotto' en illegale gokzuilen in horecatenten halen tientallen miljoenen euro's uit de gokmarkt. En de nu nog illegale markt voor online-kansspelen is aanzienlijk groter; schattingen lopen uiteen van 250 miljoen euro tot 800 miljoen.

Het gereguleerde aanbod in Nederland beperkt in diversiteit. De twee grote spelers zijn de Staatsloterij en de Nationale Goede Doelen Loterijen (zie tabel).

Als zij terrein verliezen doordat de Nederlandse gokker zich meldt op een buitenlandse goksite, gaat dat ten koste van de schatkist en de goede doelen. Dat is een van de redenen waarom de regering heeft besloten de Nederlandse markt open te gooien voor nieuwe aanbieders.

Is er voor de Nederlandse gokker nu al iets te kiezen? Wat gaat er achter het huidige aanbod schuil? De gokker die het liefst ziet dat zijn geld, als hij dan toch verliest, ten goede komt aan de samenleving in het algemeen, zit goed bij de Staatsloterij. De winkans is daar hoog en van elke euro wordt 69 euro als prijs uitgekeerd. Wie liever ziet dat zijn geld bij verlies terechtkomt bij een goed doel, inclusief sport, heeft te kiezen tussen vier aanbieders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden