De NCRV heeft last van voyeurisme

De vergrijsde NCRV is al jaren op zoek naar een jongere doelgroep en meestal slaat ze de plank daarbij volledig mis. Zo trok de omroep in 2002 Paul de Leeuw aan. De achterban zegde bij bosjes op en De Leeuw beleefde bij de NCRV het akeligste jaar uit zijn hele carrière. Onlangs werd vanwege de verjonging Cees Grimbergen (’Rondom 10’) na tien jaar trouwe dienst aan de dijk gezet, waarmee Hilversum een van zijn meest getalenteerde discussieleiders verloor. Nu denkt de NCRV de jeugd op het spoor te zijn met ’Zeg ’ns soaaa!’

De ’geslachtsziekten-show’, die dinsdag werd herhaald, opent met de belofte dat „we vanavond echt de diepte in gaan”. Die mededeling komt uit de mond van Evelien Bosch, een presentatrice die vroeger bij BNN werkte, en dan weet je eigenlijk al genoeg. Terwijl aids in Afrika het dagelijks leven ontwricht en in Nederland alleen al jaarlijks duizend vrouwen onvruchtbaar worden door chlamydia, houdt Bosch in de studio giechelende vraaggesprekjes: „Zou je een druiper willen hebben of hiv?” „Een druiper, graag!”, sms’te ik meteen.

Je zou denken, de NCRV gaat die promiscue jongeren een beetje op weg helpen in de liefde. Velen lijden overduidelijk aan bindingsangst en een laag zelfbeeld, en kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Maar nee, de omroep van liefde, fatsoen en vertrouwen achtervolgt de jongeren tot in de soa-kliniek met de camera. Bij het wachten op de uitslag druipt bij velen het ongeluk van het gezicht, maar dat belet Bosch niet om vrolijk door de kliniek te huppelen, hier en daar naar binnen gillend: „Hé, hij wil geen dingetje in zijn dingetje, hoor!”

Wat voor medische NCRV-programma’s staan ons nog meer te wachten? Gieren met je galsteen? Brullen met je buikloop? Met ’Zeg ’ns soaaa!’ heeft de NCRV, zoals eerder met ’DNA onbekend’, vooral een ontluisterend portret geschilderd van zichzelf. De diagnose van de seksuoloog zou vermoedelijk luiden: de NCRV lijdt aan een ernstige vorm van voyeurisme, gecombineerd met een pijnlijk gebrek aan fijngevoeligheid en een latente neiging tot sadisme.

Het was dus een herhaling. Die worden ons deze weken veelvuldig voorgeschoteld, en meestal zeggen de omroepen het er niet bij. Ze zijn niet gek: waarom zou je ermee te koop lopen dat tijdens de vier maanden durende Hilversumse zomervakantie nauwelijks iets wordt gepresteerd en twee netten meer dan voldoende zijn? Maar er is hoop. De (oud-)journalisten Nico Haasbroek, Ad ’s-Gravesande en Antonie Dake presenteerden woensdag in Pulchri een plan voor een nieuw publiek bestel zonder derde net en zonder zomerstop. Ze willen een smalle programmering met nieuws, informatie en kunst. Amusement mag wat hen betreft volledig naar de commerciële omroep. Dat zou jammer zijn, want met die ban zou het wat meer gelaagde amusement, zoals ’Van Kooten en de Bie’ en ’Koefnoen’, geheel van de buis verdwijnen.

’Opium op Oerol’ (Avro) zou waarschijnlijk prima in de plannen van de omroepvernieuwers passen. Ik kijk elke avond, maar het is vooralsnog een beetje te veel praten en te weinig voorstelling. Jammer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden