Soap & Co

De natuurbranden in Californië treffen ook de miljonairs-enclaves

Resten van een luxe strandhuis aan de kust in Malibu, Californië.  Beeld AFP
Resten van een luxe strandhuis aan de kust in Malibu, Californië.Beeld AFP

Ook de villa’s van de sterren gingen in vlammen op. Mogen bevoorrechte miljonairs klagen over een afgebrand huis?

Harmen van Dijk

Haar leven mag dan al ruim tien jaar onderwerp zijn van een veelbekeken reality-serie, de harde werkelijkheid is toch iets anders en kwam ook nog eens akelig dichtbij in de vorm van de helse natuurbranden die over Californië razen. Kim Kardashian filmde het vuur vanuit haar privévliegtuig en zette de beelden op haar Instagram-account, om er eenmaal op de grond achter te komen dat de vlammen al bijna het hek van haar villa in de miljonairs-enclave Calabasas bereikt hadden. “Ik kreeg een uur om wat spullen te pakken en te vertrekken”, meldde ze even later toen ze met haar drie kinderen in een auto zat en verder filmde om haar 120 miljoen volgers op de hoogte te houden.

Insta story van Kim Kardashian Beeld Kim Kardashian
Insta story van Kim KardashianBeeld Kim Kardashian

Ook haar zus Khloé, moeder Kris en Caitlyn Jenner, vaste gezichten in de reality-serie die allemaal in dezelfde voorstad van Los Angeles wonen, moesten evacueren.

Overigens hadden Kim en haar man, rapper Kanye West (of Ye) voorzorgsmaatregelen genomen die voor de meeste mensen niet zijn weggelegd: een ploeg privébrandweermannen – ja, die schijn je daar te hebben – stond klaar om hun bezittingen tegen de vlammen te beschermen. Met succes blijkbaar, want het huis werd gespaard. En daarmee ook de huizen van heel erg veel zielsdankbare buren, benadrukte het stel.

Afgebrand

Zo goed kwamen zangeres Miley Cyrus en haar vriend, acteur Liam Hemsworth, er niet van af. Hun villa in het even verderop gelegen Malibu brandde tot de grond toe af. En toch rekenen zij zich tot de ‘gelukkigen’, twitterde Miley. ‘Mijn huisdieren en de liefde van mijn leven zijn veilig en dat is het enige dat nu telt. Mijn huis is weg, maar de herinneringen blijven.’ Het stel is zich er duidelijk van bewust dat je als bevoorrecht miljonairskoppel, te midden van een ramp die vele slachtoffers maakt, niet moet klagen over je eigen situatie – er is immers altijd wel een tweede of derde huis waar je naartoe kunt.

Dus doneerden ze een half miljoen dollar aan een fonds dat minder welgestelde slachtoffers gaat helpen. Liam meldde zich meteen maar aan als vrijwilliger. Hartverwarmend natuurlijk, maar intussen is het verlies van een leuk huis en allerlei dierbare spullen voor een wereldster misschien toch net zo verdrietig als voor een gewone sterveling. Dat viel in elk geval af te lezen aan het gezicht van Gerard Butler, de van oorsprong Schotse acteur die terugkeerde bij de smeulende resten van zijn villa. Verbijsterd filmde hij de ravage en eindigde het filmpje met een verslagen blik in de camera.

Ook het huis van rocklegende Neil Young ging in vlammen op. En niet voor de eerste keer, meldde de muzikant die kortgeleden trouwde met actrice Daryl Hannah. Ook Neil besteedde weinig tijd aan zijn eigen sores, hij trok op zijn website hard van leer tegen president Trump, die de hevige natuurbranden toeschrijft aan slecht onderhoud van de bossen in Californië. “Het is niet waar dat we slecht voorbereid zijn, zoals onze zogenaamde leider beweert. We zijn kwetsbaar voor klimaatverandering. Het was de heetste zomer die we ooit hebben meegemaakt. Dat heeft niet geholpen. We moeten de klimaatverandering een halt toeroepen, we hebben er alle middelen voor. Donald Trump is een ontkenner. Het wordt tijd dat we afrekenen met deze ongeschikte leider.” En of de president ook eindelijk wil ophouden zijn nummer ‘Rocking In The Free World’ te draaien tijdens politieke bijeenkomsten.

Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees meer afleveringen van Soap & Co op trouw.nl/soapenco.

Lees ook:

De vlammen grijpen om zich heen in Californië: Het plaatsje Paradise is volledig vernietigd

Dit keer was er geen ontsnappen aan voor Paradise. Tien jaar geleden werd het plaatsje van 27.000 inwoners in het noorden van Californië, aan de voet van de Sierra Nevada, deels geëvacueerd omdat een bosbrand het bedreigde. Toen brandden slechts enkele tientallen huizen. Vorige week moesten opnieuw alle inwoners weg en nu er is weinig meer om naar terug te keren. Paradise is vernietigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden