De natuur in

- Tijdens een vaarexcursie met de boswachter van Staatsbosbeheer, morgen om 9, 12 of 15 uur, is het een gefluit van jewelste: overvliegende grutto's, kleine karekieten in het riet enz. Vanuit de Werkschuur in Westzaan. Kosten fl.9,-, kinderen fl.5,-. Aanmelden NME 075-6312020. (p.s. Er zijn schepnetjes aan boord om waterbeestjes te bekijken.)

- Morgen organiseert het IVN een natuurwandeling, over water en landschap rondom de Wenumse watermolen bij Apeldoorn, om 14 uur van de watermolen aan de Oude Zwolseweg in Wenum; en woensdag is er een IVN-avondfietstocht door de landschappen om Apeldoorn, om 19 uur van de bibliotheek, Eglantier in Apeldoorn.

- De stichting Pelgrimswegen & Voetpaden organiseert op tweede pinksterdag een 25 km lange wandeltocht van het klooster Wittem via abdij Benedictusberg naar de abdij van Kornelimünster. De tocht begint om 9.15 uur na de viering in de Gerarduskapel van Wittem en wordt besloten met de vespers van 17.30 uur. Tijdens de wandeling wordt een wandelboekje voor een meerdaagse voettocht langs kloosters, abdijen en pelgrimsoorden in Zuid-Limburg en Eifel ten doop gehouden. Aanmelding (voor 20 mei) en informatie bij Manu Brouwers, tel. 043-4571347.

Wave

Nog twee dagen zijn de Wereldkampioenschappen Windsurfen wave performance bij te wonen. Aan de Zandvoort boulevard, Tim Klijn watersport-centrum.

Twee historische tuinen

De Historische Tuin Aalsmeer (Uiterweg 32) gaat terug tot het begin van de zeventiende eeuw en geeft een beeld van de geschiedenis van de Aalsmeerse tuinbouw tot aan 1950. Tot en met 3 oktober open di-do 10-16.30 vr-zo 13.30-16.30 fl.5,-. Een combinatie met een vaartocht van ongeveer een uur door het gebied van de Westeinderplassen kost fl.12,50. - De Warnsveldse Overtuin, een parktuin in Engelse landschapsstijl die hoort bij het Huis Welgelegen in Warnsveld, is dit weekend van 10-17 uur open voor het publiek. De entree bedraagt fl.3,50 (honden mogen niet mee).

Wegen en paden

Studenten van de Christelijke Hogeschool Kampen hebben een tentoonstelling gemaakt over het thema 'Wegen en paden in Nederland' voor het Baarnse Kasteel Groeneveld. Hierin gaat het over de tegenstellingen tussen rust en drukte, over de snelheid en het ritme van het voortbewegen, over reizen, en over reizen in de geest. Nog tot 30 augustus te zien.

Wierings weekend

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft een lang weekend speciaal aan Wieringen gewijd: rondleidingen, lezingen en demonstraties geven een beeld van het leven op dit vroegere eiland. Gecompleteerd door originele Wieringer gerechten om te proeven en Wieringer verhalen en gezang om naar te luisteren. Vandaag, ma en di 10-17 uur, zo 10-18 uur.

Prehistorie

Nieuwe vuursteentjes nodig? In het Archeon in Alphen aan den Rijn wordt dit weekeinde een prehistorische markt gehouden.

Aspergefeest

Op het voorplein van het Sallandse landgoed Schoonheten (gem. Raalte) presenteren telers en horeca zich morgen met een aspergemanifestatie, van 12 tot 17 uur. Met kook- en oogst-demonstraties.

Tuinbeelden-veiling

Een 19de-eeuwse gietijzeren tuinset, Jugendstil ornamenten en andere antieke tuindecoraties gaan morgen onder de hamer tijdens de Decoration & Art Fair in Informatietuinen Appeltern. Deze eerste Nederlandse tuinkunstveiling begint om 14.30. Tot die tijd is het vandaag en morgen nog kijkdag. De toegang is fl.12,-.

Nog meer tuinen

- De Home and Garden fair op landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid bestaat tien jaar. Een aantal dansers van de Nationale Balletacademie en de Franse kunstenaar Fabien Rochoux leveren een speciale jubileumbijdrage. Nog vandaag 10-21 en morgen 10-18 uur. Toegang fl.30,-, kinderen 7-12 jaar fl.15,-.

- In de Leidse hortus wordt vandaag een plantenmarkt gehouden, met bijzondere vaste planten en exotische gewassen.

Restauratiedag

Het Spiegelkwartier breidt zijn traditionele Open Dagen uit met een restauratiedag. Morgen tussen 12 en 17.30 uur is iedereen welkom met vragen over restauratiemogelijkheden en taxatie bij een van de kramen langs de Spieghelstraat. Per advies wordt een donatie van fl.10,- gevraagd ten bate van de stichting War Child.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden