De natuur in

Morgen

- Een fietstocht langs de Grift in Apeldoorn, begeleid door IVN'ers die alles vertellen wat er onderweg te zien is, begint om 10.30 uur bij De Cantharel aan de Van Golsteinlaan in Ugchelen.

- Over eng en brink gaat een wandeling van 5 kilometer van het IVN Eemland: een route die ook goed berijdbaar is voor rolstoel en kinderwagen. Start om 14 uur van het parkeerterrein van de VVV Soest aan de Steenhoffstraat 9a vlak bij NS-station Soestdijk. Informatie: tel. 035-6014841.

- Natuurvereniging De Ruige Hof viert morgen zijn tienjarig bestaan met een groenmanifestatie van 14 tot 16 uur bij het centrum ZonAlom aan de Abcouderstraatweg 77 in Amsterdam Z.O. Voor de ochtend zijn er drie natuurwandelingen uitgeschreven.

Natuur met gesprek

- In Kasteel Groeneveld in Baarn gaat het 'koffiedrinken met de boswachter' ditmaal over de polder Arkeheem, aan ruilverkaveling ontsnapt, maar nu bedreigd door uitbreidingsplannen van Amersfoort (zondag 10.30, ¿3,- incl. koffie).

- In het bezoekerscentrum van heemtuin De Heimanshof (aan de Wieger Bruinlaan te Hoofddorp) wordt gesproken over 'de milieuvriendelijke woonwijk in de 21ste eeuw', vandaag en morgen om 14.30 uur (de tuin is open vanaf 14 uur).

Welsh ponies

Honderden Welsh ponies paraderen vandaag voor het kritisch oog van speciaal uit Engeland overgekomen juryleden in de kasteeltuinen Arcen. Het programma duurt nog tot ongeveer 17 uur.

Straatmakers-trofee

Zestien koppels jonge straatmakers krijgen veertien uur de tijd om zo'n vijfentwintig vierkante meter sierbestrating te realiseren, en om daarmee naar de FABES-wisseltrofee te dingen. De organisatoren uit de bestratingsbedrijfstak trakteren het publiek daarbij op allerlei festiviteiten. Deze zestiende staatmaker-aan-zee-show vindt volgende week vrijdag (vanaf 10.30 uur) en zaterdag plaats in Sportcentrum Kardinge, gelegen aan de ringweg rond Groningen (die 25 m2 gaan het nieuwe voorplein van het sportcentrum vormen).

20 sporten

Nog nooit geskateboard (skate-boar-den, skate-board-de, ge-skate-board)? Tijdens het 20 Sporten Weekend kan het, onder leiding van instructeurs, die ook alles weten van het sturen op een surfplank, het richten bij boogschieten en het pootje over bij inline skaten - enzovoort, zoals gezegd: twintig sporten. Iedereen die voor ¿12,50 een polsband koopt kan met alle sporten meedoen. Kijken is gratis. Volgende week zaterdag en zondag van 10-17 uur op het recreatiegebied De Rottemeren vlakbij Bergschenhoek (een kaartje voor de pendelbus kost ¿2,50).

Eerste vestingdag

Morgen begint in Geertruidenberg de eerste Nederlandse Vestingstedendag, met schutterijen, Spanjaarden, herauten, troubadours, alles wat er aan historisch verantwoords te bedenken is uit de periode van 1600 tot 1800. 'Het nieuwste toeristische produkt van het Nederlands Historisch Erfgoed', zegt het persbericht.

Kerkenfietstocht

Het Tielse fietsgilde voert cultuur-geïnteresseerde fietsers langs eeuwenoude Betuwse kerken en kerkjes. Start, dinsdag, om 10.30 uur bij de VVV/ANWB Tiel (0344-616441). Kosten ¿3,50. De tocht is ongeveer 30 kilometer lang.

Kwakwaka'wakw Indianen in Dolfinarium Harderwijk

Kumugwe, de koning van de Onderzee, heet de bezoekers aan zijn rijk welkom op het plein voor de 'big houses'. Dit Indiaanse tafereel is te zien in het Dolfinarium in Harderwijk. Het beeld, de cederhouten 'big houses' en twee totempalen zijn afkomstig van de Kwakwaka'wakw Indianen. Zij leven aan de Canadese westkust, in grote hermonie met de zee, en zijn door het Dolfinarium uitgenodigd om op hun eigen, kunstzinnige manier te laten zien hoe bijzonder de zee is. Vorige week is de Lagune in het Dolfinarium geopend, aanstaande vrijdag komen Kwakwaka'wakw Indianen hun Kwakwaka'wakw-installatie openen met speciale rituelen.

Friese zandsculpturen

Makkum noemt zich volgend weekeinde 'klein Scheveningen', vanwege het Open Kampioenschap Zandsculpturen die er dan gehouden wordt. Het thema is Fries: De Friese Elf Steden. Vanaf vrijdag 13 uur gaan de teams aan de slag (vier teams in het centrum, en vier op het recreatieterrein De Holle Poarte), de jurering vindt plaats op zondag vanaf 15 uur. De sculpturen blijven vier tot zes weken staan.

Zeeslag

Breskens herdenkt de Zeeslag op Schoneveld (Admiraal de Ruyter versloeg daar de Engelse en Franse vloot in 1673) met een feest, dat ook wel 'Sail Breskens' wordt genoemd. Vandaag is er een Zeeslagwandeltocht, volgende week zaterdag zijn er bijvoorbeeld sloepenraces over de Westerschelde vanuit de Vissershaven (13.30 uur), Admiraalzeilen (20 uur) en een fakkeltocht (22.45 uur). Naast het Visserijmuseum is nog de hele maand een VOC-tentoonstelling te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden