De natuur in

Vandaag:

BIJDRAGEN HENRIETTE BONARIUS EN HENK VAN HALM

- Wie zin heeft daadwerkelijk te helpen bij het natuurbeheer, kan vandaag de handen uit de mouwen steken bij het IVN Heerenveen. In samenwerking met Landschapsbeheer Friesland is in Oudehorne een werkochtend van 10 tot 13 uur. Melden bij Mechanisatiebedrijf Kuperus aan de Schoterlandseweg 40.

Morgen:

- Een IVN-winterwandeling door het Staatsbos bij het Noordbrabantse Asten vertrekt om 10 uur van café 't Fortuintje.

- Vooral om de watervogels gaat het bij de wandeling van het IVN Midden-Kennemerland naar het Alkmaardermeer. De start is om 10 uur op de parkeerplaats Zwaansmeer in Uitgeest.

- Ook in de winter is de omgeving van Gulpen prachtig. Een dagwandeling van het IVN begint om 10.30 uur op de parkeerplaats Alexanderplein in Gulpen.

- De Wageningse Berg is het doel van een wandeling van het IVN Zuidwest Veluwezoom. Gewandeld wordt van het eind van de Holleweg bij de Veerweg naar Leskesveer om 13 uur.

- De maandelijkse wandeling van het IVN Eemland is ditmaal in het Paardenbos, gelegen aan de Amsterdamsestraatweg in Baarn. De gidsen wachten om 14 uur op deelnemers bij de Marechausseekazerne naast de tuin van paleis Soestdijk. Midnet-bus 70 stopt er vlak bij.

- Ook het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn houdt zijn maandelijkse publiekswandeling, op deze dag naar de Franse Put in het oostelijke deel van de boswachterij Austerlitz. In 1804 kozen de Fransen deze plek als legerplaats. Dit bosgebied was indertijd een uitgestrekt heideveld, waarvan gelukkig nog een stuk over is. De wandeling begint om 14 uur op de parkeerplaats aan de Woudenbergseweg tegenover de Traayweg naar Driebergen voor de piramide. Midnet-bus 81 stopt er dichtbij.

- Het IVN Breda leidt het publiek rond in het Mardal en de Blauwe Kamer. Om 14 uur van café De Kogelvanger, Galderseweg 55 in Breda.

Zaterdag 17 februari:

- Vroeg opstaan moet men voor de IVN-wandeling volgende week zaterdag langs de Geeuw. Om 9.30 uur vertrekken de deelnemers van het parkeerterrein Lemmerweg achter de Aldi in Sneek.

- Volgende week zaterdag organiseert de Werkgroep van Kampbegeleiders van het IVN voor jongeren tussen 15 en 30 jaar een werkdag in het natuurmonument Wormer- en Jisperveld bij Zaanstad. Je kunt er helpen gemaaid riet te verwijderen, wat in dit veenweidereservaat met de hand gedaan moet worden. Je moet zelf zorgen voor warme kleding, waterdicht schoeisel, een lunchpakket, een mok en een lepel. Soep, thee en koffie staan klaar. Bel Stephan Hessels, 020-6853980, of Aukje Hassoldt, 020-6828757, als je mee wilt doen. De werkdag begint met de aankomst in Wormerveer van de trein van 9.25 uur. Met zijn allen lopen de deelnemers in een kwartier naar de Poelboerderij aan de Veerdijk 106 in Wormer.

Groene Vakantiebeurs

Vandaag houdt de afdeling Deventer van het Nivon voor de vijfde keer de Groene Vakantiebeurs, in de nieuwe Schouwburg in het Leeuwenbrugcomplex. Het is een kleine beurs, gericht op actieve milieuvriendelijke vakantiebesteding, met dit jaar als thema 'bomen'. Er zijn ongeveer 35 stands met reizen voor jongeren, ouderen, bergsport, wandelen, fietsen en landgoedkamperen. Van 10-16 uur, toegang gratis.

Bloemenshows

Winter of geen winter, de bloementelers laten bloemen bloeien. In De Rijp vindt dit weekend de bolbloemententoonstelling Eilandspolderflora plaats, georganiseerd door tien telers en broeiers van tulpen, en met medewerking van circa 250 dorpsbewoners die bloemstukken maken. Vandaag van 10-22 uur, morgen 10-21 uur. In het oude centrum: Rechterstraat 106.

In Tuincentrum Overvecht in Utrecht is t/m 17 februari een orchideeënshow. Ruim 80 soorten zijn er te zien. Vandaag en volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er leden van de Nederlandse Orchideeënvereniging Kring Utrecht om informatie en advies te geven. Adres Gageldijk 3.

De voetbaltweeling De Boer komt hem openen, de Westfriese Flora, die van 16 t/m 25 februari wordt gehouden in Bovenkarspel. Met een bloementuin van ongeveer 6000m2 binnen, in de Flora-hallen, een Groenhoek waar groenadviezen gegeven worden, maar ook stands over reizen, lichzamsverzorging, hobby's en een expostitie van twee vlinderfotografen. Open: de 16de van 13-18 uur, 17-20 febr. van 9.30-18 uur, 21-22 febru. 9.30-21 uur, 23-25 febr. 9.30-18 uur. Toegang ¿13,50, kinderen tot 14 jaar ¿5,-.

Treintjes en autootjes

Voor wie niet schaatsen wil: vandaag wordt in Partycentrum Georgetown, Haagweg 125a in Delft-Noord de Delftse Modelspoor-Autobeurs gehouden. Van 10-15 uur.

Morgen is er een miniatuurtrein- en modelautobeurs in Sporthal Stedenwijk in Almere, ook van 10-15 uur. Kampenweg 1 Almere-Stad.

Vlinders in de wei

In het Bosmuseum in het Amsterdamse Bos staat tot 21 april een tentoonstelling van De Vlinderstichting over de vlinders in het veenweidegebied. Er wordt informatie gegeven over het vlinderleven en de bedreigingen en mogelijkheden om vlinders in het groene hart van Holland beter te beschermen. Elke dag open van 10 tot 17 uur, gratis toegankelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden