De natuur in

- Vandaag van 14-16 uur is er een infomiddag en rondleiding op Franciskaans Milieuprojekt Stoutenburg. Stoutenburgerlaan 5, Stoutenburg (nabij Amersfoort). Inf.: 033-4945500.

- Morgen maakt het IVN Asten Someren een natuurwandeling in De Grienden. Wie mee wil, wordt om 14 uur bij de kerk in Heusden verwacht.

- De kale bomen zijn het onderwerp van een excursie van het IVN Heerenveen morgen van 10 tot 13 uur in de Overtuin in Oranjewoud.

- Door Overhoven naar Millen, Tüddern en Schwienswei gaat morgen een grensoverschrijdende wandeling van het IVN Sittard. De wandeling begint om 10 uur bij café Kerkzicht, Heistraat 37, Overhoven in Sittard.

- Het Velderbos is een loofbos met veel verrassingen, ook in deze tijd van het jaar. Dat wil het IVN Veghel morgen van 8.30 tot 12.30 uur laten zien. De wandeling begint op het Stadhuisplein.

- 'Braakballen-uitpluismiddag voor volwassenen' - zo heet het één uur durende Natuurmonumenten-cursusje dat vanmiddag om 15 uur begint in bezoekerscentrum Oisterwijk.

Ganzen

De overwinterende ganzen in de Gelderse Poort trekken elk jaar zo veel bekijks dat dit hun rust dreigt te verstoren. Vandaar dat Het Natuurmuseum Nijmegen en het Naturschutzstation Kranenburg busexcursies (ongeveer drie uur durend) organiseren om het ganzentoerisme in goede banen te leiden. De eerste is morgen. Verder op 7, 14 en 21 december, en verder alle zondagen t/m 15 februari. Start: Natuurmuseum Nijmegen (024-3297070). Kosten: ¿17,50, kinderen ¿12,50.

Winteravonden

- Over oude ganzenborden gaat de tentoonstelling 'Het is maar een spelletje' in het Museum Smallingerland in Drachten (duurt t/m 15 februari, open di-za 11-17, zo en tweede kerstdag 13-17 uur). Bij de tentoonstelling hoort een vier bij vier meter groot, door het publiek bespeelbaar ganzenbordspel, 'Bearn Lap, een Smallingerlander variant'.

- In het Fries Museum in Leeuwarden begint vandaag de tentoonstelling 'Pop Art' over het fenomeen pop in velerlei gedaanten (t/m 1 maart ma-za 11-17, zo en tweede kerstdag 13-17 uur).

- In Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam start vandaag een historische expositie over kerstverlichting. (De kerstboom werd in de tweede helft van de vorige eeuw in onze contreien ingevoerd; de kerstverlichting is van later datum. De oudste lampjes op deze tentoonstelling zijn van 1910.) Te zien t/m 10 januari di-za 13-17 uur.

Wijde wereld

In de zestiende eeuw trokken Nederlanders naar Ghana, naar de Goudkust, zoals dat land toen heette. De handel in goud veranderde in de zeventiende en achttiende eeuw in handel in slaven: sommige van de tienduizenden getransporteerde Ghanezen kwamen terecht in Suriname, op de plantages daar. Over de banden tussen Ghana, Nederland en Suriname gaat de tentoonstelling De Wijde Wereld is Mijn Web in Hogeschool Holland, Wildenborch 6, Diemen. Op de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan het door Nederland gebouwde fort Elimina Castle, een van de vele forten langs Ghana's kust die samen opgenomen zijn in de Unesco-Werelderfgoedlijst. Open t/m 23 december ma t/m vr 17-19 uur.

Kleine farao

Piye, een Zwarte Farao, is de hoofdfiguur van een boekje dat speciaal voor kinderen is geschreven, naar aanleiding van de tentoonstelling De Zwarte Farao's in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Te koop voor ¿7,50 bij de boekwinkel van de kerk. De tentoonstelling duurt nog tot en met 1 februari.

Klaas en Claus

Hier is een expositie die beide vrolijk combineert: 'Sint en Santa Claus zaten te denken....' heet de expositie van cadeau-artikelen (bijvoorbeeld rubberen zandzakjes, tweedelige glazen vazen en een scala aan manchetknopen en onderzetters) in de vernieuwde galerie Yksi aan de Havenstraat in Eindhoven (waar voortaan ook een vaste collectie meubels en woonobjecten onderdak vindt). Gisteren vond de heropening plaats.

Midwinterhoorns

De (gratis) agenda voor het midwinterblazen, dat traditiegetrouw op eerste Adventszondag (dat is morgen) begint, is af te halen bij de Twentse VVV's.

Sterrenexplosies

Wat blijft er over als een ster aan het eind van haar leven ontploft? Het antwoord geeft sterrenkundige dr. Leo van den Horn, dinsdag 2 december tijdens een avondvoorstelling in het Artis Planetarium. Ontploffende sterren worden tijdelijk extra helder, zodat het lijkt alsof er een nieuwe ster aan het firmament is verschenen (vandaar de benaming 'nova', zeer heldere novae worden vaak supernova genoemd, maar ze zijn dus eigenlijk oud). Na de lezing wordt op de koepel van het Planetarium de sterrenhemel van december vertoond. Aanvang 20 uur, toegang ¿14,-.

Honden

- 'Koest! Mens en hond in beeld' heet de tentoonstelling van prentbriefkaarten en foto's van de Belgische verzamelaar Jan Desmet, in Historisch museum 't Oude Huis, Dorpsstraat 7 in Zoetermeer. Open za, zo, wo van 13-16 uur. Tot 1 februari.

- En in het Pieter Vermeulen Museum, Moerbergplantsoen 20, IJmuiden, is tot en met 4 januari de expositie 'Honden' te zien, over de relatie tussen wolf, hond en mens. Ma t/m vrij 9.30-17 uur, eerste zondag van de maand 11-17 uur.

Voor de Freaks

En dan zijn er nog de beurzen voor liefhebbers:

- Een miniatuurauto-show ruilbeurs morgen (10-17u, toegang ¿2,50) in 'De Lantaarn, Kerkstraat, Culemborg;

- een mineralen en fossielenbeurs in de Rai Amsterdam, ook morgen 10-17u, toegang ¿5,-);

- een nationale bruidsbeurs Cupido in Ahoy' in Rotterdam vandaag en morgen (11-18 u, toegang ¿20,-)

- en als de kleine er is of eraankomt, is daar de baby-, peuter- en kleuterbeurs 'Pre Mama', voor (a.s.) ouders. Vandaag en morgen 10.30-17 uur, toegang ¿10,-, ook in Ahoy'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden