De natuur in

Vandaag:

BIJDRAGEN HENRIETTE BONARIUS; HENK VAN HALM; HARO HIELKEMA

- Om 14.30 uur start er een natuurbelevingstocht voor kinderen van 5 tot 7 jaar vanaf het bezoekersentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten. Wie mee wil, moet oude kleren aantrekken en zich aanmelden bij tel. 013-5219209.

- Vanuit het bezoekersentrum De Wieden te St. Jansklooster begint om 20 uur een vleermuizenexursie. Na een korte inleiding gaat iedereen per auto naar Havesate De Oldehof bij Vollenhove. De tocht duurt ongeveer drie uur. Vooraf opgeven noodzakelijk, tel. 0527-246644.

Morgen:

- Om 10 uur begint een excursie in de heemtuin van het Westoeverpark van het IVN Amsterdam bij de hoofdingang bij kinderboerderij 't Ruige Riet, gelegen in het Sloterpark aan de Slotermeerlaan 150.

- Vanaf bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten start om 11 uur een libellenexcursie. Vooraf aanmelden verplicht, op tel. 013-5219209.

- Het IVN houdt een wandeling in het Snouck van Loosenpark. Vertrek om 14 uur van de ingang aan de kant van het NS-station.

- Een fietstocht over de bloeiende hei bij Lierop begint om 14 uur op de parkeerplaats 't Jasper aan de Schepersdijk.

Maandag 19 augustus:

- Strippenkaart meenemen op de IVN-wandeling bij de Noordberg in Arnhem, die om 9.05 uur begint in het winkelcentrum Doorwerth van der Molenallee, want de deelnemers gaan met de bus terug.

- De vermaarde Montferlandwandeling van het IVN begint om 19.30 uur op het Europaplein in Zeddam.

Dinsdag 20 augustus:

- Om 14 uur begint er een fietsexcursie door het Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van Europa. Startpunt: VVV-kantoor, Brink 4a te Dwingelo. Telefonisch aanmelden noodzakelijk: op tel. 0522-472951.

Woensdag 21 augustus:

- In Burgers' Zoo in Arnhem houden IVN'ers een zomeravondrondleiding, om 19 uur bij de ingang van de dierentuin.

Donderdag 22 augustus:

- Voor kinderen werden ze al vaker georganiseerd: natuurbelevingstochten. Zodat de ouders steeds nieuwsgieriger werden en ook wel eens zoiets wilden. Bij het bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten start om 20 uur een natuurbelevingstocht voor volwassenen. Vooraf aanmelden is een must: 013-5219209.

Vrijdag 23 augustus:

- De vereniging 'De Oeverlanden Blijven!' organiseert een vleermuizen-excursie in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam. Verzamelen om 20 uur in het veldstudiecentrum 'De Waterkant' aan het Anton Schleperpad 1. Eerst worden er dia's vertoond. De organisatie hoopt op een mooie zomeravond, want dan vliegen dwergvleermuizen, laatvliegers en waarschijnlijk ook watervleermuizen, waarvan de supersone geluiden met de bat-detector hoorbaar worden gemaakt. Bij regen gaat de excursie niet door. Leden en donateurs gratis, anderen betalen ¿2,50 per persoon.

Zeeliederenfestival

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is het dit weekend zingen geblazen. Zeven shanty-koren verzorgen in totaal 22 optredens op de binnenplaats en de steiger van het museum. Het publiek kan meezingen, de teksten zijn verkrijgbaar tijdens het festival.

Raddraaiers

Amersfoort verwacht vandaag en komende twee zaterdagen stoere mensen, die willen voelen wat er vroeger met raddraaiers gebeurde, de handen uit de mouwen steken bij het voorttrekken van de trekschuit en de zeilen hijsen voor een vaartocht over de Eem, bier drinken uit brouwerij De Drie Ringen en in Spakenburg op de markt flaneren tussen de vis en andere waren. Het programma begint om half 11 in de brouwerij en loopt tot het einde van de middag. Kosten ¿34 p.p., vanuit Spakenburg kan men de bus terugnemen. Verkoop bij de VVV op het Stationsplein, tel. 033-4635151.

Veere 700

Veere bestaat dit jaar zeeuwen eeuwen viert dat deze zomer op grootse wijze. Vandaag wordt de historische roman 'De heks van Veere' verbeeld, waarbij ruiters, herauten, voetvolk en troubadours de stad binnentrekken.

Vestingdagen

In Hellevoetsluis zijn dit weekend de Vestingdagen. Met stoommachines, kermis, vuurwerk, conerten in de Vestingkerk, maritieme modelbouw en rondleidingen door het droogdok.

Houthakkersfeest

Op de Lage Vuursche wordt vandaag voor de elfde keer een Houthakkersfeest gehouden: voor 'houthakkers, bosbouwers en iedereen die het bos een warm hart toedraagt'. Om 11 uur geeft een jahthoornblaasgroep het startsignaal. Om 11.15 zijn de eerste ronden van de houthakkerswedstrijd, om 11.30 beginnnen de Jack Russel-races (Jack Russels zijn kleine, zeer felle jachthondjes, die achter een nep-vos aanhollen). En er is een modeshow in 'groen kleding'.

Gondels in Koedijk

Dertien gondels varen er vanavond in het Noordhollands Kanaal. Van 21-23 uur. Iedere gondel heeft een thema, zoala 'Het Behouden Huys', 'de Leeuwenkoning' of 'Fokker'. De gondels en de huizen langs de kanaaldijk zijn feestelijk verlicht met kaarsen en lichtjes, en in de tuinen staan kunstwerken.

Culinaire Voettocht

De VVV Oosterhout organiseert morgen een historische stadswandeling o.l.v. een gids die wordt gecombineerd met een driegangenmenu waarvan de verschillende gerechten steeds in een ander restaurant worden gebruikt. Deelname ¿65,-. Aanmelden en informatie: 0162-454459.

Keringhuis

Het Keringhuis, informatiecentrum van de stormvloedkering, in Hoek van Holland, is met een bus te bereiken. Die rijdt vanaf NS-station Hoek van Holland tot 31 augustus dagelijks; daarna alleen op zaterdag en zondag.

Aquarium bij avond

Het Artis Aquarium is in augustus iedere vrijdagavond open van 19-22 uur, ter kennismaking met de vier nieuwe mammoetwaterbassins. Daarin worden hele leefgemeenschappen nagebootst, zoals de vloedbossen van de Amazone, de tropische koraalriffen van de Aziatische zeeën en een Amsterdamse gracht. Entree ¿13,-, kinderen ¿8,50.

Oldtimers

In de Jaarbeurs in Utrecht is van 23-25 augustus de Oldtimer Jaarbeurs 'Vehikel', met auto's en motoren. Pronkstuk is een geheel gerestaureerde Peugeot uit 1894.

Middeleeuws Archeon

Vrijdagavond 23 augustus is er in het Archeon een middeleeuws feest, met troubadours, narren en jongleurs, en met middeleeuwse gerechten en dranken.

Vleeseters

Op 23, 24 en 25 augustus wordt in de Hortus Botanicus aan het Rapenburg 73 in Leiden een tentoonstelling van vleesetende planten georganiseerd door de vereniging Carnivora. In de oranjerie worden die planten verkocht. Op zaterdag en zondag zijn er ook lezingen. De hortus is open van 9-17 uur, toegang vijf gulden, kinderen van 4 tot 12 jaar en 65+-ers een rijksdaalder.

Walvissen

In het Museum Natura Docet in Denekamp is tot en met november de tentoonstelling 'Walvissen terug in Twente' ingericht. Miljoenen jaren geleden zwommen de zoogdieren nog rond waar nu zo'n 40 skeletten, schedels en fossielen bij elkaar te zien zijn. Trekpleister is de potvis die in januari bij Scheveningen strandde. Het museum is open van 10 tot 17 uur, op maandag gesloten, in het weekeinde van 11 tot 17 uur.

Schildpadden

Zo'n 70 miljoen jaar geleden leefden er schildpadden in de omgeving van Maastricht: zeeschildpadden. Maastricht grensde toen nog aan zee, en had een strand. De fossielen zijn gevonden in de mergel en worden nu tentoongesteld in het Natuurhistorish Museum, De Bosquetplein 7. Op werkdagen van 10-12.30 en 13.30-17 uur, in het weekend 14-17 uur. Zeegeluiden en de geur van 'zon, zee strand en mergel' moeten het gevoel geven in of bij de Maastrichtse zee te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden