De natuur in

- Vandaag begint om 14 uur een excursie op het landgoed Bruggelen tussen Beekbergen en Ugchelen van Het Gelders Landschap, door een gevarieerd boslandschap met ook enkele heideveldjes (vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Engelanderholt).

- De Vereniging 'De Oeverlanden blijven' gaat morgen op zoek naar bloeiende rietorchissen en beekpunge (aldus het persbericht) in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam (11 uur van leslokaal De Waterkant aan het Anton Schleperpad; fl.2,50). - En de Heimanshof, Wieger Bruinlaan 1 in Hoofddorp houdt een libellenweekend (gratis; er is kinderopvang). - Volgende week zaterdag organiseert het Natuurmonumenten-bezoekerscentrum in Sint Jansklooster een vroege vogelvaarexcursie in de Wieden. Deze unieke tocht begint al om 5 uur in de ochtend en duurt ongeveer drie uur. fl.15,-. Vooraf aanmelden: tel. 0527-246644. - De rondwandeling van eetcafé Les Deux Ponts in Oudendijk, morgen om 14 uur, heeft als thema het oude kerkepad Oudendijk/Beets (fl.3,50). - Twee lange toertochten (80 resp. 115 km) door het land van Maas & Waal beginnen morgen tussen 8 en 10 uur bij café De Gouden Leeuw aan de Dorpsstraat in Geffen. Tussen 9 en 12 uur is hier ook de start van een rustiger 'familietocht'.

Flevolandse watergeheimen

Het hele weekend draait het in Flevoland om water. Poldergemalen, drinkwaterstations en zuiveringsinstallaties openen eenmalig hun deuren voor het publiek. Vissers en visverwerking gunnen de Flevolanders een blik achter de schermen van hun bedrijf. Redders en meetvaartuig demonstreren hoe zij zorgen voor veiligheid en waterkwaliteit op het IJsselmeer. Dat alles is gratis, en verder is er korting op diverse aanpalende musea. Zie de Internetsite van het consulentschap natuur- en milieueducatie Flevoland: http://www.xs4all.nl/Dnmeflevo. Voor nadere informatie is er tel. 0320-258980.

Place du Têtre

Zondagsschilders opgepast: Op de Amsterdamse Zeedijk wordt morgen de 25ste - en daarom nu internationale - Piet van Reest teken- en schilderdag 'Place du Têtre' gehouden. Vanaf 13 uur komt daar ook nog eens muziek bij, waaronder twee big bands, en aan het eind van de dag kiest een jury een aantal werken uit om te veilen. De dag eindigt om 20 uur, waarmee natuurlijk niet gezegd is dat het feest dan afgelopen is.

Brons

Vandaag en morgen is in de tuin van historisch museum Rotterdam Het Schielandshuis een kleine bronsgieterij in bedrijf. Het hele gietproces is hier te volgen, inclusief het patineren; een mooie gelegenheid om de tentoonstelling 'Kanonnen, klokken en kandelaars' te komen bekijken. (Open in het weekend 11-17uur, di-vr 10-17 uur.)

Boeken

Langs de Turfkaai en op de Vismarkt in Middelburg staan morgen van 12-17 uur de kraampjes van de antiquarische en tweedehands-boekenmarkt.

Vliegeren

Het vliegerfeest dat vandaag en morgen op het Scheveningse strand gehouden wordt, staat in het teken van het stripverhaal. Natuurlijk is hier ook het nieuwe Kite-surfing te zien (dat gebeurt met die grote power-vliegers, waarmee sprongen van tien meter hoog en tientallen meters ver te maken zijn).

Dames op wielen

Een woman only skate-evenement voor beginnende en gevorderde skatesters wordt morgen in het Zuiderpark in Den Haag, georganiseerd door Sense Women on Wheels, van 12-16.30 uur. Kijken kost niets, mee-skaten kost fl.25,- , kids fl.7,50. (gratis huur-skates).

Ligfietsers

In Lelystad kunnen ligfietsers dit weekend hun hart ophalen tijdens het ligfietsweekend op de RDW-baan aan de Talingweg; volledigheidshalve melden we ook de wereldkampoenschappen windhondenrennen in Lelystad (zelfde weekend, in het Hondensportpark aan de Runderweg).

Pierementen

In het Openluchtmuseum in Arnhem is het morgen Nationale draaiorgel- en pianodag. De pianola's zijn te beluisteren in de Noord-Hollandse stolpboerderij, de draaiorgels (17) spelen her en der in het museumpark hun liedjes. Om 13 uur is er een speciale rondleiding langs. De dag duurt van 10–17 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden