De natuur in

Vandaag:

- Bomen in de winter zijn ook het onderwerp van een excursie in Vinkeveen. De wandeling begint om 14 uur op het Kloosterplein. Bij uitzondering kost deelname aan deze IVN-wandeling een rijksdaalder per persoon.

Morgen:

- Zijn er alweer lammetjes? In ieder geval kan er vanuit Bezoekerscentrum Slabroek, Erenakkerstraat 5 in Nistelrode een lammetjeswandeling gemaakt worden, tussen de schapen van de kudde. De herderin vertelt. Vertrek 10.30, s.v.p. van tevoren aanmelden: 0412-611945. Deelname kost ¿4,50.

- Het IVN Meerssen organiseert een watervalwandeling, die om 14 uur begint bij het NS-station.

- Een voorjaarswandeling in 't Elfde van het IVN Asten vertrekt om 14 uur van de kerk in Heusden.

- Het IVN Born houdt een boeiende wandeling waarbij de sporen getoond worden van het buiten de oevers getreden water van Maas en Kingbeek. De deelnemers bekijken ook de betekenis voor het landschap van de recente dijkverhoging en brengen een bezoek aan de molen. De wandeling begint om 14 uur bij Op de Coul, op de hoek bij de voetbalvelden van Grevenbicht.

- Sporen van ree, edelhert, wild zwijn en vos mag men verwachten te zien op de diersporenexcursie van het IVN in Loenen op de Veluwe. Wie mee wil, moet om 14 uur op de onverharde parkeerplaats zijn aan de overkant van de weg bij De Vrijenberg aan de weg van Loenen naar Beekbergen.

- Om 14 uur is in het parkje Meyert in Mijdrecht een bomenexcursie.

- Het landgoed Oud-Poelgeest is bekend om de vele soorten uitheemse bolgewasjes, die er sinds eeuwen verwilderd voorkomen. Om 14 uur begint een stinzenplantenwandeling van het IVN Leiden bij de ingang aan de Laan van Oud-Poelgeest in Oegstgeest.

- Het IVN Eemland verzorgt een ongeveer twee uur durende wandeling door het Baarnse Bos. De wandelaars starten om 14 uur van restaurant 'De Generaal' bij de overweg bij NS-station Baarn.

- Wie weet nu iets over mossen, die in de winter op zijn mooist zijn? IVN-gidsen uit Zeist vertellen erover tijdens een wandeling in de bossen van de Krakeling en de Kozakkenput. Het vertrekpunt om 14 uur is de slagboom van Het Utrechts Landschap aan het eind van de asfaltweg, afslag Stichting Arta en Zeister manege van de Krakelingweg.

Dinsdag 12 maart:

- De padden trekken bij goed weer 's avonds naar de paarplaatsen. Het IVN Rhenen organiseert een excursie van anderhalf uur om die trek in de Leemkuil mee te maken. Neem een zaklamp en laarzen mee en kom om 18.30 uur naar de parkeerplaats bij het ziekenhuis 'De Gelderse Vallei'.

Woensdag 13 maart:

- Om 14 uur vertrekt van het wijkgebouw De Castagnet (Larixlaan hoek Kastanjesingel) een IVN-wandeling door de Schiebroekse parken.

Zaterdag 16 maart:

- Het IVN Eemland houdt een vroege-vogelwandeling in Buitenzorg. Omdat vogels het drukst zingen in de eerste morgenuren, vertrekt de excursie al om 6 uur van de Ravesteinselaan, links naast de hoofdlaan van Kasteel Groeneveld in Baarn. Neem een kijker mee.

Mossenweekend

Als je tussen de 12 en de 25 jaar bent, kun je een weekend meemaken van de Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie. Op zaterdag 16 en zondag 17 maart houden zij een mossenweekend in Ede, aan de rand van de Veluwe. Met behulp van binoculairs worden mossen zo vergroot dat je je ogen uitkijkt op die minuscule schoonheden. Je hoeft niets van mossen te weten en zelfs niet eens lid te zijn van de jeugdbond om mee te doen. Het aantal deelnemers is wel beperkt, dus geef je snel op bij Rob van de Haterd, 030-2436271. Hij kan je ook alles over het weekend vertellen.

Gemaal Cruquius

Met ingang van 1 maart is museum de Cruquius weer open, een van de drie gemalen die tussen 1846 en 1849 het Haarlemmermeer leegpompten. Na 84 jaar trouwe dienst is het gemaal van de sloop gered en als monument van bedrijf en techniek bewaard. De Cruquius met zijn originele machinekamer en ketelhuis, de oudste stoommachine van Nederland en expositie over waterhuishouding en stoom, is nu dagelijks open van 10 tot 17 uur (in de weekeinden van 11 tot 17 uur). Het museum ligt aan de ringvaart van de Haarlemeermeer bij Heemstede.

Gezond onderweg

De Wereldfietser organiseert morgen, 10 maart van 12.30 tot 16.30 uur in Het Volkshuis te Leiden (Apothekersdijk 33a) een bijeenkomst over 'Gezondheid onderweg', vooral voor fietsreizigers. Een verpleegkundige, een fysiotherapeut, een arts en een homeopaat geven informatie, er zijn stands waar fietsreizigers hun hart kunnen ophalen en er is een dialezing van een fietstocht over de Karakoram-highway tussen China en Pakistan. Tel. 020-6186389.

Reizigersmiddag China

De Vriendschapsvereniging Nederland-China organiseert zondag 10 maart om 14 uur in Leidschendam ('De Haard, Molenpad 2a) een reizigersmiddag met informatie over minder bekende streken in China.

Mürklin-treinen

Van 1 maart tot en met 27 mei is de grootste collectie oude Mürklin-treinen te zien in het Rail-Toy Museum in Oostvoorne. De expositie '105 jaar speelgoedtreinen' in het voormalige familiehotel bevat honderden locomotieven, meer dan duizend rijtuigen en wagons en groot aantal accessoires zoals stations. Openingstijden dinsdag tot en met zaterdag 10.30-16.30 uur, zondag 13-16.30 uur.

Bier

Tot en met 28 is in museum Flehite te Amersfoort een tentoonstelling gewijd aan de grootste brouwerij uit de geschiedenis van deze bierstad, Phoenix. In het programma zijn een expositie van het brouwproces, een bezoek aan een brouwerij en een bierwandeling door Amersfoort opgenomen. Op maandag is Flehite gesloten, op werkdagen zijn de openingstijden 10 tot 17 uur en in het weekeinde 14 tot 17 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden