De natuur in

- Morgen is er een natuur- en architectuurwandeling in de Amsterdamse wijk De Pijp. Daar groeien zeldzame varens te midden van vele bouwwerken uit de Amsterdamse School. Verzamelen om 11 uur op de hoek van de P. L. Takstraat en de Jozef Israelskade.

HENK VAN HALM

- De eerste paddenstoelenwandeling is gesignaleerd: morgen, in Vennebrügge-Itterbeck. Vertrek om 13.30 uur van het Stationsplein in Hardenberg. Ook een mogelijkheid is een wandeling door het Van der Huchtbos, morgen, beginnend op de parkeerplaats van De Cantharel, Van Golsteinlaan in Ugchelen (beide wandelingen: IVN).

- Morgen wandelt het IVN Amersfoort op de Berg, een onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Achter het monument voor de Belgische vluchtelingen die in 1914 onderdak in ons land vonden, staat de struikhei in volle bloei. De wandeling begint om 14 uur bij het Belgenmonument dicht bij de Stichtse Rotonde in Amersfoort.

- Het thema van de boswandeling van Boswachterij Austerlitz en het Beauforthuis, morgen, is een heel toepasselijke: 'De huishouding van de natuur' - als er door storm veel aan de bossen vernield is, wat is dan het beste om te doen, opruimen of gewoon laten liggen? Op deze boswandelingen (die begint om 12 uur, 1,50) volgt een theateroptreden van Gré Reinders 'Man van een kleine stad' (om 14 uur, 25). Voor 15,- ten slotte kunt u picknicken in het bos. Alle drie onderdelen samen kosten 35,- (kinderen 25-). Informatie bij het Beauforthuis in Austerlitz (gem. Zeist), 0343-491858.

Week van landschap. . .

De Week van het Landschap (morgen t/m 27 september, georganiseerd door de twaalf provinciale landschappen) staat dit jaar in het teken van de bereikbaarheid van natuur voor iedereen, ook voor bijvoorbeeld mensen die op een rolstoel aangewezen zijn. De hele week zijn er (op twaalf locaties, over het hele land verspreid) activiteiten in de natuur. Informatie bij de provinciale landschappen, tel. 020-6776840.

- De hele week is er speciale aandacht voor het natuurgebied de Mortellen, een kleinschalig cultuurlandschap waarvan het Brabants Landschap 900 ha in bezit heeft. Van 10-16 uur is de langgevelboerderij aan de Lopenstraat uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten, waaronder een nieuwe (permanente) wandelroute voor rolstoelgebruikers.

. . .en platteland

Het is op het ingewikkelde af: naast de jaarlijkse Week van het Landschap wordt dit jaar voor het eerst - en ook nog in deze zelfde week - de Week van het Platteland gehouden. Hier gaat het vooral over wonen en werken op het platteland; het is het begin van de driejarige imagocampagne 'Ondernemers van Nature', een initiatief van alle provinciale land- en tuinbouworganisaties samen.

- Morgen houden negen bedrijven in de Brabantse Peel open dag. De Toer Wieler Club Asten heeft een 25 km lange route langs de bedrijven uitgezet (voor 2,50 te koop bij rest. De Peelsprong in Heusden en café Jan van Hoek in Asten.) Op de route liggen onder andere een varenkwekerij, een schapenhouderij en een melkgeitenhouderij.

- Donderdag kunt u meedoen met een culinaire fietstocht in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, gelardeerd met ambachtelijk bereide hapjes en streekeigen gerechten, al dan niet volgens historische receptuur bereid. Deelnemen kost 75,-, incl. bedrijfsbezoeken, lunch en warme maaltijd (inl. en reserveren bij Den Hâneker in Lexmond 0347-342044).

Overigens heeft De Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie de activiteiten voor de Week van het Platteland in de regio's Voorne Putten en de Hoeksche Waard afgelast. De boeren en tuinders daar hebben het te druk met de naweeën van de wateroverlast.

Tweemaal spiritueel

- 'Voorgoed aan de fles, de sociale betekenis van de glazen verpakking' is de titel van een lezing in het Nederlands Gedistilleerd Museum in Schiedam. Na afloop proeverij van moutwijnjenever (geschonken uit een authentieke kelderfles). Om 14.30 uur, 7,50.

- In het Bijbels Museum vertelt Karel Eykman bijbelse verhalen 'op locatie' - dat wil zeggen bij de prenten uit het oeuvre van illustrator Bert Bouman, die samen de tentoonstelling 'Alles werd helemaal nieuw' vormen. Morgen, om 14 uur; het Bijbels Museum is gevestigd op Herengracht 366 in Amsterdam.

Kanotochten

De eerste lezing van dit seizoen, morgen, in het Nivon Fiets- en wandelcafé gaat over Hyls Heeringa's avonturen per kano langs het Pieterpad. Om 14.15 uur is Fons Rademakers' verfilming van Anton Coolens Dorp aan de de Rivier te zien. Het adres van het Nivon is Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam. Het café is open van 11 tot 16 uur.

Touch Art

Touch Art is kunst die je kunt voelen, ruiken, horen en proeven. Vanaf morgen zijn ruim veertig touch-artobjecten opgesteld bij Bartiméus Doorn, een organisatie voor zorg en dienstverlening aan mensen met een visuele handicap. Dit evenement, Primavera genaamd, is t/m 27 september mee te maken, en is een voorproefje van een uitgebreid beeldende-kunstproject van Bartiméus, waarbij ook de cliënten zelf betrokken zijn. Rondleidingen zijn mogelijk morgen na 15 uur, overige dagen tussen 10-11 en 13-14 uur: 0343-526524.

En ten slotte:

- In Sneek organiseert het IVN morgen een wandelexcursie (100 jaar geleden in Engelse landschapsstijl aangelegde) Wilhelminapark (om 14 uur bij de ingang van het park).

- In Naarden begint morgen een ongeveer vijf kwartier durende vesting-wandeling om 12.30 uur, bij de VVV-informatiewinkel. Ook het Vestingmuseum en het Comeniusmuseum zijn morgen open (van 12-17 uur).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden