De natuur in

Maandag 29 juli

Dinsdag 30 juli

Onder de titel 'Zoute en zoete planten' houdt Staatsbosbeheer elke dinsdag een wandeling langas oude en nieuwe grenzen van landschap en kwelder in het natuurgebied Grie/Boschplaat op Terschelling. Start 9 uur op het perkeerterrein. Kaartjes à ¿5,- (kinderen ¿2,50) en informatie bij de VVV, 0562-4430000.

Vrijdag 2 augustus

Staatsbosbeheer organiseert een excursie over Vlieland bij nacht. Start: Torenvijver. Voor reservering en inlichtingen: 0562-451700. (Deze wandeling wordt ook gemaakt op de vrijdagen 16, 23 en 30 augustus.)

Zaterdag 3 augustus:

De afdeling Voorne van de vereniging voor veldbiologie KNNV gaat op libellenexcursie naar het enige zoetwatermoeras in de duinen van Voorne. Verzamelen om 10 uur aan het Panpad bij de Rondeweiweg. Neem de lidmaatschapskaart van Natuurmonumenten of van Het Zuidhollands Landschap mee, als u dit hebt.

Den Helder

Hij had al een museum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, en op dinsdag 30 juli krijgt hij voor één dag ook nog een eigen route: de Dorus Rijkers Route, door Den Helder. Vijf keer start de tour in Julianadorp aan Zee: om 9, 10, 11, 12 en 13 uur. Hij voert per bus naar het Reddingmuseum, dan naar de vissershaven waar shanty-zangers zeeliederen ten gehore brengen, en vervolgens naar Fort Kijkduin, waar een klank- en lichtspel te zien zal zijn. Inf.: 0223-618320 of 625544.

Texel

Vandaag vindt het hoogtepunt plaats van de manifestatie 'De Gouden Driehoek van Texel'. Dan zal er, net als in de dagen van de VOC, water worden ingenomen op de Texelse rede en in sloepen vervoerd naar verdere kusten. Muziekgroep Flairck voert in de haven van Oudeschild een programma uit over de reis en ondergang van de Batavia.

Voetveer

Het landgoed Mariënwaerdt en het dorp Enspijk, elk aan een kant van de Linge, zijn deze zomer na 25 jaar weer met elkaar verbonden. Althans, tot en met 1 september vaart er elke dag een pontje, op werkdagen van 10.30-17.30 uur en in de weekenden van 10-18 uur. In september vaart het veertje alleen in de weekends. Overzetten kost een gulden p.p., met fiets ¿1,50.

Cirque

Het Noord-Hollands zomerfestival Karavaan presenteert van 1 t/m 4 augustus een circustheatervoorstelling van de Franse groep Cirque Baroque. Het is een voorstelling à la Cirque du Soleil, met een soort verhaal, groepschoreografieën waaruit zich jongleurs en arobaten losmaken, stevige rockmuziek en spannend trapezewerk. 'Het gaat niet langer om de spanning van het moment, maar om de emotie van het geheel', schrijft de maker van het persbericht analyserend. Locatie: Sporthal De Meent, Terborchlaan 301, Alkmaar. Aanvang 15 uur. Toegang ¿25,-. Reserveren: 023-5319139, kaartverkoop in Alkmaar: VVV, Waagplein 3.

Stoom

- Op woensdag 31 juli brengt 'Koningin Wilhelmina' samen met 'Prins Hendrik en hun gevolg' een bezoek aan Hoorn. Het gezelschap arriveert om 12.45 per stoomschip aan in de Hoornse haven. Aansluitend maken ze een rijtour door de binnenstad gevolgd door een historische optocht met historische kinderwagens (vanwege het 100-jarig bestaan van de van oorsprong Hoornse firma Blokker). Om 16.35 vertrekt de Koninklijke Stoomtram richting Medemblik. Een folder met verschillende arrangementen voor deze dag is te bestellen op tel. 0229-214862.

Torens

- In Bergen op Zoom kan de Peperbus beklommen worden: 133 treden. Waarna men over de voormalige vestingstad kan uitkijken tot Antwerpen aan toe. T/m 17 augustus is de toren open van dinsdag t/m zaterdag 13-16.30 uur. Inf.: 0164-266000.

- De Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort is gerestaureerd, en t/m 25 augustus open voor publiek van dinsdag t/m vijdag 10-17 uur, zaterdag en zondag 12-17 uur. Toegang ¿5,-. De toren is ook opgenomen in een cultuur-historisch arrangement 'Historisch Amersfoort', dat voor ¿9,50 toegang geeft tot nog veel meer oude Amersfoortse gebouwen. Verkrijgbaar bij de VVV op het Stationsplein ('s zondags gesloten), de Koppelpoort en de OLV-toren.

Kunst in Artis

- In de ruimte onder de zeeleeuwen is een dierenalfabet te zien van de kunstenaar Parick Burgaud. Met een Chinese penseel en inkt schilderde hij dieren en schreef tegelijk hun naam: de oren van de HAAS vormen een H, zijn kop en zijn lijf en voorpoten zijn twee AA's en de achterpoten de S. Zo maakte hij een heel alfabet van een Aap tot een Zebra.

- Vier beeldhouwers uit het beeldhouwersdorp Tengenenge in Zimbabwe geven in het Nijlpaardenhuis les in beeldhouwen. Om in de stemming te komen staan in de Artis-tuin tien beelden uit Zimbabwe opgesteld. Het materiaal, serpentijnsteen uit Tengenenge, kost ¿3,- per kilo, het lesgeld bedraagt ¿75,- per dag. De cursussen worden gegeven tot 1 september. Opgeven tijdens kantooruren op tel. 020-5233400.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden