De natuur in

- Morgen organiseert het IVN Haarlem van 10.30 tot 16 uur op het landgoed Elswout in Overveen zijn jaarlijkse evenement over de wereld van paddestoelen en schimmels. Met elk heel uur een dialezing plus paddestoelenwandelingen (plus twee kinderexcursies zònder ouders, 4-10 jaar 12.30 en 14.30u). Toegangskaarten te koop in het poortgebouw aan de Elswoutlaan. (Advies: spiegeltje meenemen, om de paddestoelen onder hun hoedjes te kunnen kijken.)

- 'Herfst in de Beemster' heet de wandeling over de Beemsterdijk, morgen, onder leiding van een natuurgids. Start bij eetcafé 'Les deux ponts' aan de Slimdijk in Oudendijk, om 14 uur. 2,50.

- NIVON en Te Voet wandelen morgen samen een gedeelte van het LAW-traject, namelijk van Schoonhoven naar Meerkerk. Vertrek vanuit Schoonhoven om 10.40 uur, bushalte bus 195, Meester Kespersstraat. 010-4118824.

- Vrijdag gaat het zéker door: 'de Nacht van Weert', het wandelevenement dat vorig jaar vanwege het slechte weer afgelast werd. Nu dus, weer of geen weer, vanuit café 't Blaakven aan de Geuzendijk om 19u (voor de afstand van 30 km), 19.30 uur (20 km), 20u (15 km) en 20.30 (10 km). Het startbureau is trouwens al open vanaf 18 uur. Kosten 5,50, kinderen 3,50. Voorinschrijving bij de VVV aanbevolen.

Dierendag

- In de Brabanthallen in Den Bosch vindt dit weekend de Nationale Dierenshow plaats. Met lieve dieren als konijnen en marmotjes en engerds als spinnen en reptielen. Er worden wedstrijden gehouden: de mooiste hond van Nederland wordt gekozen en er is een Nationale Bazentest. Dierenverenigingen uit Nederland en daarbuiten, van rashonden tot tropische zoogdieren, geven informatie. Open van 10-18 uur, toegang 15,-, kinderen t/m 12 jaar 7,50.

- In de Heimanshof aan de Wieger de Bruinlaan in Hoofddorp wordt een Dierendag-lezing met dia's gehouden over de dierenwereld van de Noordzee. Vandaag en morgen, om 14.30 uur.

- Twee kijkjes in de keuken: in het Dolfinarium in Harderwijk mogen kinderen morgen na afloop van de dolfijnenvoorstelling de dolfijnentrainers helpen. En een kijkje nemen in het Roggenrif, het leefgebied van de roggen en de haaien. Toegang voor dit speciale Dierendag-arrangement 49,50, kinderen tot en met 12 jaar 39,50. Reserveren is noodzakelijk, tel. 0341-467460.

In Artis kunnen de bezoekers morgen een kijkje nemen in de keukens van verschillende dierverblijven. De oppassers geven uitleg en beantwoorden vragen.

- Griezelen kan in Doorwerth, op de Enge Dierendag met hagedissen, ratten, slangen en spinnen in het (jagers)museum voor Natuur- en Wildbeheer.

Ook op de Ter-Beurs, in Sporthal De Meent in Amstelveen zijn reptielen en spinnen te zien, van 10-16 uur.

En verder doen veel dierentuinen de hele maand oktober iets extra's voor ouderen.

W & T

De Wetenschap & techniekweek (tot en met 11 oktober) lijkt zo boordevol activiteiten te worden dat je er maar het beste de 24 pagina's dikke programmakrant op na kunt slaan. Die ligt bij bibliotheken en VVV's overal in het land. Het centrale thema van alle activiteiten is 'spanning'. We noemen als voorbeeld het onderdeel 'Liegen dat het gedrukt staat', morgenochtend van 13-15 uur in het Museon in Den Haag. Of het programma van de Technische Universiteit in Delft (morgen 12 -17uur) dat de cryptische titel heeft: 'Heeft u wel eens asfalt gekookt?'. Het Limburgs Museum Venlo grijpt de gelegenheid aan om het recent verworven Romeinse beeldje van de god Attis aan het publiek te tonen.

Fabriek te kijk

Het begint een nieuwe trend te worden: industrieel toerisme. Dit weekend kunnen liefhebbers hun hart weer ophalen tijdens de Open Bedrijven-dagen. Over het hele land verspreid zijn weer zo'n 135 bedrijven van binnen te bekijken. Eén daarvan is de steenfabriek Hijlkema in Delfzijl, die een ecologisch verantwoord bakproces toont en werk van drie buitenlandse keramisten. Via het gratis telefoonnummer 0800-7007 kunt u te weten komen wie er bij u in de buurt meedoet. Ook op Internet: www.scoot.nl.

Wonen

Herfst heeft één voordeel: je bekijkt je eigen huis weer met andere ogen. Natuurlijk hebben de organisatoren van woon- & lifestyle beurzen dat ook door. Vandaar dat oktober sinds jaar en dag 'Nationale Woonmaand' heet. Hier volgen er een aantal:

- De Femina Familiebeurs is dit jaar gekoppeld aan de nieuwe beurs 'Sfeer & Interieur' - twee maal zo veel beursplezier dus voor één entreekaartje. Met een Surf-City, een Steakhouse en een Creaplein waar gratis workshops plaatsvinden. Ook de Casalini ydea is hier te zien, een kleine 2 cilinder diesel-auto voor mensen die geen rijbewijs maar ook geen haast hebben. Tot en met 11 oktober in Ahoy' Rotterdam, 11-17 en 19-22.30 uur, zo 10-17 uur. Toegang 17,50, kinderen 12,50.

- Dinsdag begint de jaarlijkse Woonbeurs in de Rai in Amsterdam, die duurt tot en met 11 oktober.

- Bij de beurs Second Home International in de Jaarbeurs Utrecht krijgen geïnteresseerden een overzicht van meer dan 25.000 'tweede huizen' op 1000 locaties in binnen- en buitenland. Nog vandaag en morgen 10-17 uur. Toegang 15,-, tot 18 jaar gratis.

- Van 15 tot en met 18 oktober toont de Woon- & Lifestylebeurs van het Noorden de laatste trends op woongebied. Ook de nieuwe stoomoven kooktechnieken worden gedemonstreerd. In de Martinihal in Groningen, do vr 10-22, za zo 10-18 uur.

Archeologische proefjes

Archeon in Alphen aan den Rijn werkt dit weekend samen met de Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie: samen laten ze processen zien zoals die in prehistorische tijden verliepen (bijvoorbeeld ijzer- en bronsbewerking, vuursteen slaan e.d.) Open 10-17 uur.

Stedengeheimen

Op zes zondagmiddagen van oktober '98 tot april '99 onthullen een aantal musea beroepsgeheimen van ambachtelijke kunst, nijverheid en wetenschap. Als eerste is Schiedam aan de beurt, met een cursus jenever-stoken op 25 oktober. In november komt Haarlem met uitleg over schilder- en tekentechnieken. Later volgen Leiden, Gouda en Delft. Voor deze cyclus 'Het Geheim van de smid' is reserveren noodzakelijk: bij de provinciale VVV Zuid-Holland, 015-2512333. De kosten zijn 10,- per middag, inclusief drankje en demonstratie/rondleiding, exclusief entree van te bezoeken musea. Een boekje over de kunstschatten die in deze zes steden te vinden zijn is te koop voor 5,- bij de plaatselijke VVV's en musea.

IJsselkunst

Om de twee jaar organiseren vier Issel-gemeenten samen de kunstexpositie 'IJsselsalon'. Dit jaar maakten vijf kunstenaars hiervoor een buitenkunstwerk met als thema 'Hollandsche IJssel: Zoetwatergetijdenrivier'. In cultureel centrum De Tuyter in Krimpen aan den IJssel is gedurende de hele tentoonstellingsperiode (vanaf vandaag t/m 6 november) een gratis route te krijgen die langs alle kunstwerken voert. Eén buitenobject staat in het water voor De Tuyter, de andere vier staan langs de oever van de IJssel in die vier deelnemende gemeenten: behalve Krimpen- ook Capelle- en Nieuwerkerk aan den IJssel, plus Ouderkerk. De Tuyter (Nachtegaalstraat 8) is open ma-vr 9-23 en za 10-12.30 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden