Reportage

De natste stad van Mexico zit zonder water

Vanwege het onderhoud aan de waterleidingen in Mexico-Stad zet staatswaterbedrijf Conagua honderden tankwagens in om watertanks te vullen in deelgemeentes als Iztapalapa en Tláhuac. Beeld AFP
Vanwege het onderhoud aan de waterleidingen in Mexico-Stad zet staatswaterbedrijf Conagua honderden tankwagens in om watertanks te vullen in deelgemeentes als Iztapalapa en Tláhuac.Beeld AFP

In Mexico-Stad zijn 7,5 miljoen mensen vier dagen verstoken van water, omdat het ­leiding­systeem toekomstbestendig moet worden gemaakt. Maar niets wijst erop dat dat gaat lukken.

De grote, blauwe watertank in Santa Maria la Ribera, een wijk iets ten noorden van het centrum van Mexico-Stad, trekt donderdagmiddag nog weinig aandacht. Miguel Ramírez, de politieagent die de gemeente er voor de zekerheid naast heeft geposteerd, staat half weg te dommelen in de motregen. “Nee, er is nog bijna niemand langsgekomen”, bevestigt hij gapend. “Voorlopig hebben we nog gewoon water hier.”

Nog geen uur later beginnen de eerste kranen in deze en andere wijken te sputteren, een teken dat in de reservoirs onder en in de zwarte plastic tanks op de flat- en kantoorgebouwen toch echt de bodem in zicht is.

Ten minste 7,5 miljoen chilangos, zoals de inwoners van de hoofdstad heten, zitten de komende dagen zonder water. Staatswaterbedrijf ­Conagua moet broodnodig het ­Cutzamala-leidingsysteem, dat een groot deel van de agglomeratie van water voorziet, van groot onderhoud voorzien. De stad reageert kalm. Veel chilangos hebben de nodige ­liters opgeslagen in tonnen en ­emmers, en de lokale autoriteiten hebben in deelgemeentes als Iztapalapa en Tláhuac, waar de grootste schaarste wordt verwacht, honderden tankwagens ingezet. Gedurende de eerste twee dagen van de megacorte (mega-­afsluiting) konden de meeste inwoners nog rekenen op de ­ettelijke duizenden liters die ze standaard in de reservoirs ­onder hun woningen hebben opgeslagen.

Steeds meer megacortes

De kalmte is onterecht, stellen critici, want de megacorte is een symptoom van een steeds dringender probleem: Mexico-Stad kan de gigantische bevolking nauwelijks nog van water voorzien. Ze waarschuwen dat, als er niet snel iets verandert, megacortes steeds vaker zullen voorkomen, tot de stad over een halve eeuw wellicht niet meer in staat is om een groot deel van de bevolking van water te voorzien.

“Water is het grootste probleem waar Mexico-Stad mee worstelt, nu en zeker in de toekomst”, zegt ­Miguel Ángel Montoya, een expert op het gebied van watermanagement. “Er moet op korte termijn echt dringend iets gebeuren.”

Zonder de omliggende gemeentes mee te tellen, heeft Mexico-Stad ­bijna tien miljoen inwoners, en ze behoren tot de topgebruikers van de wereld, met dagelijks rond de driehonderd liter water per persoon. Dat water behoort ook nog eens tot het duurste ter wereld. Het moet vanuit Cutzamala, honderdtwintig kilometer buiten de stad, vanuit zeeniveau worden opgepompt, gezuiverd en omhooggepompt naar Mexico-Stad, dat ruim twee kilometer hoger ligt. Zo’n veertig procent gaat door lekkage verloren voor het überhaupt de stad heeft bereikt, terwijl toenemende droogteperiodes, versterkt door klimaatverandering, het grondwaterniveau in Cutzamala steeds ­regelmatiger in gevaar brengen.

Slecht beleid

Tegelijkertijd regent het in Mexico-Stad vaker dan in Londen. De stortbuien tijdens het ­regenseizoen, tussen juni en oktober, zetten met name het oosten van de stad regelmatig deels onder water. Dat regenwater wordt niet gebruikt voor de dorstige stad, maar wordt simpelweg weggepompt en gaat verloren.

“Het is niet zo dat Mexico-Stad gebrek aan water heeft; kijk hoeveel regen er valt in de vallei waarin de stad ligt”, zegt Miguel Ángel Montoya. “Het échte probleem is er een van slecht beleid. We doen niets met regenwater in de stad, maar blijven in plaats daarvan leunen op het verouderde Cutzamala-systeem dat aan alle kanten lekt en de benodigde ­capaciteit ­gewoon niet heeft.”

Vooralsnog liggen er weinig plannen op tafel om het probleem op te lossen. De federale regering van president Enrique Peña Nieto, die per1 december vertrekt, stelt dat het privatiseren van staatswaterbedrijf Conagua de enige oplossing is, iets wat tegen het zere been van de meeste burgers is, die hoge prijzen en geen verbetering in de voorziening vrezen. Claudia Sheinbaum, de nieuwe burgemeester van de hoofdstad, komt intussen niet verder dan een voorstel voor een grote opknapbeurt van de leidingen om lekken te dichten.

“Dat klinkt leuk, maar zal in de praktijk weinig uitrichten als de ­federale regering de watervoorziening niet uitbreidt”, zegt Montoya dreigend. “Als we niet uitkijken, zijn we straks de natste stad zonder ­water.”

Lees ook

Illegale stroom via een Mexicaanse diablito

Het is bepaald geen makkelijke klus om een metropool met meer dan twintig miljoen inwoners adequaat van stroom te voorzien, maar Mexico-Stad maakt er wel een erg grote bende van. Aan kabels onder de grond aanleggen doen de hoofdstedelijke autoriteiten en het staatselektriciteitsbedrijf, de Federale Commissie van Elektriciteit (CFE), niet, dus moet alles bovengronds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden