De nationale theoloog is klaar om te knallen

verkiezing | Janneke Stegeman is de nieuwe Theoloog des Vaderlands. 'Ik wil ook speels zijn.'

STIJN FENS en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De Nacht van de Theologie was dit jaar voor het eerst live te volgen op de radio. Talloze malen riep EO-presentator Andries Knevel de luisteraars op hun stem uit te brengen op een van de drie kandidaten voor de titel van theoloog van het jaar, alsof we hier te maken hadden met de finale van 'The Voice of Holland'. Tegen middernacht klonk het onverbiddelijke 'de lijnen zijn dicht' en werd de winnaar bekend: Janneke Stegeman. Ze kreeg meer stemmen dan de Urechtse predikant Pim Brouwer en hoogleraar theologie Peter-Ben Smit.

Van de nieuwe theoloog van het jaar wordt verwacht dat zij een ambassadeur is van de godgeleerdheid en deelneemt aan het publieke debat. Stegeman (35), Oud-Testamenticus van protestantse huize en verbonden aan het Amsterdamse debatcentrum De Nieuwe Liefde, kreeg de bijbehorende prijs uit handen van bisschop Gerard de Korte, de winnaar van vorig jaar. Ze is de eerste vrouwelijke Theoloog des Vaderlands, zoals de theoloog van het jaar ook wel genoemd wordt. "Theologie wordt in ons land gedomineerd door witte, heteroseksuele mannen. Ik ben helaas een witte heteroseksuele vrouw, dus zo veel is er nou ook weer niet veranderd. Ik streef wel naar andere vormen van theologie."

Er wacht Janneke Stegeman nog een hele uitdaging, want de Theoloog des Vaderlands staat in ons land een beetje in de schaduw van die andere eretitel: de Denker des Vaderlands. Het lukt theologen maar niet een plaatsje aan de tafel van programma's als 'De Wereld Draait Door' te bemachtigen. Dit in tegenstelling tot filosofe Marli Huijer, de huidige Denker des Vaderlands. Volgens Stegeman heeft dat te maken met het deels slechte imago van religie: "In een maatschappij als de onze die zichzelf als seculier ziet, is de denker heel erg gewaardeerd en de theoloog juist redelijk verdacht. Er zit geweld in religie en ook uitsluiting, maar ook in onze samenleving. Mensen hebben zingeving nodig. Iedereen moet chocola maken van het verhaal van zijn leven. En ik kan daaraan een bijdrage leveren."

Over haar precieze plannen, wil ze nog niet te veel zeggen. "Ik ga eerst van mijn overwinning genieten. Ik vond het beste stressvol die hele verkiezing. Deze zomer hou ik me nog een beetje rustig, maar in september ga ik knallen en allerlei spannende dingen doen."

En natuurlijk zullen al die witte, heteroseksuele collega-theologen kritisch over haar schouders meekijken. "Ik ben niet bang om tegendraads te zijn. Ik vind het prima als mensen het niet met me eens zijn. Theologen zijn vaak te serieus. Ik wil ook speels zijn, laten zien hoe mooi theologie is, hoeveel ruimte er zit in mijn vakgebied. Als ik dat kan doen, is mijn jaar als Theoloog des Vaderlands geslaagd."

undefined

'woestijnvaders' beste boek

Tijdens de Nacht van de Theologie werd 'Woestijnvaders' van Mattias Rouw gekozen tot beste theologisch boek van 2016. In het boek worden de oude teksten van vroegchristelijke monniken vertaald naar inspirerende teksten voor de huidige tijd.

"Hun levens getuigen van heel diepe, doorleefde lessen, geslepen en gevormd door het woestijnleven", zei Rouw eerder in deze krant. "Enerzijds dat onbezonnene, dat avontuurlijke. Ze gingen er gewoon voor. Dat pakte mij heel erg, toen ik voor het eerst van de woestijnvaders hoorde. En het praktische. Hun levensverhalen lopen over van de inspiratie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden