De nalatenschap van André van den Bogaerde in Kasteel Heeswijk

Door de Belgische Revolutie in 1830 viel het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I uit elkaar. André van den Bogaerde (1787-1855), de latere bewoner van kasteel Heeswijk, werd in dat jaar benoemd tot gouverneur van Noord-Brabant. Hij wist de provincie te behouden voor Nederland. Maar niet alleen zijn trouw aan de koning maakt hem de bekendste bewoner van het kasteel.

In 1835 koopt Van den Bogaerde voor 72.500 gulden de 'riddermatige en oudadellijke grondheerlijkheden Heeswijk en Dinther'. Na een grondige renovatie van deze 'grondheerlijkheid' brengt Van den Bogaerde hier zijn groeiende collectie kunst en oudheden onder. Hij sterft in 1855, waarna de collectie bij zijn zonen terechtkomt. Amper vijftig jaar later worden de kunstschatten van de hand gedaan.

"Op kunsthistorisch gebied ging men ervan uit dat de kunstcollectie rond 1900 grotendeels was geveild. Het tegendeel blijkt waar te zijn", vertelt Jacqueline Kerkhoff, directeur van Kasteel Heeswijk. "Uiteindelijk bleven er zo'n tweeduizend objecten achter in het kasteel. Veel van deze objecten zijn door onderzoek van de inventarissen te herleiden naar de tijd van Van den Bogaerde. Je vindt hier bijvoorbeeld het prachtige schilderij van Rinaldo en Armida door Paulus Moreelse, dat Van den Bogaerde voor 88 gulden kocht in 1833. Het hing in de slaapkamer van Eugénie, de echtgenote van Van den Bogaerde. Maar ook zijn er twee winterlandschappen die zijn toegeschreven aan Andreas Schelfhout en een vrouwenportret van Ferdinand Bol." De kunstwerken worden nu voor het eerst samen getoond.

Aan de hand van foto's uit de 19de eeuw heeft het Museum Heeswijk een reconstructie gemaakt van de Chinese eetkamer, onderdeel van het interieur. "Kasteel Heeswijk onderscheidt zich van andere kastelen door de bijzondere historische interieurs, zoals bijvoorbeeld de eetkamer met Chinees papierbehang en Chinees en Japans porselein. Of kijk naar de witte kamer met Chinees zijdebehang, waar ook nu nog het schilderij van Moreelse hangt. In de tinkamer, met 17de-eeuws stucplafond, tonen we het zilver, waaronder een bouilloire en een kraantjeskan, en de wapens van Van den Bogaerde en zijn echtgenote."

Ook de politieke loopbaan van Van den Bogaerde is terug te vinden in deze tentoonstelling. Hij steunde niet alleen de Oranjes, hij was zelfs goed bevriend met Willem II. Ze deelden de liefde voor kunst. Willem II, toen nog prins, logeerde meermalen bij Van den Bogaerde, onder andere op het kasteel in Heeswijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de portretten van de koningen Willem I, II en III te zien zijn, als ook het schilderij van koningin Anna Paulowna, de echtgenote van Willem II.

t/m zondag 19 juni. Een andere wereld. André van den Bogaerde, gouverneur van Noord-Brabant. Kasteel 4 in Heeswijk-Dinther. Informatie: www.kasteelheeswijk.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden