null Beeld Koos Dijksterhuis
Beeld Koos Dijksterhuis

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

De nachtuil vliegt, maar is geen vogel

Hij ziet er wel een beetje stoffig uit, maar om hem nou stofuil te noemen? Toch heet deze nachtvlinder zo. Het is één van de stuk of zes stofuilen die in Nederland voorkomen. Dit is de zuidelijke stofuil, een heel algemene soort.

Allerlei zuidelijke insecten komen ons land binnen, vanwege de zinderende warmte. Maar deze stofuil was er al. Zuidelijke stofuilen zijn in België algemener dan in Nederland en in Limburg talrijker dan in Groningen, maar dat ik er een in Groningen aantref, is niet iets wat de voorpagina haalt. Voor het natuurdagboek biedt de vlinder wel schrijfstof.

Grauw en bepoederd

De stofuil komt op het licht in mijn huis af, maar krijgt geen kans zich in de krochten van mijn huis in het daar verzamelde stof te wentelen. Hij zit op een kozijn buiten. Ik fotografeer hem door het raam. De kringen op zijn vleugels zijn goed te zien: op elke voorvleugel twee: één ovale en één niervormige. Verder is ie grauw van kleur en lijkt ie wel bepoederd; vandaar zijn naam.

Mijn teunisbloemen en kamperfoelie zijn uitgebloeid, maar niet alle teunisbloemen en kamperfoelies en er zijn nog meer nachtelijke herfstbloemen, waaraan zo’n stoffig uiltje zich kan laven. De eitjes worden afgezet op diverse planten, waaronder zuring en paardenbloem. Beide zijn in mijn tuin aanwezig. Hoe gewoon die planten ook zijn; hun aanwezigheid spreekt niet vanzelf. In veel buurten zie ik weinig tuinen waarin wilde bloemen worden getolereerd. De meeste tuinen zijn betegeld of begrind, met als groenvoorziening grote potten van keramiek, die me doen denken aan grafstenen. Er staat doorgaans een exotische graspol in, of een olijfboompje. Kennelijk maakt dat veel mensen blij. Zelf hoor ik niet bij die mensen. Mij maakt een levende tuin blij. Met vlinders, bijen, libellen en een zuidelijke stofuil.

Zuidelijke stofuilen vliegen tot in oktober. Dan zullen ze tot stof wederkeren. Ze overwinteren als rups.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden