'De Nacht van de Theologie was een kwade samenspreking'

Hij is een van de bekendste en meest mediagenieke rabbijnen van Nederland. Hij geeft acte de presence op interreligeuze bijeenkomsten, is rector van het Nederlands Israëlitisch Seminarium en lid van de rabbinale rechtbank. Maar, zoals ook deze krant onlangs meldde, Raphael Evers zit nu werkloos thuis. Hij is door zijn werkgever, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), voor drie maanden geschorst. De reden zou zijn kritische mening zijn over het 'convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten' dat joodse en islamitische organisaties sloten met staatssecretaris Bleker.

Het Nieuw Israelietisch Weekblad doet een poging meer te weten te komen over de hele gang van zaken. Evers heeft nog mazzel gehad, lijkt het, omdat de Centrale Commissie (zeg maar: synode) van de het NIK zelfs zijn ontslag heeft overwogen. Zover kwam het niet, maar de leden van de Centrale Commissie moesten uit de media vernemen dat hun dagelijks bestuur besloten had de rabbijn te schorsen. "Een schandelijke zaak", vindt een commissielid.

Behalve onzuivere bestuurlijke procedures signaleert het NIW 'tumultueuze bewegingen' onder de rabbijnen die verbonden zijn aan de joodse gemeenschap in Nederland. Zo hekelt rabbijn Wolff het buitenspel zetten van zijn collega Evers. "Afgrijselijk", vindt hij de gang van zaken. "Het doet denken aan het Rusland onder de tsaren en de communisten. Als je niet zegt wat het politbureau zegt word je naar de Goelag in Siberie gestuurd."

Het verbaast Wolff dat Evers als rabbinaal rechter is geschorst, terwijl de andere leden van de rechtbank nog veel kritischer waren over het slachtconvenant. "Zonder Raph Evers hadden we waarschijnlijk verklaard dat we het convenant helemaal niet accepteren. Hij is de matigende factor."

Wolff belooft het NIW dat hij en zijn collega-rechter rabbijn Aryeh Leib Ralbag - die eind vorig jaar in opspraak raakte vanwege uitspraken over homo's die in therapie zouden moeten - publiekelijk in een persverklaring zullen eisen dat Evers' schorsing ongedaan gemaakt wordt. Hij verlangt ook dat de overlegclub van rabbijnen de schorsing van Evers veroordeelt.

Die veroordeling komt er niet, waarna Wolff het NIW een mail stuurt dat hij en Ralbag een nieuwe rabbijnenkoepel willen oprichten. Als de redactie Ralbag om een toelichting vraagt, noemt die de mail van Wolff 'een vervalsing'. "Misschien heeft iemand zijn iPhone te pakken gekregen en de e-mail verstuurd." Wat er allemaal speelt tussen de rabbijnen, wordt zelfs het NIW niet duidelijk. Wel bezweert Ralbag het weekblad dat hij voortdurend kijkt wat hij kan doen voor de geschorste Evers - "achter de schermen".

In een opiniestuk in Katholiek Nieuwsblad blikt Hans Schouten, priester te Baambrugge, terug op de Nacht van de Theologie in de Amsterdamse Hermitage. Hij verwondert zich over 'galakleding, dure gerechten en een oeuvreprijs voor een theoloog die lucht en leegte verkoopt'.

Laten we beginnen met de kleding. Schouten maakt uit verslagen op dat tijdens het feestje van de godgeleerdheid 'een vrouwtjestheoloog' zich gehuld had in een 'kort bloemetjesjurkje'. Wat daartegen precies zijn bezwaar is, brengt hij helaas niet onder woorden.

Dan de 'dure gerechten'. Volgens Schouten vulden de deelnemers aan de Nacht 'de pens met exquise gerechten'. "Het deed mij denken aan de diners van de kardinalen uit de renaissancetijd."

Wat heeft Schoutens toorn gewekt? De oeuvreprijs voor Huub Oosterhuis. "De verhalen van Oosterhuis zijn licht en leegte met een velletje erom: een artistiek, esthetisch, poetisch velletje, maar als je grond onder je voeten wilt hebben, heeft hij niets anders te bieden dan metaforen, parabels, verwijzingen - maar naar wat?"

Schouten: "Ik vraag mij af hoeveel van de feestende theologen deelgenomen hebben aan de nacht van gebed voor de lijdende kerk. Van een paar weet ik dat zeker en het doet me pijn dat ze aan deze happening hebben deelgenomen. De Statenvertaling zegt: 'kwade samensprekingen bederven goede zeden'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden