De naam van Nederlands best betaalde sporter kent u waarschijnlijk niet

Kenley Jansen als 'closing pitcher' van Los Angeles Dodgers in actie in de World Series.Beeld Getty Images

In de World Series zijn vele ogen gericht op pitcher Kenley Jansen (30), Oranje-international en opgegroeid op Curaçao.

Als Kenley Jansen in Nederland over straat zou lopen, dan zou hij dat onopvallend kunnen doen. Hij zou wat winkels in kunnen gaan of op een terrasje kunnen zitten; vrijwel niemand zou hem herkennen of aanspreken.

Hoe anders is dat in de Verenigde Staten. Daar is Jansen een wereldster, helemaal in de omgeving van Los Angeles. Als hij daar de straat opgaat, komt hij niet ver, omdat er al gauw een horde mensen om hem heen zal staan die met hem op de foto wil, een handtekening vraagt of alleen even met hem wil praten.

Jansen is onderdeel van het team van Los Angeles Dodgers, de ploeg die sinds woensdag met Houston Astros in de World Series strijdt om de nationale honkbaltitel van de Verenigde Staten. De stand is 3-2 in het voordeel van Houston Astros. Komende nacht kan die ploeg de World Series beslissen. Daarvoor moet het de Dodgers voor de vierde keer verslaan. Als het 3-3 wordt, valt een dag later de beslissing.

Closing pitcher

Voor Jansen is als 'closing pitcher' een belangrijke rol weggelegd bij Los Angeles Dodgers. Zijn bijdragen zijn vaak beperkt tot de laatste inning. Daarin moet hij er met zijn krachtige worpen voor zorgen dat de slagmannen van de tegenstander de bal niet of slecht raken, waardoor ze geen punten meer kunnen maken.

Voor het op slot gooien van de wedstrijd ontvangt de dertigjarige Jansen een riant salaris. Eind vorig jaar tekende hij bij zijn club een nieuw contract, dat hem verspreid over vijf jaar tachtig miljoen dollar (bijna zeventig miljoen euro) oplevert. Daarmee is hij Nederlands best betaalde sporter.

Jansen had vanaf zijn zeventiende een deel van de opleiding van Los Angeles Dodgers doorlopen, maar tot een doorbraak was het voor de op Curaçao opgegroeide honkballer niet gekomen. In 2009 zag het er dan ook niet naar uit dat hij acht jaar later een van de meest gevreesde werpers van de Major League Baseball (MLB) zou zijn.

Jansen was in die tijd catcher, en zijn slaggemiddelden waren te laag om een serieuze rol van betekenis te kunnen spelen als slagman. Maar een snoeihard gegooide bal tijdens de World Baseball Classic van dat jaar maakte indruk op de scouts van MLB-clubs die op de tribune zaten. Los Angeles Dodgers haalde hem terug, onder één voorwaarde: hij moest zich laten omscholen tot pitcher. De Dodgers dachten dat hij alleen de top kon halen als hij plaatsnam op de werpersheuvel.

Cutter

De club uit het westen van de Verenigde Staten blijkt het goed te hebben gezien. In Los Angeles ontwikkelde hij zijn 'cutter', de worp waardoor de slagmannen nu zo bang voor hem zijn. Het is een harde worp die op het laatste moment afbuigt, waardoor het lastig is om erop te anticiperen.

Het leverde hem bijna een jaar geleden dus een miljoenencontract op. Daarmee heeft Jansen zijn familie uit de financiële zorgen geholpen. Zijn vader kreeg een beroerte toen hij twaalf jaar was. Daardoor kwam er geen geld meer binnen bij de familie en het eerste geld dat Jansen als honkballer verdiende ging dan ook linea recta naar het thuisfront, om de hypotheek te kunnen betalen.

Als Los Angeles Dodgers voor het eerst sinds 1988 de World Series wint, zal dat de sterrenstatus van Jansen nog groter maken. Miljoenen fans zullen de straat opgaan om de titelwinst te vieren. Het succes dat dan mede mogelijk is gemaakt door een Nederlandse werper die in Nederland zelf amper wordt herkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden