De naakte waarheid van 'The Full Monty'

Na bang en lang wachten heeft staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra zich blootgegeven. Hij ging nog niet full monty maar schrikken was het desondanks wel. Het worden harde en schrale tijden, precies zoals beloofd. De generieke korting voor alle kunstinstellingen – eerst 2,2 procent in 2012 dan 5 procent een jaar later – betekent in elk geval klip en klaar dat bijvoorbeeld de Nationale Reisopera één productie per seizoen minder zal kunnen uitbrengen. En dat is dus nog maar het begin. Het wrange is dat dezelfde banklui die de crisis – en daarmee de cultuurbezuinigingen – veroorzaakten, nu als mogelijke sponsors door de kunstinstellingen benaderd moeten gaan worden. Een gotspe!

Dat het allemaal nog veel erger kan toont de huidige situatie in Italië. Het land waar de opera werd geboren staat op de rand van een cultureel failliet. Afgelopen dinsdag vond in Milaan hét culturele evenement van het jaar plaats: de opening van het seizoen van de Scala. Reuring en schandalen zijn daar altijd wel te verwachten, maar die gaan meestal over het al dan niet halen van een hoge C. Nu raakte de politie slaags met demonstrerende studenten die het beu zijn dat in hun land door de regering Berlusconi zoveel wordt afgebroken.

Tussen alle rumoer stonden overigens ook stille actievoerders, bange medewerkers van operahuizen in Genua, Rome en Florence. Het zijn nu die operahuizen en niet de banken die op omvallen staan.

Ook tegen hen richtte dirigent Daniel Barenboim het woord vóór hij de première leidde van Wagners ’Die Walküre’ (regie Guy Cassiers). Barenboim sprak via een microfoon de aanwezigen in de zaal (onder wie president Giorgio Napolitano) toe en zijn statement bereikte via tv-camera’s honderdduizenden anderen. Barenboim sprak uit naam van allen die zingen, spelen of dansen zijn bezorgdheid uit over de situatie in Italië. Hij vroeg permissie om artikel 9 van de Italiaanse grondwet voor te lezen. Dat artikel luidt:

De republiek bevordert de ontwikkeling van de cultuur en het wetenschappelijk en technisch onderzoek. Ze beschermt het landschap en het cultureel en historisch erfgoed van de natie.

Daarna werd traditiegetrouw het volkslied gespeeld waarna Barenboim hartstochtelijk werd toegejuicht. De première verliep verder zonder schandalen en werd met groot publiek succes – ook voor Cassiers – ontvangen: maar liefst veertien minuten duurde het slotapplaus. Berlusconi was overigens niet aanwezig in de Scala. Te druk met maar weer eens full monty te gaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden