De mysterieuze man achter de machthebber

zuid-soedan | Generaal Malong verwierf zich met steun van de president veel macht. Profiel van een omstreden stafchef.

ILONA EVELEENS

De Zuid-Soedanese stafchef Paul Malong wordt gezien als de ware machthebber achter de troon van president Salva Kiir. Beide mannen komen uit naburige gebieden in het noordwesten van het land en hebben een nauwe band met elkaar. De huidige invloed en macht van generaal Malong komen vooral voort uit zijn steun aan Kiir in diens machtsstrijd met aartsrivaal Riek Machar.

Generaal Malong is een mysterieuze man van wie zelfs de precieze leeftijd niet bekend is. Hij deed voor het eerst van zich spreken tijdens de lange oorlog tegen het Arabische noorden van Soedan, waarvan Zuid-Soedan zich in 2011 afscheidde. Tijdens zijn rebellentijd wist Malong ondanks grote armoede een zakenimperium op te bouwen in zijn regio Noordelijk Bahr el Ghazal. Hij werd geprezen om zijn strategisch vernuft zowel in zaken als militaire aangelegenheden. Malong gebruikte zijn rijkdom om lucratieve allianties aan te gaan. Ook met Kiir, toen de tweede man van rebellenbeweging SPLA.

De nauwe band tussen de president en de stafchef blijkt uit het aanbod van Malong om de bruidsschat te betalen voor de nieuwe bruid van Kiir, die polygamist is. Gewoonlijk doen alleen de vader van de bruidegom en diens familie dat.

Malong kreeg van Kiir het gouverneurschap van zijn noordelijke Bahr el Ghazal regio. In die hoedanigheid wist hij Kiir te overtuigen een eigen militie op te richten die loyaal moest zijn aan beide mannen. Malong gebruikte de slechte economische situatie om jongeren in zijn eigen regio te rekruteren en trainen.

Die exercitie werd gefinancieerd door leden van de machtige en invloedrijke Raad van Dinka Ouderen. Deze groep gelooft in Dinka-dominantie, dus dat het grootste volk van het land het voor het zeggen moet hebben in Zuid-Soedan. Kiir en vooral Malong lijken trouwe discipelen van de raad.

De militie die Malong samenstelde wordt verantwoordelijk geacht voor het bloedbad in Juba onder leden van het Nuer-volk van Machar, in de eerste dagen van de oorlog die uitbrak in december 2013.

Toen Kiir onder internationale druk in augustus een vredesakkoord door de strot werd geduwd, maakte Malong duidelijk dat híj er faliekant tegen was. Hij liep zelfs woedend weg uit een ronde van vredesbesprekingen. In de deal is vastgelegd dat voor sommige regeringsbesluiten de president zijn vicepresident, in dit geval Machar, moet raadplegen. Vertrouwelingen van Malong zeggen dat hij dat beschouwt als een vernedering van de president, een Dinka.

Dat Malong door steeds meer waarnemers in en buiten Zuid-Soedan wordt aangewezen als aanstichter van het recente geweld, heeft te maken met zijn opvallende afwezigheid bij de besprekingen vrijdagmiddag tussen Machar en Kiir over de verslechterende veiligheidssituatie. Als stafchef had hij daar juist bij moeten zijn. Die besprekingen vielen samen met het losbarsten van nieuwe gevechten. Waar Malong op dit moment is, lijkt zelfs zijn baas niet zeker te weten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden