De muzelman, de prins en de koning

Eerst even terugkomen op afgelopen donderdag. Toen had ‘Nova’ een Middeleeuws figuur te gast. Deze muzelman - het bekende verhaal - weigerde vrouwen (en als innovatief snufje nu ook mannen) de vijf te geven en werd om die reden een baan geweigerd.

Een baan als ‘klantmanager’.

Want dat is altijd het mooie aan deze zaken; die ontmoeting tussen Middeleeuwen en 2008.

Goed.

Baan geweigerd, rechtszaak aangespannen, rechtszaak verloren, Nova.

Met Clairy Polak.

Die was meer dan alleen professioneel betrokken bij het onderwerp en dat merkte je aan de manier waarop ze formuleerde: ,,Ik kan u verzekeren, dat als u verder gaat dan het geven van een hand aan mij - bijvoorbeeld een zoentje - dan krijgt u gewoon een klap van mij,” zei ze nét op een manier dat je dacht ; ‘hm, misschien moet je wat meer afstand nemen, Clairy’.

De muzelman -zichtbaar niet vies van televisie-aandacht en provocatie -speelde op Polak’s gemoedstoestand in:

,,Ik zie een bepaalde vorm van animositeit bij u.”

Want op zijn woordkeuze deed hij goed zijn best.

De manier waarop de muzelman in Algemeen Beschaafd Nederlands ‘an sich’, en ‘whatever’ zei; u en ik doen het hem niet na.

Zou zomaar een goede klantmanager kunnen zijn. In Saoedi-Arabië, of zo.

Al met al alles behalve informatieve televisie, natuurlijk, dit Nova-item.

Daarvoor zijn de standpunten te bekend. Samen kennen wij de muzelman nu wel, zogezegd.

Als je onder informatief echter verstaat, dat je veel over mensen te weten komt, dan scoorde het item wél weer een ruime voldoende.

Spannende Nova, dat van schrik niet meer toe kwam aan de andere onderwerpen.

Vrijdag was onder meer de kroonprins en het gouden dameshockeyteam bij Mart Smeets te gast in het programma ‘Studio Sport Zomer’.

Een mooi affiche om vooraf over te speculeren. De prins bij Koning Mart én hockeymeiden op de set; als dat maar goed gaat. Wat gaat Smeets aantrekken? (wij gokten: een oranje pochet, het werd een kaal, donkerbruin pak met een gestreept overhemd eronder). Gaat Mart in het verloop van de uitzending ‘je’ zeggen tegen de prins? (wij vreesden: ja. Het werd nee, maar het was ook een kort gesprek).

Waagt Mart Smeets (61) een opzichtige flirt met het aantrekkelijkste hockeymeisje? (wij gruwelden in onze glazen bol: ja. Het bleef beperkt tot wat mild seksistische losse flodders).

Heel beheerst allemaal, dus.

Als de talkshows met de sport-anchorman zó verlopen (hij zei maar twee keer ‘we’), is hij met recht Koning Mart en kun je prima voor een wijntje bij hem terecht.

Bij Smeets is het gemoedelijk en veilig. Daarom komt iedereen ook, inclusief de prins. Voor een goed interview moet je niet bij meneer Studio Sport zijn, maar als gastheer, presentator én als improvisator is er geen betere.

Zet hem wat sportbeelden voor en hij schudt de begeleidende tekst er onvoorbereid uit. Bij het zien van hossende hockeydames, zei hij:

,,Hollands Glorie, potverdorie!”

Ja, beste mensen. Die Mart Smeets, die hebben wij toch maar, in dat sportmaffe landje dat we met z’n allen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden