Interview

'De moslimgemeenschap moet de kinderen bij de les houden'

Verslagenheid op de Promenade des Anglais. Beeld reuters
Verslagenheid op de Promenade des Anglais.Beeld reuters

Hoofdredacteur Cerit van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag wijst islamitische ouders op hun verantwoordelijkheid in de nasleep van terroristische aanslagen.

De islamitische organisaties Milli Görü¿ Noord-Nederland en Nederlandse Islamitische Federatie hebben hun afschuw uitgesproken over de aanslag in Nice. Ze spreken de hoop uit dat de aanval de eenheid in de maatschappij zal vergroten.

"Deze laffe daad toont wederom aan dat terreur geen etnisch of religieus fundament heeft en hierin ook geen onderscheid maakt", zo stellen de organisaties in een verklaring.

Aangesproken
De kinderen hebben vakantie, Mehmet Cerits oudsten waren nog op toen de eerste beelden van de aanslag in Nice thuis in Schiedam binnenkwamen via internet, het NOS-journaal, de Turkse media. Hij waarschuwde zijn kinderen dat zij als jonge Turks-Nederlandse moslims ook op deze vreselijke gebeurtenis zouden worden aangesproken. Op straat, op school, in de winkel.

"Ik heb geprobeerd hen uit te leggen dat dit niet ons geloof is. Zo hebben we het niet geleerd, binnen de islam is geen plaats voor geweld tegen onschuldige slachtoffers."

Dit soort gesprekken voert de hoofdredacteur van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag de laatste tijd vaker met zijn dochter van 15 en zoon van 12 - die van zes lag al in bed. Bij de aanslagen in Parijs, in Brussel, in Istanbul. Hij wordt er moe van, hij is gefrustreerd.

Maar moslims moeten consequent afstand nemen van geweld, zegt de 43-jarige Cerit, en dat aan hun kinderen overbrengen. Daarom stuurde hij gisterochtend in overleg met zijn vrouw een oproep via Twitter de wereld in. De letterlijke tekst: "Ik ben moe als moslim terreurdaden van zieke geesten te veroordelen. Toch moeten we blijven doorgaan om onze kinderen te leren veroordelen."

Toejuichen
"Vanuit een westerse bril is het logisch om die terreurdaden te veroordelen", licht hij telefonisch zijn hartekreet toe. "Maar op de sociale media en op straat zijn er ook moslims die dit toejuichen. Dat is echt walgelijk, daar word ik gek van. Er circuleren complottheorieën, dat die aanslagen het werk van zionisten zijn, dat soort zieke dingen. Het probleem van onze jongeren is dat ze vaak de bagage niet hebben om die verhalen te ontkrachten."

Of ze het nou leuk vinden of niet, het zijn de islamitische ouders die hun kinderen die bagage moeten meegeven om ze weerbaar te maken tegen extremisten. "Als een Nederlandse docent zegt dat het een gruwelijke daad is in Nice, dan heeft dat minder effect op een kind dan als hun eigen moeder dat zegt", weet Cerit. "We moeten elkaar aanspreken. Wat heb jij thuis gedaan, hoe heb jij over Nice gepraat met je kinderen? Als moslimgemeenschap moet je de jeugd bij de les houden."

Zieke ideeën
Of dat genoeg gebeurt? Cerit wil niet generaliseren. "Maar van mij mag het meer. Ook die complottheorieën moeten thuis besproken worden. Want door die theorieën zie je de problemen niet. En het ware probleem is dat onze jongeren radicaliseren. Ik ben als de dood dat mijn zoon thuiskomt met van die zieke ideeën. Daarom praat ik zo met hem, preventief."

Makkelijk is dat niet, zegt Mehmet Cerit. "Ik lees met hem verzen uit de Koran, maar uit diezelfde Koran haalt Islamitische Staat haar inspiratie. Daarom is het zo belangrijk dat de kinderen een goede uitleg krijgen, dat geweld tegen onschuldige mensen uit den boze is."

Jonge islamitische kinderen zitten bij aanslagen tussen twee vuren, schetst Cerit. "Door hun niet-moslimvrienden worden ze met argwaan bekeken. Hé, jij bent ook moslim, zeggen die. Onze kinderen moeten zich tegenover hen verantwoorden. Maar als ze de aanslagen afkeuren, dan zeggen de vrienden uit de radicale moslim-hoek: he, jij ziet het niet goed, jij bent een verdwaalde moslim."

Ergens bij horen
Die reacties verschillen niet van wat de Turkse Nederlander zelf te horen krijgt. "Maar ik ben volwassen, ik weet wel hoe ik hiermee om moet gaan. Jongeren zitten nog volop in de vorming van hun identiteit. Zij willen ergens bijhoren."

Als reactie op zijn tweet schreef iemand gisteren dat jonge mensen een sleutelrol spelen bij het terugdringen van geweld in naam van de islam. Cerit vertelde dat gisteren aan zijn vrouw en toevallig hoorde zijn zoon van 12 dat gesprekje. De jongen vroeg zijn ouders: "O, moeten wij het oplossen?" Zijn vader antwoordde: "Ja, jullie hebben de toekomst. Jullie moeten met anderen praten en leven. Als moslims moeten we voorbeeldige mensen zijn, zodat er geen reden is om aan je te twijfelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden