COLUMN

De moskeeën die Wilders van Twitter willen, hebben nu geen recht van spreken

Stevo AkkermanBeeld Trouw

Of er landen bestaan die duivels genoemd kunnen worden, waag ik te ­betwijfelen, maar ik begrijp wel dat er dezer dagen op die manier over Pakistan wordt gesproken. 

Zelf ontsnappen mij bij het nieuws over Asia Bibi – ter dood veroordeeld wegens godslastering, na acht jaar vrij­gesproken, maar nog steeds in levensgevaar – ook ­allerlei onwelvoeglijkheden.

Nederland lijkt een spilfunctie te hebben gekregen in het gevecht om het lot van deze christenvrouw, die ooit zo brutaal was wat water te willen drinken uit dezelfde kom als haar islamitische dorpsgenoten. De Tweede Kamer wil dat haar in Nederland asiel wordt aangeboden en haar advocaat is hier al – gevlucht uit Lahore, op zoek naar een land waar hij met pensioen kan gaan zonder overhoop te worden gestoken. Op de achtergrond zoemt intussen de naam van ene Geert Wilders.

In deze clash of civilizations is de advocaat, Saif-ul-Mulook, in zekere zin een spelbreker. Hij nam de verdediging van Asia Bibi op zich, omdat ­niemand anders dat deed, aanvankelijk op eigen kosten, later gesteund door buitenlandse organisaties, waaronder een reformatorische stichting uit Hoogblokland. Ik denk niet dat hij zijn land ooit duivels zou noemen, en de islam nog minder: Ul-Mulook is een moslim. Zoals bijna iedereen in ­Pakistan. Zijn vijanden zijn niet de gelovigen, maar de extremisten onder hen, en toegegeven: daarvan zijn er in Pakistan veel te veel.

De blasfemiewet, die de doodstraf zet op het beledigen van Mohammed, is voor hen altijd een nuttig wapen geweest, en in Ul-­Mulook vonden zij hun grootste tegenstander. In 2011 was hij de aanklager in een zaak die ook al draaide om Asia Bibi en de blasfemiewet. Toen ging het om de moord op een gouverneur die het voor Bibi had opgenomen. Ul-Mulook eiste de doodstraf tegen de moordenaar, en deze Mumtaz Qadri werd in 2016 inderdaad opgehangen.

Wilders

Voor de radicaal-islamitische partij TLP geldt Qadri sindsdien als martelaar en de blasfemiewet als de heiligste aller wetten – vandaar dat ze het hele land op zijn kop zetten na de vrijspraak voor Bibi. Eerder probeerden ze dat ook al te doen uit protest tegen een buitenlandse vijand: Geert Wilders, vanwege zijn voorgenomen Mohammed-cartoonwedstrijd. Let op, nu komen we bij een curieuze samenloop van omstandigheden. 

Om het vuur van de extremisten te bestrijden, vroeg de Pakistaanse regering aan Twitter het opruiende account van de TLP te blokkeren. Daaraan is afgelopen zondag gehoor gegeven. En op bijna hetzelfde moment kreeg Twitter een soortgelijk verzoek uit Nederland, sterker nog: een eis. Een koepel van 144 moskeeën liet weten een zaak tegen Twitter te beginnen om Wilders van het netwerk te laten verwijderen.

Dat gaat gepaard met aangiftes in vier landen, waaronder… Pakistan. Kan het dommer? Als deze moskeeën de Nederlandse publieke opinie voor zich willen winnen, waar ze zo gretig naar verlangen, hadden ze Pakistan niet tot bondgenoot moeten maken, maar zich publiekelijk moeten keren tegen de behandeling van Asia Bibi. Om vervolgens recht van spreken te hebben.

Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de ‘keiharde nuance’ en het ‘onverbiddelijke enerzijds-anderzijds’ preekt. Lees meer columns van zijn hand op trouw.nl/stevoakkerman.

Lees ook:

Advocaat Asia Bibi duikt op in Nederland: ‘Ze komt binnenkort vrij’

De van blasfemie vrijgesproken christen Asia Bibi wil zo snel mogelijk Pakistan verlaten en asiel aanvragen in het Westen. Haar advocaat reist haar vast vooruit. 

De heksenjacht op Asia Bibi laat zien hoe radicale moslims Pakistan in gijzeling houden

Nederland moet inderdaad, zoals de Tweede Kamer wil, Bibi en haar gezin een beveiligd verblijf aanbieden. Het Commentaar van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden