null Beeld
Beeld

BoekrecensieJeugdboek

De moraal: doen wat bij je past, is belangrijker dan winnen of verliezen

Hangbuikzwijn ontdekt dat hij liever in de modder rolt dan rondrent.

Kinderboeken maken is geen wedstrijd, maar illustratrice Yvonne Jagtenberg won in oktober toch een hoofdprijs: het Gouden Penseel voor haar bijzondere prentenboek ‘Mijn wonderlijke oom’, een ode aan filmmaker Jacques Tati. Zou die ervaring haar geïnspireerd hebben tot ‘Hup, Herman!’? Dat is hoe dan ook in het licht van haar overwinning een heerlijk relativerend verhaal.

Hangbuikzwijn Herman, die je dankzij zijn goeiige, licht onnozele blik direct in je hart sluit, is goed in modderen en wroeten. “De beste eigenlijk. Maar Herman deed niet aan wedstrijdjes.” De kippen en de haan op zijn erf doen dat wel: wie het eerst een ei gelegd heeft, wie er als de kippen bij is, wie het eerst wakker is… Herman wordt er gek van en besluit voor één keer te laten zien dat hij ook wat in zijn mars heeft. Hij zet het op een lopen.

Dat is al geestig, dat het hangbuikzwijn gewoon begint te rennen. De kippen, die er door hun hoge poten en wijde, omrande ogen gespannen uitzien – je hoort bijna hun hyperactieve gekakel – sjezen meteen achter hem aan. Nog leuker is dat Herman maar door blijft hollen, ook als de kippen allang zijn afgehaakt en hij eigenlijk geen flauw idee heeft waar hij heen gaat.

Ver weg van huis stopt hij plotseling en gaat in het zand liggen rollen: “Zo was hij helemaal Herman. Dít ben ik, dacht hij blij. Had hij nu gewonnen? Herman wist het niet meer. Hij miste zijn eigen bak vol modder en stront, dat wist hij wel.”

Eenmaal naar thuis roepen de kippen hem tot winnaar uit, maar dat interesseert Herman geen zier. Op de tekening zien we dat hij zijn medaille opvreet. De moraal: doen wat bij je past, is belangrijker dan winnen of verliezen.

Jagtenberg kiest voor het decor een gevoelige, heldere techniek met waterige verf: minimalistische landschappen worden knap in enkele kleurvlakjes neergezet, de kippen in lichtbruine, ge­- schilderde lijnen, zonder gedetailleerde invulling. Daartegen steekt de massieve, zwartbruine Herman mooi af: je blik trekt onmiddellijk naar de hoofdrolspeler. Over bijna alle tekeningen is modderige verf gespat. Wie goed kijkt, ontdekt grappige details: het gebroken ei dat Herman op slobbert, een kippenpoot in het gips, de krantenkop: ‘Herman doet mee’. Verzorgd uitgegeven, mét linnen rug.

Oordeel: heerlijk relativerend, gevoelige heldere tekeningen.

null Beeld
Beeld

Yvonne Jagtenberg
Hup, Herman!
Rubinstein; 26 blz.
€ 14,99. Vanaf 4 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden