De moord op raadslid en activiste Marielle Franco houdt Brazilië een jaar later nog bezig

Een afbeelding van Marielle Franco op een muur in Rio de Janeiro.Beeld REUTERS

De aanhangers van politiek activiste Marielle Franco weten het zeker: de moord op het linkse raadslid, 14 maart precies een jaar geleden, had een politiek karakter.

Het heeft een jaar geduurd: dinsdag werden twee voormalige politiemannen in Rio de Janeiro gearresteerd wegens de moord op het linkse activiste gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur op 14 maart 2018. Eén agent wordt ervan verdacht te hebben geschoten, de ander zou de auto vanwaaruit dat gebeurde hebben bestuurd.

Dat deze agenten pas na een jaar zijn opgepakt, veroorzaakt veel ongenoegen bij dat deel van de bevolking dat het gedachtengoed van Franco deelt: ze kwam op voor seksuele minderheden, zwarten en de bevolking van de arme favela’s waaruit ze zelf ook afkomstig was. Voor Franco’s aanhangers staat vast dat de moord een politiek karakter heeft. Ze eisen dat nu ook snel de opdrachtgevers van de moord worden gevonden.

Rechten van homoseksuelen, vrouwen en zwarten

Justitie acht het mogelijk dat de mannen op eigen houtje hebben gehandeld en spreekt van een haatmotief tegen linkse politici en journalisten die schrijven over mensenrechten. Om die reden wordt gevreesd dat de opdracht­gevers nooit zullen worden achterhaald.

Sinds het aantreden van de populistisch-rechtse president Jair Bolsonaro begin dit jaar zijn meerdere linkse politici Brazilië ontvlucht vanwege bedreigingen. Mensenrechten, rechten van homoseksuelen en andere seksuele minderheden, vrouwen en zwarten zijn onder vuur komen te liggen. Ze worden geassocieerd met links, dat door Bolsonaro en zijn aanhangers diep wordt veracht.

Marielle Franco kon dus ook niet rekenen op de sympathie van de Bolsonaro’s. Flávio Bolsonaro, zoon van de president, stemde eind vorig jaar in het parlement van de deelstaat Rio de Janeiro als enige tegen het verstrekken van een postume eremedaille vanwege haar strijd voor de mensenrechten.

Gewapende bendes

Flávio Bolsonaro, nu senator, wordt in verband gebracht met de moord op Franco. Hij zou banden hebben met milities in Rio – gewapende bendes van voormalige politiemensen en militairen. In de periode dat hij parlementslid was van de deelstaat Rio de Janeiro zouden de echtgenote en de moeder van een militielid in zijn staf hebben gewerkt. Bolsonaro verklaarde niet verantwoordelijk te zijn geweest voor het in dienst nemen van deze vrouwen.

De politie gaat nu onderzoeken of er banden zijn tussen de twee gearresteerde agenten en verschillende milities die in Rio opereren. Volgens justitie zijn daar serieuze aanwijzingen voor.

De politiek zit intussen ook niet stil. De linkse Arbeiderspartij pleitte dinsdag voor een parlementair onderzoek dat de milities in Rio de Janeiro in kaart brengt, alsmede de mogelijke banden van Flávio Bolsonaro met deze milities.

Lees ook: 

Onder Bolsonaro is het in de Braziliaanse favela’s vrij schieten op drugsdealers

De politie in Brazilië krijgt een vrijbrief van politici om in de favela’s op vermoedelijke dealers te schieten. Bewoners vrezen voor hun veiligheid. ‘We lopen gevaar.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden