De mooiste van het land

Het is nog maar een tussenstand, maar desalniettemin ligt duidelijk aan kop, op enige afstand gevolgd door fluweel. In de buurt van de kopgroep koersen ook nog woorden als ooievaar, melancholie en lanterfanten. De strijd is echter nog lang niet gestreden, pas later dit jaar zal bekend worden hoe Het Mooiste Woord 2004 luidt.

Het deelnemersveld bestaat op dit moment uit bijna vijftienhonderd woorden, ingebracht door door evenzoveel zelfbenoemde deskundigen. Dat gebeurde op verzoek van de redacties van het tijdschrift Onze Taal en de elektronische nieuwsbrief Taalpost. Ook bezoekers van een open dag van het Meertens Instituut, een taalen cultuuronderzoeksinstituut in Amsterdam, werd gevraagd hun mooiste woord in te leveren.

Veruit de meeste woorden worden slechts één keer genoemd. Desalniettemin springt er uit met vijftien keer, vier keer meer dan de nummer twee. Onderzoeker Marc van Oostendorp van het Meertens Instituut zoekt een verklaring voor die waardering voor dit ouderwetse kantoorwoord.

,,De medeklinkers 'l' en 't' maak je door met het puntje van je tong het harde gehemelte en de tanden even aan te tikken”, schrijft hij in Onze Taal, ,,de subtielste manier van jezelf aan te raken.” En ook het ritme ('tam-te-tam-tetam') zou een rol kunnen spelen.

Op www.onzetaal.nl kunnen internetters stemmen door middel van een aantal wetenschappelijk verantwoorde keuzevragen. En ze mogen hun eigen lievelingswoord toevoegen aan de deelnemerslijst. Het hoeft niet in de Van Dale te staan, naast vrijpostig werd ook het woord pajongwaaier (hielenlikker) geaccepteerd. Het onderzoek loopt tot 1 juni, daarna wordt de definitieve uitslag bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden