De mooiste preek ooit

Wat is de mooiste preek aller tijden? Emeritus hoogleraar praktischetheologie Jaap H. van der Laan selecteert fragmenten uit de bestekanselredes ooit. Vandaag aflevering 11: John Henry Newman (1801-1890),kardinaal te Birmingham.

Ik ga u een vraag stellen. Die vraag is op het eerste gezicht zoafgezaagd dat u zich afvraagt waarom ik 'm stel. U verwijt me misschien dathet lastig is er goed over na te denken, dat het toch niets zinnigsoplevert.

Dit is de vraag: 'Waartoe zijn we in de wereld gezonden?'

Wellicht bent u er één, twee keer direct mee geconfronteerd, eventjes,maar dat was toevallig, niet iets blijvends.

Sommigen kunnen zich die eerste keer helder voor de geest halen.Kinderen waren ze toen nog, en alleen. Spontaan vroegen ze zich af - lievergezegd: God fluisterde hen in: 'Waarom ben ik hier? Hoe ben ik hierterechtgekomen? Wie heeft me hierheen gebracht? Wat kom ik hier doen?'

Het was misschien wel voor het eerst dat ze echt nadachten, het beginvan hun verantwoordelijkheidsbesef, de start van het uitproberen.

Misschien stamt uit die tijd hun aanleg, hun huiveringwekkend vermogenom te kiezen tussen goed en kwaad. Dat schiet ze later van tijd tot tijdlevendig te binnen. Dan overvalt hen de lucht en leegte van het leven - endan is ie daar weer, die vraag: 'Waartoe was ik ook alweer in de wereldgezonden?'

Het luchtige lege leven, de arrogante wereld, ze steken schril af bijeen vraag als deze. Zo'n vraag stel je niet als je het schitterende,indrukwekkende Babylon ziet. De wereld pretendeert in al onze behoeften tevoorzien, alsof we zomaar, doelloos op de wereld zijn gezet. Het is eenenorm voorrecht in die grootse wereld toegelaten te worden.

En daarmee zouden we dan, stel je eens voor, het geheim van het levenhebben blootgelegd. Iedereen doet maar waar hij zin heeft, zoekt zijnpleziertjes, jaagt zijn eigen doelen na, en dat is dan de reden van zijnbestaan.

Wat is het mooiste preekfragment aller tijden? Lees ze allemaal en stemop www.preekvanhetjaar.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden