De mooiste natuur? Saba wint vast niet

Dertien Nederlandse natuurgebieden dingen nog tot maandagmiddag naar de begeerde titel van 'de mooiste'. Het publiek kan stemmen op zijn favoriet.

Hoe de verkiezing precies werkt is niet helemaal duidelijk. Op de website van de publieksverkiezing staat geen letter over de procedure ná het sluiten van de verkiezing. Ook het verkiezingsreglement, gepubliceerd in de Staatscourant, rept niet over de uiteindelijke selectie. De genomineerde natuurgebieden zelf weten het ook niet precies.

"We hebben er wel naar geïnformeerd bij het ministerie van economische zaken dat de verkiezing organiseert. Maar we kregen geen antwoord", zegt Wim Drossaert, algemeen directeur van waterleidingbedrijf Dunea en één van de initiatiefnemers van het nieuwe nationale park Hollandse Duinen. "Economische Zaken bepaalt de spelregels."

Maar hij wil niet klagen: "Voor ons is van belang dat deze verkiezing de kans biedt mensen bewust te maken van de noodzaak het duingebied te beschermen." Er staat voor de drie winnaars, die maandagavond in tv-programma 'DWDD' bekend worden gemaakt, een bonus van 300.000 euro elk op het spel én internationale toeristische promotie.

Het ministerie zal de stemmen op de dertien kanshebbers niet wegen. Iedere stem telt dus. EZ vindt dat er zo 'een gelijk speelveld is voor alle dertien genomineerden', aldus woordvoerder Marian Bestelink. "Zij krijgen evenredig de mogelijkheid om zich bijvoorbeeld via de site van de publieksverkiezing te promoten en krijgen evenredig ondersteuning in hun eigen campagne."

De verkiezing van het mooiste natuurgebied verloopt in feite als de belspelletjes op tv: wie de meeste sms'jes krijgt, wint. Maar is de winnaar ook de beste, de mooiste?

"Er is geen twijfel over: wij gaan winnen", zei de Haagse wethouder Boudewijn Revis, afgelopen maand bij de feestelijke presentatie van de Hollandse Duinen, een nieuw Randstadpark tussen Hoek van Holland en Zandvoort. "Wij gaan winnen, want in onze regio wonen veel meer mensen dan op de Veluwe en in de Waddenzee", zei de wethouder. De nationale parken De Veluwe en Het Nederlandse Waddengebied zijn ook genomineerd. De wethouder bedoelde het waarschijnlijk gekscherend, maar zijn voorspelling kon wel eens uitkomen.

Het natuurpark in de meest ver weg gelegen Nederlandse gemeente Saba (krap tweeduizend inwoners) lijkt bij voorbaat in feite kansloos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden