'De mooiste jaren van de PVV liggen nog voor ons'

Het vrolijke gebabbel verstomt zodra de eerste exitpoll op de beamer verschijnt. De feestmuziek gaat uit, de lichten weer aan, PVV'ers staren vol ongeloof naar de opgehangen schermen. Dertien zetels, elf minder dan nu. Zelfs de altijd goedlachse Sietse Fritsma kijkt ietwat sip de zaal rond. Goed, in de peilingen stond de voormalige gedoogpartner er ook niet florissant voor, maar op een verlies van elf zetels had niemand gerekend.

Fleur Agema, de nummer twee op de kandidatenlijst, is nog optimistisch. "De avond is nog lang", zegt ze opbeurend. "Maar het is natuurlijk niet fraai."

Zo lijkt het een troosteloze avond te zullen worden in het Haagse café dat - toevallig of niet - de Griekse naam 'Byblos' draagt. Toch niet bepaald de lievelingstaal van PVV-voorman Geert Wilders, die de afgelopen campagneweken geen moment onbenut liet om de vloer aan te vegen met die 'graaiende' Grieken. "Geen geld naar de Grieken, maar naar de zieken", luidde zijn favoriete oneliner.

Scheelde het aan die boodschap, ging de PVV ten onder aan de tweestrijd tussen PvdA en VVD, of geldt ook dit keer: 'wie breekt, betaalt'?

Onderwijswoordvoerder Harm Beertema durft zich nog niet aan een duiding te wagen. "Het is nog niet de definitieve uitslag, al zullen het er geen twintig meer worden. Ik ben enorm teleurgesteld."

Volgens Agema is de PVV het slachtoffer geworden van de premierstrijd. En ook vertrekkers als Hero Brinkman en Marcial Hernandez, wiens boek over Wilders afgelopen weekend uitkwam, hebben de einduitslag geen goed gedaan, denkt ze. "Natuurlijk hebben we veel last van tegenstand gehad. Al die verhalen in de media, vaak niet eens waar." Als even later ex-PVV'ers Hero Brinkman, die op nul zetels staat, op de tv-schermen verschijnt, klinkt het dan ook spottend uit de zaal: "Wie is dat?"

Dan, om kwart over tien, komt Wilders zelf binnen. De man die nog nooit een verkiezing verloor en wiens fractie nu in één klap opeens bijna gehalveerd wordt. "Ik had hier vanavond liever voor jullie gestaan met goed nieuws, maar de kiezer heeft gesproken en het is niet anders. Wij hebben zwaar verloren."

Toch vindt hij het ook niet het einde van de wereld. "Dit zijn de momenten dat een echte PVV'er rechtop gaat staan. Waarop je je afvraagt waarom je dit allemaal doet. We doen dit voor de mensen die je ontmoet hebt en om Nederland te beschermen tegen Europa, de superstaat, de massa-immigratie."

Wilders: "De mooiste jaren van de PVV liggen nog voor ons. Wij geven ons nooit gewonnen. Tegen de politieke tegenstanders die ons einde voorspellen, zeg ik: wij komen keihard terug, 13 wordt ons geluksgetal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden