De mooiste fietsroutes van Nederland

Nederland bulkt van de fietsroutes. De schappen van de VVV's en de kaart- en reis-boekhandels staan vol met routeboekjes en er komen bijna wekelijks nog nieuwe titels bij. De Stichting Landelijk Fietsplatform heeft het complete net van landelijke fietsroutes beschreven en op de kaart gezet in twee Landelijke Fietsroutes. Samen zijn ze goed voor meer dan 6000 kilometer: voor binnendoortjes, voor eindeloze tochten, over fietspaden en binnenwegen waar niet gejakkerd wordt, waar het gekwaak van kikkers het lawaai van het verkeer nog af en toe overstemt. Van die 6000 km is inmiddels bijna 2500 km in beide richtingen bewegwijzerd. De afzonderlijke routes zijn in trajectgidsen beschreven.

Het gaat bij LF-routes niet om de snelste routes, wel om de leukste, de rustigste of de mooiste. Om trajecten waarbij je van een mooi landschap of natuurgebied kunt genieten, met een leuk dorp kennis-maken of een interessante cultuurhistorische plek kunt bekijken. Het nieuwe overzicht is in twee basisgidsen uitgegeven, een voor de bovenste helft van Nederland en een voor de onderste. Ze zijn goed te gebruiken voor vakanties en dagtochten, ze bevatten informatie over campings, jeugdherbergen, natuurvriendenhuizen en andere accommodaties voor overnachtingen. Uitgever is Buijten en Schipperheijn. De basisgidsen Landelijke Fietsroutes kosten 32,50 per deel, in een spiraalbandje 38,50.

Een van die trajectgidsen gaat over de Elfstedenfietsroute. In een interessant boekje vertelt Diederik Mönch over het land waar deze tocht voor schaatsers een bedevaart is geworden, maar ook kanoërs, surfers en fietsers als pelgrims naartoe trekken. Het boekje geeft niet alleen informatie over die elf heilige plaatsen, maar belicht ook de cultuur en geschiedenis van Friesland. Ook geeft Mönch een overzicht van de schaatsmara-thon, al slaat hij de tocht van 1933 (De Vries en Castelein) en 1954 (Jeen van den Berg) over. Desondanks is het boekje een aanrader voor wie Friesland wil verkennen. De bijbehorende kaart bevat de bewegwijzerde route langs de elf steden (totaal 215 km), een voorkeursroute waarbij de steden in een andere volgorde worden bezocht dan bij de 'echte' tocht (247 km) en wat sluiproutes. Bij elkaar geeft dat een wat verwarrend beeld, zoals de vloer van een sporthal er kan uitzien, maar eenmaal op de fiets zal het wel wennen. Prijs voor boekje en kaart (ook van Buijten en Schipperheijn) 24,90.

En alsof het niet op kan, stelde Bas van der Post het boekje 'Alle fietsroutes van Nederland' samen. Daarin geeft hij een opsomming van 'alle' routes per provincie, van alle landelijke en lange-afstandfietsroutes en van grensoverschrijdende routes. Daarnaast belicht hij de 25 'mooiste' tochten van Nederland, zoals die van Zoutkamp naar Pieterburen, de Flora-route rond Apeldoorn, door de Bollen-streek, archeologisch bij Swalmen en in het spoor van Thijsse op Texel. Heldere kaarten, duidelijke routebeschrijving, beknopte informatie. Het boekje kost 29,90 en is eveneens een uitgave van Buijten en Schipperheijn.

In Groningen en het aangrenzende Emsland in Duitsland is de fietsroute met de rare naam 'United Countries Tour' uitgezet, 150 km lang. De tocht verbindt Vlagtwedde en Bellingwedde met de Duitse buurgemeenten Haren, Rhede, Lathen en Dörpen. De bewegwijzerde route voert door het parkachtige landschap van Westerwolde met zijn mondriaanse mozaïek van kanalen en sloten en aan Duitse kant door het stroomdal van de Ems. Een kaart van de route is voor 22,50 te koop op de gemeentehuizen van Vlagtwedde en Bellingwede.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden