De mond snoeren is een zwaktebod, sla ze om de oren met argumenten

Op 11 mei was ik bij een uitreiking van de Jad-Vasjempenning aan een oom en tante van 87 jaar. Ook werd er aan twee andere ooms en tantes postuum een onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde in een scholengemeenschap waarbij honderden mensen aanwezig waren, waaronder een schoolklas uit Duitsland.

Er werd uitvoerig stilgestaan bij wat er gebeurd was en wat hun inzet was geweest tegen de jodenvervolging. Waarom nu pas? Omdat het voor hen niet hoefde, die onderscheiding, ze hadden gewoon hun plicht gedaan. Maar, hadden de kinderen gezegd, het is belangrijk voor het nageslacht: we willen levend houden wat jullie gedaan hebben en wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog.

Ze zijn nu officieel geëerd als ’rechtvaardige onder de volkeren’. Naar mijn idee is dit de beste manier om het ontkennen van genocide tegen te gaan: mensen die hun leven in de waagschaal hebben gesteld voor dit doel, te eren en publiekelijk een plaats te geven in de geschiedenis.

Almere Ineke Remijnse

Het is dapper en moedig van de ChristenUnie om ook in Nederland een verbod in te willen voeren op het goedpraten van de genocide die rond 1915 in het oosten van Turkije plaatsvond. Duizenden mensen zijn destijds de woestijn ingedreven en omgekomen van de honger en de dorst, tienduizenden zijn gevlucht en velen zijn vermoord. Met duizenden zijn ze ook naar Nederland en België gevlucht. Goedpraten of bagatelliseren van deze daden ontkent het immense leed dat is aangericht.

Rekken Henk Sieben

Een wet zou niet nodig moeten zijn. Het bijzondere van ontkenners van de Armeense genocide is dat ze niet anders doen dat wat hun regering in Turkije doet. Dáár zit het probleem.

Het 24 april comité heeft er zo vaak voor gepleit de erkenning van de Armeense genocide af te handelen voor de onderhandelingen begonnen, maar Europa – veel naïever dan Turkije – heeft zich met vage beloftes om de tuin laten leiden. Dus blijft kampioen windowdressing Turkije nog steeds dezelfde ridicule, maar daarom niet minder kwalijke ontkenningstaal uitslaan. Heel pijnlijk voor de Armeniërs dat Europa toch is gaan onderhandelen.

Den Haag Inge Drost

Zou het Zeki Arslan van Forum hebben gebaat als er in Nederland een verbod zou bestaan op het ontkennen of vergoelijken van (de Armeense) genocide? Zou hij dan niet bedreigd zijn? Mij dunkt dat het antwoord luidt: nee.

Uitspraken van lieden als Serdengecti en Karacay kunnen het best doodgezwegen worden, tenzij zij hun beweringen met (nieuw) feitenmateriaal onderbouwen. Waar zij anderen kwetsen en/of bedreigen, zou juridische vervolging op zijn plaats zijn, zo mogelijk ook internationaal. Voorkómen had moeten worden dat Zeki Arslan zich van het symposium terugtrok; zo hebben Serdengecti en de zijnen toch nog hun zin gekregen.

Zwolle G.A. Balkestein

Het heeft volgens mij geen enkele zin om, naast alle wetten en wetjes, een verbod op het goedpraten of ontkennen van genocide uit te vaardigen. Gedachten zijn vrij en ieder mag over de holocaust, de Tachtigjarige Oorlog, de kruistochten en alle andere gelegenheden waarbij mensen om hun zijn of hun gedachtegoed werden vervolgd of gedood, een eigen mening vormen en hebben. Het verbieden hiervan zou kunnen leiden tot een nieuwe joden-, heksen-, ketters- en moslimjacht. Er is een discriminatieverbod en dat is duidelijk genoeg en de rechter heeft hier het laatste woord. Met ontkenners en goedpraters kunnen we afhankelijk van hun geestelijke bagage twee dingen doen: 1. de discussie aangaan, of 2. volkomen negeren.

WijheKrijn Coppoolse, gep.politiechef

Het verbieden van het goedpraten of ontkennen van genocide heeft mijns inziens altijd zin om aan te geven dat het niet de juiste weg is, alleen moet men van de resultaten van dat verbod geen al te hoge verwachtingen hebben.

Nuenen D. Speijers

Een paar maanden geleden waren we in het zuiden van Chili. Daar wonen nogal wat immigranten van Duits/Oostenrijkse/Zwitserse komaf, die in de negentiende eeuw naar deze streken zijn verhuisd om de armoede van hun eigen land te ontvluchten. Niets mis mee dus. Helaas is er ook een groot aantal ’onfrisse immigranten’ van na 1945 bij gekomen. Dit heeft geleid tot een nogal vreemd verschijnsel dat een gevolg is van de ’vrije’ aanpak van de Chileense overheid met betrekking tot nazistische literatuur, tijdschriften en posters. Het is een heel normale zaak om in marktkramen het boek ’Mi Lucha’ (Mein Kampf) van A. Hitler gebroederlijk naast het werk ’De nachtegaal en de roos’ van Oscar Wilde en ’Was Jezus een kosmonaut?” van Santander Batala te zien liggen.

In gesprekken met de ’normale’ Chileen werd mij duidelijk dat zij zich praktisch niets aantrokken van al die extremistische onzin. In de rest van Chili wordt een beetje meewarig gedaan over die Duitse ’cultuur’ in het zuiden. Een beetje van: laat maar gaan en het gaat vanzelf wel over. Daarom ook mijn idee: laat die dombo’s maar lopen en doen en als het echt de spuigaten uitloopt, kan een rechtbank ingrijpen en er een eind aan maken.

SchinnenHans de Lange

Wat een zwaktebod om holocaust-ontkenners de mond te willen snoeren. Sla ze liever om de oren met argumenten. Er zijn zes miljoen.

GroningenHenk Cuperus

Ik beken mij vóór opneming van een verbod op de ontkenning van genocide c.q. de holocaust in onze strafwetgeving. Wij volgen dan Duitsland (Strafwetboek 1985). Dáár werd op 19 augustus 2002 door het hof in Berlijn een voormalig leraar van een gymnasium in Fürth tot drie maanden celstraf veroordeeld wegens het in twijfel trekken van de jodenvervolging. De revisionist/historicus (veroordeling door Hooggerechtshof Londen in april 2000) weet sindsdien maar al te goed dat hij moet uitkijken om Auschwitz een ’Disneyland voor toeristen’ te noemen.

Er schuilen grote gevaren in een ongelimiteerd recht op vrije meningsuiting, dat dergelijke hoogst kwalijke ’kwalificaties’ mogelijk maakt. Een ’onbeperkt’ recht zaait onrust en verdeeldheid in de samenleving. En mede daarom is een formele opneming van bovenbedoeld verbod, als baken voor onze rechters, in de strafwetgeving een groot goed.

Juist daarom wordt voor de geschiedschrijving vastgelegd wat de Wannsee-conferentie in Berlijn van 20 januari 1942 door haar beslissing over Endlösung aanrichtte en hoe meer dan honderdduizend van onze Joodse medeburgers ’fabrieksmatig’ door de nazi’s werden vernietigd. En dus ’Laus et Jubilatio’ voor het initiatief van de ChristenUnie. Zij toont karakter!

Echt W.F.A. Heemskerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden