De moderne man als oude politicus

Volgens Vrij Nederland wordt de voorzitter van de Tweede Kamer beslist geen vrouw. De enige kandidaat is Bukman, weten de woordvoerders van de politieke partijen, want zo is dat twee jaar geleden al afgesproken.

DORIEN PELS

“Die hele discussie is pas ontstaan toen de naam Bukman al circuleerde. Het kan zijn dat ze die Bukman niet pruimen en het vrouwenfront proberen te gebruiken om van hem af te komen,” zegt Dian van Leeuwen, oud-voorzitter van de Emancipatieraad. Want Bukman, die als partijvoorzitter met harde hand eenheid binnen zijn partij smeedde, is niet bij iedereen even geliefd. Daarom ook de bijnamen 'de drilboor' en 'Lenin uit Voorschoten'.

Bukman is naar voren geschoven in wat Vrij Nederland noemt 'een mega-deal', gesloten toen de PvdA'er Tjeenk Willink naar voren werd geschoven als opvolger van de CDA'er Scholten op de post van vice-president van de Raad van State. Het CDA ging akkoord, als die partij het Kamervoorzitterschap mocht behouden. De huidige discussie over een vrouwelijk voorzitterschap is te laat op gang gekomen, vindt ook Hedy d'Ancona. “Wat er nu gebeurt, ademt mij te veel een sfeer van: wat zijn wij toch moderne mannen.”

In Elsevier voert CDA-Kamerlid Gerd Leers flink oppositie. Hij blijft hardnekkig pleiten voor de Bosvariant van de hoge-snelheidslijn en daarmee sluit het CDA zich aan bij Groen Links en de andere kleine fracties. Al eerder vond hij dat minister Jorritsma de tegen het tracé van de hoge-snelheidslijn protesterende Brabantse bestuurders 'afzeikt' (zijn vrouw: 'Gerd, dat is geen taal die wij gebruiken'). In Elsevier noemt hij minister Jorritsma 'het boegbeeld van de paarse arrogantie'.

Ook in Elsevier een vooruitblik op het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, volgend jaar. Netelige kwesties als de herziening van het Verdrag van Maastricht, de voorbereiding voor de invoering van de euro, het drugsbeleid zullen onder de bezielende leiding van Wim Kok, Hans van Mierlo, staatssecretaris Michiel Patijn en ambassadeur Bernard Bos gestalte moeten krijgen. Kok is volgens anonieme diplomaten 'geen bevlogen Europeaan maar overtuigd dat het moet', en Van Mierlo is de zwakke schakel. Een diplomaat: “Als hij wil, kan hij het. Als hij wil. Van Mierlo heeft de reputatie opgebouwd zijn dossiers niet te kennen.” Een ander geeft de minister wat meer krediet: “Van Mierlo is niet alleen de dikke buik en de jusvlek op z'n das, hij is soms ook geniaal.”

Verder natuurlijk veel aandacht voor de oorlog in Afrika. In Vrij Nederland een verslag van Radio 1-journalist Ede Botje, die schrijft over het contrast tussen de verschrikkelijke verhalen van de vluchtelingen en de omstandigheden waarin journalisten in Afrika verkeren: dure etentjes, rondhangen aan de rand van het zwembad van het Meridien Hotel in Kigali en lobbyen voor een telefoon met satellietverbinding.

HP/de Tijd verslaat een debat over de mogelijkheden van militair ingrijpen in Rwanda en nu Zaïre. Oud-diplomaat Ferdinand van Dam, Novib-directeur Max van den Berg en hoogleraar en columnist Bart Tromp praten over de besluiteloosheid van de internationale gemeenschap.

Hervormd Nederland stelt Frankrijks rol aan de kaak. “Midden-Afrika is de achtertuin van Frankrijk en Europa laat Chirac er ongestoord rondschoffelen,” schrijft het weekblad. Dan gaat het om wapentoevoer en politieke steun, die de oorlog flink hebben aangewakkerd.

De Groene Amsterdammer sprak met Aids-patiënten die zeer zijn opgeknapt door de behandeling met zogenaamde 'combinatie-therapieën' in het AMC. Een veertigjarige vrouw uit Drente: “Mijn gevoel zegt me dat dit de omkering in de aidsgeschiedenis is, maar tegelijkertijd durf ik dat niet te geloven. Je zit in een emotionele achtbaan.”

Het coververhaal van HP/de Tijd is het inmiddels uitgekauwde onderwerp van goedverdienende vrouwen die geen partner kunnen vinden. We zien een foto van een sip kijkend fotomodel in een eenpersoonsbed, kaarsje erbij, kopje thee. Overigens hebben ook mannen moeite een partner te vinden, zo wordt kort aangestipt in het vijf pagina's tellende artikel. De laagopgeleide man heeft namelijk problemen om een vrouw ònder zijn niveau te vinden, weet Hilde Mensonides van het bemiddelingsbureau Mens & Relatie. “Vrouwen met weinig opleiding hebben zich over het algemeen toch beter ontwikkeld dan mannen van dat niveau, zo'n match gaat vaak niet goed.” Voor de laag opgeleide man is er echter hoop, omdat de carrière-vrouw haar eisen terugschroeft. Mensonides: ze komt uit een relatie met een hoog opgeleide meneer, en heeft genoeg van 'teveel blabla'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden