De modderkunstenaar houdt het voor gezien

Sven Nys, 'de beste veldrijder ooit', wordt ploegleider. 'Het is mooi geweest zo.'

(ANP)

Ineengekrompen in de perstent bij de finish probeert Sven Nys zijn zeperd van Hoogerheide te ontrafelen. Nys, 39, eindigde zondag als dertiende in zijn allerlaatste wereldbekerwedstijd. Nog een paar weken en dan houdt de 'beste veldrijder die er ooit geweest is' aldus zijn eeuwige rivaal Richard Groenendaal, het definitief voor gezien.

"Spijtig, ik had hier veel meer van verwacht", zegt Nys. Vijf meter verderop laat winnaar Mathieu van der Poel zich fêteren. "Het is wat het is en ik kan daar niets aan veranderen", beschrijft een mistroostige Nys in een paar woorden de wisseling van de wacht. Het weemoedige beeld van de vermoeide, gedesillusioneerde ex-koning ontgaat zijn Nederlandse troonopvolger.

Er waren ooit kille, miezerige dagen zoals afgelopen zondag in Hoogerheide die Nys eigenhandig wat mooier kon maken. Nys had vijftien jaar lang het deelnemersveld onder de knoet, zijn gedraaf door de modder had veel weg van een kunstenaar verliefd op zijn verf en kwasten. Zijn hegemonie verveelde zelden. "Nys hoort wat mij betreft thuis in de Belgische sportcanon, tussen Eddy Merckx en Kim Clijsters", meent de Belgische bondscoach Rudy De Bie.

Er zal altijd discussie blijven of Nys een betere veldrijder is dan zijn Belgische voorgangers Roland Liboton en Erik de Vlaeminck. De Bie laveert omzichtig om het thema heen. "Zijn erelijst is onvoorstelbaar. Nys' klasse was dat hij vanaf zijn eerste jaar als prof in 1999 meteen meespeelde."

"Nys is de meest constante en gedreven van ons allemaal", meent oud-wereldkampioenen Groenendaal. Adrie van der Poel knikt. Gedrieën vormden zij bij de Raboploeg ooit het kleine contigent veldrijders. Van der Poel: "Nys ging voor zijn sport tot het uiterste." De Bie noemt het overigens 'maniakaal'. En Nys zelf? "Ik wil graag herinnerd worden als renner die er van begin tot eind van het seizoen stond en die met mooie overwinningen geprobeerd heeft zijn sport naar een hoger niveau te tillen."

De enorme vloot witte campers met coureurs die ieder weekeinde ergens in de modder neerstrijkt, is zijn verdienste. Net als de toestroom aan fans, sponsoren en media. Zonder Nys was veldrijden nog steeds een pretentieloze sport. "Het charisma van Nys is het ideale uitgangbord gebleken", stelt UCI-coördinator veldrijden Peter van den Abeele. "Internationaal heeft hij veel betekend voor deze sport."

Van der Poel fronst zijn wenkbrauwen. "Sven had beter wat vaker in bijvoorbeeld Zwitserland gereden en de sport zodoende een mondiale dienst bewezen", schampert de voormalige wereldkampioen. "Nys liet zich veel te vaak leiden door de Belgische regelmatigheidsklassementen." Dat en niets anders heeft een monocultuur in de hand gewerkt, meent Van der Poel. In die vaak gebezigde kritiek kan Groenendaal zich niet vinden. "Nys is er niet verantwoordelijk voor dat de sport zich op Vlaamse bodem heeft teruggetrokken. Hij heeft nog lang geïnvesteerd om naar Nederland te komen, de cross in Harderwijk bijvoorbeeld. Andere coureurs hebben in die ontwikkeling ook een rol."

Wat Nys groot maakt volgens Van den Abeele, groter in elk geval dan al zijn voorgangers en collega's, is zijn professionaliteit. "Sven verliet ooit eens een vergadering van de UCI-commissie veldrijden waarvan hij lid is. Hij wilde de discussie over het al dan niet toestaan van balken op het parcours zuiver houden. 'Ik wil hierin geen partij zijn', zei hij. Dat tekent de sportman Nys." Er moet De Bie wat dat aangaat nog wat van het hart: "Sven is een bijzonder minzaam man. En: hij is nog nooit in opspraak gekomen, in welke zaak dan ook. Dat siert hem."

Zondag wacht het WK in eigen land. "Een hopeloze onderneming", zegt Nys in Hoogerheide beslist. Nog een paar weken, een eigen filmdocumentaire en een afscheidstournee langs wat sportpaleizen en dan mag Nys zich op zijn nieuwe baan als ploegleider storten. "Ik ben er klaar voor om te stoppen. Het is mooi geweest zo."

undefined

Boom naar WK

Lars Boom staat zondag aan de start van het WK veldrijden in het Belgische Zolder. De voormalig wereldkampioen maakte dit seizoen nog weinig indruk in het veld. "Ik heb Lars geselecteerd op basis van zijn verleden als veldrijder. Hij is voormalig wereldkampioen bij de beloften en elite. Ondanks zijn mindere wedstrijden bij zijn terugkeer in december wil ik hem graag deze kans geven", legde bondscoach Johan Lammerts gisteren uit.

Titelverdediger Mathieu van der Poel en Europees kampioen Lars van der Haar zijn vanzelfsprekend ook van de partij. Thijs van Amerongen, Stan Godrie, Corné van Kessel, David van der Poel en Niels Wubben vervolledigen de selectie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden