ReportageOnderwijsstaking

‘De minister zou boze ouders over zich heen moeten krijgen, niet de school’

Astrid Nagtegaal (bruine jas): “Mijn kleinzoon gaat morgen mee naar mijn werk.”Beeld Werry Crone

Door de aangekondigde onderwijsstaking van woensdag hebben veel ouders een opvangpuzzel op te lossen. Toch steunen vaders en moeders op een Utrechts schoolplein de leraren van hun kinderen. ‘Als het moet, staak ik mee.’

Astrid Nagtegaal reikt haar hand tot de stoeptegels voor het hek van OBS Jules Verne in de Utrechtse wijk Ondiep. “Ik maak een buiging tot hier voor de leraren van deze school”, zegt de Utrechtse terwijl haar kleinzoon door het hek naar zijn lokaal rent. “Ze werken hard voor onze kinderen.” Voor Nagtegaal is het dan ook niet meer dan logisch dat ze de staking steunt. “Als hier een leraar ziek is, staat de hele school op z’n kop.”

De oplossing die onderwijsminister Arie Slob afgelopen vrijdag aandroeg, is geen reden de staking te laten varen, zeggen ook andere ouders op het schoolplein. Die mening delen ze met belangenorganisaties Voor Werkende Ouders en BV Familie. Zij stelden maandag als ouders ‘hand-in-hand te staan’ met de stakende leraren.

Martha Swinkels snapt heel goed waarom. “Mijn zoon heeft vijf verschillende docenten gehad in drie maanden”, zegt de moeder van twee kinderen die naar de openbare basisschool Jules Verne gaan. Ze merkt ook dat minder belangrijke dingen blijven liggen. “Het is al november en we hebben nog steeds geen schoolkalender. Ik kan me goed voorstellen dat er simpelweg geen handen zijn om dat te regelen.” Toch heeft de school geluk met een directeur die de belangrijkste zaken voor elkaar krijgt, vindt Swinkels. “Maar ik zit met gekromde tenen te hopen dat ze het volhoudt.”

Moeder Martha Swinkels. “Mijn zoon heeft vijf verschillende docenten gehad in drie maanden.”Beeld Werry Crone

Vanaf januari worden ook hier vaker klassen naar huis gestuurd

De ouders bij Jules Verne weten dat ze tot nu toe enigszins gespaard zijn gebleven: hun kinderen zijn dit schooljaar nog niet naar huis gestuurd. Daar komt waarschijnlijk verandering in. Vorige week verstuurde de school een brief met de boodschap dat vanaf januari vaker klassen naar huis worden gestuurd. “Het was te verwachten”, zegt Swinkels. “Eigenlijk vind ik dat de minister die brief had moeten sturen. Hij zou de boze ouders over zich heen moeten krijgen, niet de school.”

Ook Henk Achterveld, vader van een kind in groep 5 en een kind in groep 8, vindt dat de school niets te verwijten valt. “Het is allemaal de schuld van het kabinet.” Van de stakingsdag maakt de horecaondernemer noodgedwongen iets leuks. “Ik ga de hele dag op stap met de kinderen.” Andere ouders brengen hun kroost onder bij de buitenschoolse opvang of werken thuis. Voor Astrid Nagtegaal is dat geen optie. “Ik werk in de schoonmaak. Mijn kleinzoon gaat morgen mee naar mijn werk.”

Zelf ook staken, en letterlijk hand-in-hand staan met de leerkrachten, staat voor de ouders in Ondiep niet op de agenda. Daarin zijn de Utrechters net als ouders in het hele land. Uit een peiling van ‘EenVandaag’ bleek dat slechts 4 procent morgen zeker in actie komt. Nagtegaal: “Ik had er nu niet aan gedacht, maar als in de toekomst de ouders ook gaan staken, ga ik mee”.

Lees ook: 
Waarom basisschooldirecteur Jessica Geldof staakt

In de lokalen van OBS Jules Verne in Utrecht is woensdag daarom geen leerkracht te vinden.

Nog meer geld voor het onderwijs? Eerst maar eens dit bedrag opmaken, zegt de coalitie

Na de eenmalige investering van bijna een half miljard, zit meer geld voor de leraren er voorlopig niet in

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden