'De minister heeft niets raars gezegd'

Moslimvoorman Driss El Boujoufi verwondert zich over de reacties op het interview met minister Vogelaar, afgelopen zaterdag in Trouw: „Ik ben al 42 jaar in Nederland, maar voor mij blijft het steeds weer een vreemd spelletje. Kijk om je heen: de islam maakt toch deel uit van deze samenleving?

"Iedereen kan dat zien, maar het blijkt dat niet iedereen het wil horen. Volgens mij heeft de minister helemaal niets raars gezegd”, aldus de vicevoorzitter van de Ummon, de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties in Nederland.

Minister Vogelaar (wonen, wijken en integratie) zei in Trouw positief aan te kijken tegen een toekomstige joods-christelijk-islamitische traditie in Nederland. ,,Maar daar gaan wel een paar eeuwen overheen”. Zij vindt dat Nederland de islam dient te omarmen en moet helpen hier te wortelen.

„Er gaat al veertig jaar subsidie naar moslimkunst, er wordt al decennia lang geïnvesteerd in minderheden. Maar als een minister het benoemt, is het land te klein”, aldus El Boujoufi. „Zo gaat het de afgelopen jaren steeds. En zo zal het de komende jaren ook wel gaan. Ik verwijt Wilders en de VVD niets. Ze hebben hun achterban. En ze moeten beschermen wat van hun is.”

„Maar Nederland is in 42 jaar ook een deel van mij geworden. Ik ben moslim, soms met liberale ideeën, maar op andere gebieden, misschien zelfs zonder er altijd bewust van te zijn, met christelijke idealen. Ik pik overal het goede uit. En ik zie overal om me heen hetzelfde gebeuren. Zo maken we met z’n allen van Nederland een mooie mengelmoes van culturen en religies. En of je het nu zegt of dat je er liever over blijft zwijgen: maar ik zie het hier al 42 jaar die kant op gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden