De Milliano blijft twijfelen

Jacques de Milliano denkt er over om alsnog af te zien van de CDA-zetel in de Tweede Kamer die hij als onafhankelijke parlementariër in wilde nemen.

Van onze redactie politiek

Hij is zo geschrokken van de storm van kritiek op deze 'zetelroof' na het vertrek van CDA-kamerlid Bijleveld, dat hij volgens medestanders sterk aan het twijfelen is gebracht. De Milliano zelf was ook gisteren onbereikbaar.

De emeritus-predikant Jaap Smit, voorzitter van de Stichting De Rode Hoed en een van de oprichters van de beweging 'Ieder mens telt' rond De Milliano, wil wel vertellen wat hij zijn vriend heeft geadviseerd. ,,Ik vind het niet goed op deze weg voort te gaan. Het is sinds zijn persconferentie alleen nog maar over procedures gegaan, en geen moment over de motieven en idealen achter deze stap. En dat is heel jammer.''

Een andere vriend, Jean-Christophe Boele van Hensbroek van uitgeverij Lemniscaat, ontkent niet dat De Milliano in 'een denkproces' zit waar hij ook bij betrokken is. Maar voor de rest wil hij geen commentaar geven. Een derde medestander, de Rotterdamse econoom Klamer, voorspelde afgelopen zaterdag nog dat De Milliano uiteindelijk toch de Kamer ingaat, maar gisteravond was hij daar niet zeker meer van. ,,Hij krijgt het niet overgebracht. Dat kan aan de heftige reactie van het establishment liggen, maar ook aan hemzelf. Dan moet je het niet doen, dan maak je je straks alleen maar belachelijk.''

De Milliano, bekend van Artsen zonder Grenzen, vertrok eerder deze zittingsperiode als CDA-kamerlid, omdat hij zich niet kon verenigen met het standpunt van die partij over vluchtelingen. Verwacht was dat hij afgelopen donderdag opnieuw zitting zou nemen, maar hij bleek zijn geloofsbrieven niet tijdig te hebben ingeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden