De milkshake maakt furore als politiek actiemiddel

Eieren en taarten zijn de klassieke actiemiddelen voor politieke activisten die niet in bezwaarprocedures en petities willen blijven steken, maar ook terugschrikken voor geweld dat echt letsel toebrengt. De afgelopen tijd maakt in het Verenigd Koninkrijk een nieuw wapen furore: de milkshake.

Seije Slager

De voordelen zijn evident. Een milkshake is niet zo onhandig groot als een taart en niet zo breekbaar als een ei: je smokkelt hem dus makkelijker mee. Bovendien mist de rondspetterende melkbende het doel nooit helemaal. De afgelopen weken werden de extreem-rechtse activist Tommy Robinson en de rechtse Ukip-politicus Carl Benjamin al onvrijwillig getrakteerd op een milkshake.

Verspilling

Die snel rijzende populariteit zorgde ervoor dat de Schotse politie vrijdag een ongewoon verzoek deed aan een McDonald’s in Edinburgh. Toen de rechts-populistische politicus Nigel Farage van de Brexit Party daar kwam spreken, zagen klanten een briefje achter het raam van de hamburgerbakker hangen: ‘We verkopen vanavond geen milkshakes of ijs. Dit op verzoek van de politie.’

Fastfoodketen Burger King kon het niet laten om de concurrent op de hak te nemen, en tweette: ‘Beste Schotten, wij verkopen het hele weekend milkshakes. Veel plezier!’. Daarmee was een klein mediastormpje geboren. ‘Welkom bij de anti-fascistische alliantie, Burger King!’, twitterde het linkse Novara Media, terwijl veel boulevardbladen juist verontwaardigde Britten aan het woord lieten, die meenden dat Burger King zojuist ‘17 miljoen klanten had verloren’: het aantal Britten dat voor brexit stemde.

Farage bleef vrijdag ongedeerd, maar kreeg maandag, op campagne in Newcastle, alsnog de volle laag. Of die milkshake van McDonald's of Burger King kwam, is niet bekend. Maar in dat laatste geval was dat zonder goedkeuring, zo had Burger King al eerder duidelijk gemaakt: ‘We zouden geweld nooit goedkeuren – of het verspillen van onze heerlijke milkshakes’.

Lees ook:

Wie zoet is, krijgt lekkers, wie rechts is een taart

Bekend zijn de taarten die de afgelopen decennia in menig politiek gezicht werden geplant. VVD-coryfee Frits Bolkestein ontving er eind jaren negentig maar liefst drie tijdens een lezing in Leiden. Veganistische exemplaren waren het, in de smaak banaan-vanille.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden