De miljardairs zijn vorig jaar armer geworden

Een kolossaal jacht met eigen helikopter voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.Beeld anp

De superrijken in de wereld zijn vorig jaar iets armer geworden. In totaal verloren de miljardairs 300 miljard dollar aan vermogen, vooral door dalende grondstofprijzen en de hoge koers van de dollar.

300 miljard is iets minder dan de helft van de Nederlandse economie. Toch hoeven de miljardairs niet ineens te bezuinigen op hun huishoudelijke uitgaven. In totaal beheren de superrijken nog altijd 5100 miljard dollar aan bezittingen, zo staat in het Billionnaires Report van de Zwitserse bank UBS en adviesbureau PwC.

Nederland
In totaal telt de wereld nu bijna 1400 rijken met meer dan een miljard op de rekening. Nederland speelt in het internationale veld nauwelijks een rol. Zakenblad Quote kwam vorig jaar tot zestien Nederlandse miljardairs. Randstadoprichter Frits Goldschmeding voert de lijst aan met 4,7 miljard euro.

Europa is en blijft vooral het continent van het oude geld. Vooral de Duitse en Zwitserse families weten hun vermogen te bewaren en zelfs uit te bouwen voor nieuwe generaties. De helft van de Europese superrijken zit op oud geld. In de Verenigde Staten is dat een derde. Amerikanen slagen er dus beter in om zonder een enorme erfenis op te klimmen in de miljardairslijstjes.

Europese rijken zijn het meest succesvol bij het doorgeven van hun vermogen. APAC staat voor Azië en de Pacific.Beeld UBS/PwC

Aziatische nieuwe rijken
Maar de echte nieuwe rijkdom komt uit Azië. Vorig jaar kwamen er 113 nieuwe Aziatische miljardairs bij. Dat betekent dat er om de drie dagen een Aziaat is die zijn geld ziet aangroeien tot boven de miljard dollar. Daarmee is Azië hard op weg Noord-Amerika af te lossen als het continent met de meeste miljardairs. In de VS kwamen er vorig jaar namelijk maar vijf nieuwe superrijken bij.

"Onder impuls van een opkomende technologiesector levert China in 2015 tachtig nieuwe miljardairs", zegt Josef Stadler van zakenbank UBS. "Ondertussen blinken Europese miljardairs uit in het behoud en doorgeven van hun vermogen. Daar kan Azië, waar veel miljardairs van de eerste generatie zijn, veel van leren."

Erven
Volgens de onderzoekers breekt nu een tijdperk aan waarin veel vermogen van eigenaar wisselt. Veel miljardairs zijn rond de zeventig jaar oud en geven hun vermogend door aan een generatie die minder op heeft met zaken van hun voorvaderen. Daardoor wisselt het kapitaal niet alleen van eigenaar, maar verschuift het ook naar andere investeringsdoelen. Dat moet zorgvuldig gebeuren, meldt het rapport van UBS en PwC. De onderliggende boodschap is uiteraard dat beide organisaties daar goed bij kunnen helpen.

Volgens de zakenbankiers en adviseurs zullen de komende 20 jaar ongeveer 460 miljardairs 2100 miljard doorgeven aan de volgende generatie. Dat is ongeveer net zo veel als de gehele economie van India.

Filantropen
UBS en PwC verwachten dat het aantal superrijken de komende jaren toeneemt. Of de minder vermogenden daar ook iets aan hebben? Jazeker, stellen de zakenbank en consultancybureau. Door filantropie. De Rockefellers en Carnegies bijvoorbeeld hebben in de eerste helft van de twintigste eeuw veel gedaan aan de financiering van onderwijs en gezondheidszorg. Het is nu aan de nieuwe filantropen, die andere keuzes maken, zo signaleren de rapporteurs. Milieu bijvoorbeeld is meer in trek.

Beeld UBS/PwC

Totaal vermogen miljardairs: 5100 miljard dollar.
Totaal aantal miljardairs: 1397.
Totaal aantal nieuwe miljardairs: 210.
Totaal aantal rijken dat net geen miljardair meer is: 160.
Aantal miljardairs in Europa: 339 (+12).
Aantal miljardairs in VS: 558 (+5)
Aantal miljardairs in Azië en de Pacific: 520 (+33).
Gemiddeld vermogen miljardairs in 2015: 3,7 miljard dollar.
Gemiddeld vermogen miljardairs in 2014: 4 miljard dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden