De militaire raad in Soedan wil macht behouden en vindt vrienden in Arabische landen

Op het vliegveld van Abu Dhabi wordt de Soedanese generaal Abdel Fattah al-Burhan verwelkomd door kroonprins Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Beeld AP

De burger-oppositie in Soedan probeerde deze week met een massastaking druk op de leidende militaire raad op te voeren om de macht te delen. Maar die heeft zich inmiddels verzekerd van de steun van machtige Arabische landen in de regio en lijkt van geen wijken te weten.

Twee dagen lag deze week het werk plat in overheidsinstellingen en de privésector in Soedan. Passagiers strandden op het internationale vliegveld van Khartoem. In het Imperial ziekenhuis van de Soedanese hoofdstad waren laboratoriumtechnici aanwezig, maar zij droegen badges met daarop de vlag van Soedan en de woorden: ‘On Strike’. De Soedanese oppositie had opgeroepen tot de landelijke staking, waaraan op grote schaal gehoor werd gegeven.

De staking moest de druk verhogen op de militaire heersers om de macht over te dragen aan burgers. Een militaire raad nam de leiding van het land over nadat president Omar al-Bashir begin april was afgezet, maar gesprekken  met een groep van vakbonden en politieke partijen om die leiding (deels) over te dragen aan burgers, liggen alweer bijna twee weken stil.  

De twee belangrijkste leden van de militaire raad namen de pauze in de besprekingen waar om in het buitenland steun te zoeken voor hun standpunt. De voorzitter van de raad, generaal Abdel Fattah al-Burhan, bezocht Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), terwijl vicevoorzitter Mohamed Hamdan Dagolo, beter bekend als Hemedti, Saudi-Arabië aandeed. Ze konden daar op een warm onthaal rekenen.

Saudi-Arabië, de VAE en ook Egypte zijn weinig enthousiast over de mogelijkheid van een democratische burgerregering in Soedan – zeker niet als die het gevolg is van een volksopstand. De regimes in deze autocratisch geregeerde landen vrezen dat de eis van burgers voor democratie kan overwaaien naar hun landen.

Jemen

En er is meer dat deze landen aan de Soedanese junta bindt. Zo verzekerde Hemedti de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman dat Soedanese soldaten blijven vechten aan de zijde van Saudi-Arabië en de VAE tegen Houthi-rebellion in Jemen.

Een groot deel van de naar schatting 14.000 Soedanese militairen in Jemen is afkomstig uit Hemedti’s militie, de Rapid Support Forces. Saudi-Arabië en de VAE hebben onlangs 500 miljoen dollar in de Soedanese Centrale Bank gestort, een financiële injectie voor de militaire raad.

In Abu Dhabi, een van de emiraten, stak kroonprins Sheikh Mohammed bin Zayed de voorzitter van de Soedanese raad een hart onder de riem door na hun ontmoeting te tweeten: “Ik bevestig de steun van de VAE voor het behoud van de Soedanese veiligheid en stabiliteit.”

Stabiliteit

Daarmee echode hij precies wat de Soedanese militairen steeds zeggen in besprekingen met de oppositie: zij moeten voorlopig de leiding over het land houden om de veiligheid en stabiliteit te bewaren.

Ook de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi gebruikte zijn positie als voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU) om de militairen in buurland Soedan te ondersteunen. Hij pleitte er bij de Afrikaanse landen voor om de Soedanese militaire raad meer tijd te geven alvorens de macht over te dragen aan burgers.

Ook lijkt het aanhalen van de banden tussen de drie landen en de militaire raad bedoeld om de invloed van Turkije en Qatar in de regio in te dammen. Turkije steunt de Moslimbroederschap, waartoe een groot deel van de islamisten in Soedan behoort, maar waar Saudi-Arabië, de VAE en Egypte niets van moeten hebben.

Weinig druk

Terwijl de Soedanese militairen steun zoeken in de Arabische wereld en Egypte, ontvangt de burger-oppositie alleen mondelinge steun uit het buitenland. Het Westen roept weliswaar op tot een burgerregering, maar oefent weinig druk uit op de militaire raad. Tijdens een bijeenkomst vorige maand in de VS konden het Westen, de VN en de Afrikaanse Unie het niet eens worden over een gezamenlijk actieplan om een burgerregering in Soedan te realiseren.

Toch kunnen druk en beloften mogelijk de militairen beïnvloeden. Het waren immers Amerikaanse sancties tegen Soedan, dat werd verdacht van steun aan internationale terroristen, die deels verantwoordelijk waren voor de ineenstorting van de economie.

Dat resulteerde uiteindelijk in de omverwerping van de militaire dictator Bashir. Hoewel een deel van de sancties in 2017 werd opgeheven, verkeert het land nog altijd in grote economische moeilijkheden en kan alle hulp gebruiken.

Lees ook

De beruchte generaal Hemedti profileert zich als de nieuwe leider van Soedan

Demonstranten en militairen staan lijnrecht tegenover elkaar. Generaal Hemedti positioneert zich als keiharde nieuwe leider.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden