Integratie

De migrant verliest het vertrouwen in Nederland

Op de Dappermarkt in Amsterdam lopen alle culturen door elkaar heen. Beeld anp
Op de Dappermarkt in Amsterdam lopen alle culturen door elkaar heen.Beeld anp

Het onbehagen onder allochtonen in Nederland groeit. Onder alle vier grote migrantengroepen daalt het aantal dat volmondig 'ja' zegt op de vraag of ze zich hier thuis voelen. Van de Surinamers zegt bijna driekwart dat nog, bij de rest is dat slechts 60 procent.

Vooral veel Turkse Nederlanders zeggen zelfs graag naar hun land van herkomst te willen verhuizen. Dat geldt vooral voor ouderen: bijna 50 procent voelt daarvoor. Maar ook van de tweede generatie zegt een derde best voor altijd in Turkije te willen wonen. Die cijfers zijn trouwens verzameld nog voor de coup in Turkije van afgelopen zomer.

Sowieso valt op dat degenen die hier geboren zijn, de tweede generatie, zich niet vanzelf meer thuis voelen dan hun ouders, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau in het rapport 'Integratie in zicht?', dat vandaag verschijnt. Onder Marokkaanse en Surinaamse Nederlanders is zelfs het tegendeel het geval.

Migranten zijn somberder over het maatschappelijk klimaat dan tien jaar geleden. Ze zien dat hun kansen op een baan met een goed inkomen en een passend huis achterblijven bij die van andere Nederlanders. Ze zeggen daarnaast ook meer dan voorheen last te hebben van discriminatie - en ook wat dit betreft is de tweede generatie niet optimistischer dan de eerste. Onder Surinamers is het percentage dat vaak discriminatie ziet zelfs bijna verdrievoudigd, van 15 naar 41 procent.

In het kort
-Allochtonen zien dat hun kansen op een baan achterblijven bij die van autochtonen.
-Ze voelen zich vaker gediscrimineerd dan tien jaar geleden.
-Het aantal autochtone Nederlanders dat blij zou zijn met minder buitenlanders, daalt. Maar velen vrezen wel toename van etnische spanningen.

Vertrouwen in medemensen

Die somberheid vertaalt zich ook in het vertrouwen van migranten in de wereld om hen heen. In de regering en de rechter hebben zij net iets minder vertrouwen dan autochtonen, als het om de politie gaat is dat verschil al groter.

Maar het meest uitgesproken verschil is dat in vertrouwen in medemensen. Dat 'de meeste mensen wel te vertrouwen' zijn, wordt door twee derde van de autochtonen beaamd, tegen slechts 35 (Turkse Nederlanders) tot 44 procent (Marokkanen) van de migranten.

Is Nederland een open land met gelijke kansen voor iedereen? De antwoorden op die vraag laten niet alleen zien dat allochtonen minder tevreden zijn over het land waar ze wonen, maar ook dat er een kloof ontstaat tussen de opvattingen van verschillende bevolkingsgroepen. Want autochtone Nederlanders zeggen juist duidelijk vaker dan tien jaar geleden 'ja' op die vraag.

Toch staat de multi-etnische samenleving ook van autochtone zijde enigszins onder druk, stelt het SCP. Enerzijds daalt het aantal autochtonen dat blij zou zijn met minder buitenlanders. Minder dan 40 procent vindt dat hier te veel mensen met een andere nationaliteit wonen, en dat is zelfs 10 procent minder dan tien jaar geleden. Zo'n 70 procent is tevreden met de verschillende culturen in Nederland.

Anderzijds zien veel autochtone Nederlanders wel spanningen tussen de bevolkingsgroepen. Want hoewel de opvattingen over de multiculturele samenleving zeker niet louter negatief zijn, blijkt dat autochtone Nederlanders zich wel zorgen maken over alles wat er op het gebied van immigratie en integratie gebeurt. Het overgrote deel van hen spreekt bijvoorbeeld uit dat etnische spanningen de komende jaren wel eens zouden kunnen toenemen.

"Het debat wordt heftig gevoerd", zegt SCP-onderzoeker Willem Huijnk, "en dat wekt misschien het vermoeden dat opvattingen negatiever zijn geworden. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden