De middenstand

Inmiddels, een beetje in de marge van RTL 5-nieuws, heeft de Tros in Karel van Doodewaard een nieuwe voorzitter gevonden, die tegenover het ANP de kern van zijn doelgroep heeft aangeduid als 'de middenstand tussen 35 en 45 jaar'.

RUUD VERDONCK

De middenstand, ik dacht dat die term mede onder invloed van Albert Heijn en Hema al kalm was overleden. Middenstand, dat smaakt naar kruidenier, dunne kippesoep en 1956. De middenstand, dat was de kleine burger, die om zich te onderscheiden van een arrebeider, net zo lang bleef sparen tot hij zich twee stropdassen kon veroorloven. 'Manager in een videobedrijf', zei een kwiskandidaat een tijd terug en verdraaid, hij stond in een videoverhuurderij achter de toonbank. Zo klinkt de moderne middenstand waar de TROS het de komende jaren van moet hebben.

Het hoeft geen betoog, dat de voorzitter in spe vindt, dat Wim Bosboom voortreffelijk aansluit op die doelgroep. Maar om vooralsnog niet te achterhalen redenen noemt hij wat daar gebeurt 'kritisch naar de maatschappij kijken'.

Nog een gedachte van Van Dodewaard, die uit de reclame afkomstig is, zich mediakenner waant en bovendien in de jaren tachtig lid is geworden van de Tros vanwege de marketingachtige werkwijze daar: het reclameregime in Nederland moet versoepeld worden. Sponsoring en billboarding moeten op een 'genuanceerde' manier gebruikt worden en hij is geen tegenstander van programma-onderbrekende reclame. In Luxemburg zal onderhand de staat van beleg wel zijn afgekondigd, want 'love' en 'care' zijn ook daar de steekwoorden waarmee ze menen hun programma's in elkaar te steken.

Middelmaat

Maar vooral het middenstands-gehalte van de Tros boeit onmatig, omdat het huidige aanbod vooral wordt gekenmerkt door een middelmatig gehalte.

Afgelopen maandag het nog eens een tijdje aangezien. Dat is geen pretje.

De avond ving aan met een herhaling van 'America's home video's', een herhaling vanwege de zomer, maar het is natuurlijk ook een programma dat van zichzelf al een herhaling is. En onder leiding van Bob Saget bestaat geen zeurderiger vulling van verloren tijd.

Daarna kwam het Tros-gehalte echter in volle glorie aan bod: 'Vocaal Centraal'. Het betreft een aflevering van een reeks gezellige avonden, waarop bekende artisten zingen en duetjes doen met hun gasten. Kenmerk is doorgaans, dat de artisten niet blijken te kunnen presenteren en dan vervallen in een krampachtig soort van nadoen, zoals men dat onder kinderen aantreft, die op een regenachtige middag de Soundmix Show spelen. Centraal stonden deze keer de vocalisten 'De Deurzakkers', dat werd dus heel erg braderie en carnaval. Maar het moet gezegd, de hele zaal zat vol met middenstand en die vond het allemaal prachtig.

Tros-gehalte 10.

Hoofdbestanddeel van de avond was weer een aflevering van 'Derrick', crimi uit de fabriek met de lopende band. Maar in alle eenvoud blijft het een produkt waar de Nederlandse omroep nog lang niet aan toe is gekomen.

Na het tussendoortje 'Keeping up appearances', zo'n Brits geval van onderbroekenhumor. Deze keer was het toppunt van lol dat Hyacinth gebukt door een warenhuis sloop, was het weer tijd voor inhaken: 'Ria Valk in Jeans'. Jeans is een 'jonge theatergroep' die voor de tv koortje en balletje mag spelen bij een zanger of zangeres al gauw van het kaliber Ria Valk. Het was alweer een tijd geleden dat er zo'n eigentijdse uitzending werd vertoond, waarvan je na vijf minuten graag wilde geloven dat het een opname uit begin jaren zestig was. De televisie is niet veranderd, de mogelijkheden van de regie zijn nog altijd even beperkt en jool en pret zijn nog steeds jool en pret. Zelfs in vergelijking met Bob Saget was dit wel het programma met het hoogste middenstandsgehalte van de avond.

Bij 'Aktua' ben ik afgehaakt naar Nederland 3. Maar ook als het een ander tijdstip was geweest, had ik dat programma laten schieten. Alle actualiteitenrubrieken zijn mij tot op zekere hoogte even lief, maar 'Aktua' is geen actualiteitenrubriek maar een bezigheidstherapie voor Tros-medewerkers, die onvoldoende kunnen zingen voor 'Vocaal Centraal'

of net niet kwiek genoeg hupsen voor iets met 'Jeans'. En wat het later volgende 'In kort geding' van Jaap Jongbloed betreft, dat heb ik een keer gezien en dan is het mooi genoeg geweest.

Als je zo'n avond overziet, dan is er sprake van lauwe, ongeinspireerde vulling van tijd. Ze moeten er echt eens een frisse kracht tegenaan gooien, maar kruideniers hebben ze volgens mij al meer dan genoeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden