De methode-Trump: op het oog succesvol, maar besluit blijft uit

President Donald Trump tijdens een persconferentie. Beeld AP

Trump dreef de discussie over wat landen uitgeven aan de Navo op de spits. Met succes, zegt hij. Maar zonder concreet resultaat.

De Navo heeft voor het eerst echt kennisgemaakt met de methode-Trump. Bluffen, druk zetten en doen alsof je desnoods wegloopt, zijn volgens de Amerikaanse president en vastgoedmagnaat de sleutel tot succesvolle zakendeals. Zo ging hij vandaag ook te werk op de tweede dag van de Navo-top in Brussel.

De ontmoeting had een onorthodox verloop. Tijdens een ochtendvergadering met de niet-leden Georgië en Oekraïne begon Trump plots weer te klagen dat de Europese bondgenoten en Canada snel flink meer aan defensie moeten besteden. Tijdens het diner van regeringsleiders de avond ervoor had hij ook al scherp uitgehaald.

Bondgenoten onder elkaar

De gemoederen liepen zo hoog op dat secretaris-generaal Jens Stoltenberg ingreep. Hij vroeg de Georgische en Oekraïnse delegaties de zaal te verlaten en maakte er een spoedvergadering voor bondgenoten onder elkaar van. De Afghaanse president, die langs zou komen voor een gesprek over de oorlog in zijn land, moest ook maar even wachten.

Het gerucht deed de ronde dat Trump zelfs gedreigd had zich niet meer met de Navo in te laten, als er niet snel geld op tafel kwam. De Franse president Emmanuel Macron en premier Mark Rutte ontkenden later dat dit dreigement was geuit. Maar Trump zelf wilde het op zijn persconferentie niet ontkrachten.

De ingelaste discussie verliep naar grote tevredenheid van Trump. Direct erna liet hij in allerijl een persconferentie organiseren om zijn succes uit te venten. “Het was een geweldige top waar veel is bereikt. Iedereen heeft toegezegd om zijn defensiebegroting substantieel te verhogen.”

Daarmee straalt de Navo toch een zekere eenheid uit. Dat is een opsteker ten opzichte van alle doemscenario’s die voorafgaand aan de top de ronde deden: Trump zou ruzie gaan maken over handel of militairen uit Duitsland terugtrekken. Hoe dan ook zou het bondgenootschap een hopeloos verdeelde indruk maken voorafgaand aan de ontmoeting tussen Trump en de Russische president Poetin, maandag.

Trump was nu zichtbaar goed gehumeurd en nam nog een half uur de tijd om vragen te beantwoorden. Die doorspekte hij met positieve opmerkingen over het vaak door hem bekritiseerde Duitsland (“ik waardeer dat land zeer, mijn vader komt er vandaan”) en Schotland (“ik heb er veel onroerend goed”). De president gaf toe dat sommige gesprekken moeizaam waren verlopen. “Maar uiteindelijk viel alles op zijn plaats.”

De Navo is 'sterker dan ooit'

Volgens Trump hebben landen toegezegd om hun defensiebegrotingen sneller te verhogen en ook de bondgenootschappelijke richtlijn van 2 procent van hun economie te halen. “Na vandaag is dat niet langer een vaag getal, maar iets waar landen zich op hebben vastgelegd.” De Navo is volgens Trump dan ook ‘sterker dan ooit’.

Maar een concreet besluit is er niet genomen. Landen hebben geen bedragen op papier gezet. Rutte herhaalde gisteren de boodschap die hij woensdag al uitdroeg: Nederland zal ieder jaar kijken of het mogelijk is meer aan defensie te besteden dan de 1,4 miljard euro extra die al in het regeer­akkoord staat. Rutte weersprak ook dat het streefcijfer van 2 procent nu een harde belofte is.

Maar de druk om met extra geld over de brug te komen, is wel vergroot. Volgend jaar ontmoeten de regeringsleiders van de Navo elkaar weer en dan wil Trump ongetwijfeld concrete resultaten zien. Rutte gaf toe dat het belangrijk is dat ‘Trump merkt dat landen de urgentie voelen’.

Lees ook:

Trump kraait victorie: Navo-leden steken meer geld in defensie

Hij heeft zijn mede-Navo-leden luid en duidelijk gezegd dat hij niet blij met ze is, en dat werpt zijn vruchten af, aldus de Amerikaanse president Trump vanmiddag. Op korte termijn trekken ze 33 miljard extra uit voor defensie. 

Navo-top: Europese landen reageren kalm op de uithalen van Trump

De Navo-top met Donald Trump is niet uitgelopen op een ruzie over handel. Daardoor straalde de Navo minder verdeeldheid uit dan vooraf gevreesd. En de Europese landen kozen ervoor rustig te reageren op het verbaal geweld van de Amerikaanse president. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden