Megastad

De metal-maffia in Caïro houdt muziekfans in het gareel

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad. Deze week: metalfans in Egypte. 

De muziekzaak van Sherif in mijn straat in de wijk Zamalek was mij nooit opgevallen. Honderden keren liep ik langs de bloemenverkoper, de fameuze patisserie Simonds en de boekverkoper ernaast, met zijn kraampje op straat. Daartussen, in een kleine steeg, werkt de zesentwintigjarige Sherif een aantal dagen per week van elf uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. In de winkel hangen Spaanse gitaren en de Arabische oed, maar prominent achter de kassa heeft Sherif, als echte metalfan, de elektrische gitaren opgehangen.

Vandaag draagt hij een shirt van Mayhem, de legendarische Noorse black-metalband. In Saudi-Arabië, waar hij de eerste achttien jaar van zijn leven woonde, had hij die niet kunnen dragen. “Dan zat ik nu in de gevangenis”, zegt hij, als ik hem ’s ochtends koffie kom brengen en hem met zijn shirt complimenteer. In Egypte kan hij sommige shirts wel dragen. “Maar niet de shirts met kruizen en pentagrammen”, vertelt hij. “Metalmuziek draai ik hier ook nooit in de zaak. Dat maakt ons te verdacht.”

Voor metalmuziek in Egypte is er volgens Sherif geen toekomst. “Je mag hier in Egypte nergens meer optreden”, zucht hij. “Ik zie jongens vol ambitie de winkel binnenkomen, die metal hebben ontdekt en een band willen vormen. Dan komen ze er achter dat ze nergens kunnen optreden en brengen ze een album uit, in de hoop in het buitenland ontdekt te worden.” Sherif wijst naar een stapeltje stoffige cd’s. “Die komen nooit verder dan deze zaak.”

Satanisten met psychische problemen

De vooroordelen in Egypte over metalfans zitten de scene in de weg. Ouders en scholen zijn bezorgd over fans, omdat ze satanisten zouden zijn met psychische problemen. Eind jaren negentig werden honderden fans opgepakt die concerten hielden in een oud gekraakt paleis. De kranten stonden toen vol geruchten: over orgies, zwarte katten die geofferd zouden worden en muurschilderingen met rattenbloed.

Toch proberen fans nog steeds illegale concerten te organiseren. De Egyptisch-Amerikaanse metal-legende Nader Sadek probeerde drie keer een internationale act naar Egypte te halen, maar dat mislukte steeds. Sherif laat een filmpje zien van de chaos die uitbrak bij een optreden van de Braziliaanse heavy-metalband Sepultura in Cairo. “We wachtten twee uur en toen werd het afgelast. Het is bizar dat je naar een concert gaat en dat er dan agenten met wapens binnenstormen.”

Het gerucht gaat dat de ‘metal-maffia’ informatie over illegale concerten aan de politie doorspeelt. Vrienden van Sherif, Amanda en Aversi, een stel dat samen in een metalband speelt, vertellen ’s avonds in een koffietentje dat er inderdaad metalmuzikanten zijn die illegale concerten aan de politie verlinken. Die muzikanten werken bij een cultureel centrum en mogen daar, door hun contacten met de autoriteiten, metalconcerten organiseren – als enige plek in Cairo.

“In plaats van elkaar te steunen omdat we allemaal buitenbeentjes zijn, vechten we met elkaar”, verzucht Aversi. Als metalfan van het eerste uur is hij woedend over de richting die het cultureel centrum met metal inslaat. Volgens hem proberen ze het ruige imago van metal af te schudden. “Maar metal is niet elegant”, zegt Amanda. “Het gaat over dood en vernietiging. Wij zijn hier geboren, met deze politiek en corruptie. Dat is waar we ons mee identificeren.”

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden