De Omslag

'De mensheid zit nu in de puberteit en is hopelijk op weg naar volwassenheid'

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De rubriek 'De omslag' draait om boeken of kunstwerken die iets beslissends teweegbrachten in de levens van mensen. Deze week schrijver en dichter Hans Plomp met ‘When God was a Woman’ van Merlin Stone en ‘Songs of Innocence and Experience’ van William Blake.

Over omslagen gesproken; The Summer of Love (1967), dát was pas een ommekeer. Denkt u, als kunstenaar op Ruigoord, dat zoiets zich zou kunnen herhalen?

“Het heeft zich al min of meer herhaald, begin jaren negentig, met die dancemuziek en die festivals. Niet helemaal mijn muziek maar er waren veel overeenkomsten met die zomer van 1967. Ook nu hoor je over een hernieuwde behoefte aan liefde, vriendschap, humor en rechtvaardigheid. Als tegengewicht voor de andere weg, die heeft geleid tot Trump en bijvoorbeeld robotisering. Ik zie het wel gebeuren. Er komen de laatste tijd ook weer meer jonge mensen naar Ruigoord. Die dansen zelfs weer om de meiboom!”

U kiest twee boeken die bij u voor een ommekeer zorgden. Wat is Stone’s ‘When God was a Woman’ voor boek?

“Het is een soort studie naar de wortels van het matriarchaat. Stone liet zien dat er een oorlog heeft plaatsgevonden tussen mannen en vrouwen, hoe sociale structuren ontaardden in het christendom en dat het sindsdien min of meer gedaan was met de rechten van de vrouw. In ieder geval waren de verhoudingen verstoord. Dat alles speelt in mijn werk als schrijver en dichter een grote rol. In de vroege jaren tachtig maakte ik kennis met Stone en haar werk, toen ze een lezing gaf in De Kosmos in Amsterdam.”

En dat inspireerde u tot een eigen levensbeschouwing?

“Ja. Nou ja, het is niet alleen mijn theorie, maar ik denk dat de mens de eerste tien jaar onder invloed van de moeder staat en later, als puber, meer van de vader. Zo kun je ook naar de mensheid kijken. Die zit nu in de puberteit en is hopelijk op weg naar volwassenheid.”

En uw andere omslag? Waarom ‘Songs of Innocence and Experience’ van William Blake?

“Blake was een visionaire dichter. Hij vond dat dichters dezelfde rol moesten spelen als profeten. Die opvatting deel ik, maar vond ik in mijn studie Nederlands nauwelijks terug. Ik herkende in Blake, met z’n mystieke en onverbloemd erotische poëzie, een geestverwant. In alle bescheidenheid, hoor.”

Heeft u in uw dagelijks leven iets aan de lessen van Merlin en Blake?

“Misschien is wat zij beweren wel meer een bevestiging van wat ik toch al vermoedde, een schok van herkenning. Maar ik probeer altijd heel vrouwvriendelijk en heel natuurvriendelijk te zijn. Ook in alle bescheidenheid, trouwens.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden