De menselijke maat moet meer centraal staan bij grote hervormingen

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De Algemene Rekenkamer en de Nationale Ombudsman zijn het roerend met elkaar eens. De overheid vindt haast bij hervormingen belangrijker dan de menselijke maat.

Algemeen wordt de kritiek van de Rekenkamer van afgelopen mei en die van de ombudsman van afgelopen dinsdag gezien als zware kritiek op staatssecretaris Martin van Rijn. Hij immers is verantwoordelijk voor de hervormingen rond het persoonsgebonden budget (pgb). De kritiek van de twee hoge colleges van staat betreft echter niet alleen Van Rijn. De politiek in den brede zou zich de conclusies moeten aantrekken en lering moeten trekken uit de kwestie.

Het was nota bene de Tweede Kamer zelf, een paar partijen uitgezonderd, die aanvankelijk niet wilde accepteren dat de veranderingen in het pgb pas op 1 januari van dit jaar zouden ingaan in plaats van een jaar eerder. Fraude met pgb's was inmiddels zo gemeengoed dat de Kamer haast had en al op 1 januari van 2014 veranderingen wilde doorvoeren.

De belangrijke boodschap van de Nationale Ombudsman zit in zijn conclusie dat de problemen met het pgb niet op zichzelf staan. Bij veel grote hervormingen stapelen de uitvoeringsproblemen zich uiteindelijk op. Die conclusie trekt de Nationale Ombudsman niet geheel ten onrechte. Vaak worden de mogelijkheden van ict-systemen schromelijk overschat. Tal van overheidsdiensten, zoals de Belastingsdienst en Defensie, kunnen erover meepraten.

Een deel van de problemen valt ongetwijfeld terug te voeren op het feit dat met veel hervormingen grote bezuinigingen zijn gemoeid. Dat verklaart de haast bij ministeries. De Rekenkamer wees in mei echter op nog een ander fenomeen. Bevoegdheden en verantwoordelijkheden tussen verschillende onderdelen van de overheid zijn veelal niet goed omschreven.

Hervormingen zullen in deze inmiddels zeer gecompliceerde samenleving nooit eenvoudig zijn. De werkelijkheid is nu eenmaal weerbarstiger dan de tekentafel. Politici doen er goed aan zich daarvan meer rekenschap te geven. Beloftes doen en nieuwe vergezichten schetsen schept immers verwachtingen, terwijl elke kink in de kabel de scepsis over de politiek doet groeien.

Meer bescheidenheid en meer geduld zouden de politiek dan ook sieren. Politiek en beleid terugbrengen naar de menselijke maat is een advies dat niet alleen Van Rijn of het kabinet, maar de hele politiek zich zou mogen aantrekken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden