De menselijke geest: illusie of werkelijkheid?

null Beeld

De mens als machine. Achter deze vergelijking gaat een heel mensbeeld schuil. Trouw organiseert een cursus filosofie over de manieren waarop wij kunnen denken over lichaam, brein en geest. In relatie tot de klassieke mind-body problematiek wordt ingegaan op morele verantwoordelijkheid, vrije wil, zelfbeschikking en emoties.

In deze cursus gaat het om de vraag wat de menselijke geest is. We kunnen er ons 'ik' mee bedoelen, onze ziel, onze wil, een vorm van energie, ons bewustzijn, ons brein. We kunnen zelfs menen dat de menselijke geest helemaal niet bestaat omdat we hem niet kunnen aanwijzen. De menselijke geest als illusie.

Tijdens de colleges wordt gekeken wat hersenonderzoekers aan eigentijdse filosofen als Daniel Dennett te melden hebben over de menselijke geest. Ook de evolutietheorie van Charles Darwin komt aan de orde. En vanzelfsprekend ontbreekt Freud evenmin. Voor een diepgaand inzicht in de verhouding tussen lichaam en geest wordt bovendien teruggegrepen op Descartes. Blijft zijn theorie over de verhouding tussen lichaam & geest in onze tijd overeind? De moderne filosoof Charles Taylor is eveneens van de partij: de menselijke geest heeft immers ook behoefte aan andere geesten.

Aan de hand van talloze herkenbare voorbeelden wordt een breed en grondig beeld van de menselijke geest gege-ven. Lees voor meer informatie over de cursus ook de omschrijving per college.

De cursus vereist geen specifieke voorkennis en wordt gegeven in een intieme leeromgeving met kleine lesgroepen van circa 25 personen. Er is ruimte voor discussie en persoonlijke aandacht. U reflecteert onder deskundige leiding van uw docent en leert zo een filosofische denkhouding aan.

Afsluitend symposium

Exclusief voor deelnemers van de door Trouw georganiseerde cursus 'De menselijke geest: illusie of werkelijkheid?' is er het afsluitende symposium. Het onderwerp is de betekenis van de neurowetenschappen voor het klassieke mensbeeld.

'We zijn ons brein' is een veel gehoorde uitdrukking. Neurowetenschappen brengen onze hersenen steeds beter in kaart. We weten welke delen van de hersenen actief worden als we verliefd worden. We weten waarom pubers risico's nemen. Wat betekent dit voor de filosofie?

Tijdens het symposium spreken bekende filosofen over de consequenties van het hersenonderzoek voor ons mensbeeld. De klassieke filosofische vragen over vrij wil, lichaam en ziel blijken hoogst actueel als gevolg van de resultaten van neurowetenschappelijk onderzoek. Het symposium informeert u erover.

Praktische informatie

De cursus start in maart 2012 en bestaat uit 6 wekelijkse colleges. U kunt kiezen uit vele locaties in Nederland. De kosten bedragen € 215,- (inclusief € 20,- Trouw lezerskorting en lesmateriaal). Deelname aan het afsluitende symposium is optioneel en kost € 39,90 per persoon en vindt plaats in mei 2012 op een centrale locatie in het land.

Klik hier om u alleen in te schrijven voor de cursus

Klik hier om u in te schrijven voor de cursus + het symposium

Klik hier voor een overzicht van alle locaties

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden